Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Měděná rukavice se nesmí dostat do špatných rukou, Cassandra Clareová, Holly Blacková: Měděná rukavice (Magisterium 2)

Blacková Holly & Clareová Cassandra: Magisterium 2 - Měděná rukavice

Druhý díl Magisteria na sebe nenechal dlouho čekat. Dvě známé autorky, Cassandra Clareová, která se proslavila sérií Nástroje smrti, a Holly Blacková, které u nás nedávno vyšla nová kniha Nejtemnější část lesa, daly hlavy dohromady a vytvořily nový kouzelnický svět, v němž číhá spousta nebezpečí. Měděná rukavice na Železnou zkoušku navazuje a pokračuje v dobrodružství třech hlavních kouzelníků, kteří to ani tentokrát nemají jednoduché.

Ústřední trojice úspěšně dokončila první ročník na kouzelnické škole Magisterium a příběh v druhém díle navazuje těsně před začátkem nového školního roku, kdy je hlavní hrdina Callum Hunt ještě doma s otcem. Společnost jim dopřává docela neobvyklý mazlíček, který v tomto případě představuje chaosem posedlé vlče jménem Pohroma. Callův otec, Alastair, kterému nezbývalo nic jiného, než se smířit s tím, že se jeho syn dostal do magické školy, přetrpěl i to, že si ho pod sebe vzal jeho bývalý profesor Rufus. Ale stále myslí na to, jaké Callovi hrozí nebezpečí, a nehodlá to nechat jen tak bez povšimnutí.

Zatímco Call doma nezažívá zrovna příjemné chvilky, po Aaronovi a Tamaře se může společnost utlouct. Aaron je nový makar, neboli kouzelník se skvělou budoucností, jenž jednoho dne zachrání svět a porazí to největší zlo. Tamara zase pochází z vysoce postaveného rodu a lidem neunikne žádný její pohyb. Nedá se říct, že by si to, že jsou ve středu zájmu, zrovna užívali.

Call se na přízračného Rufuse dlouze zadíval.
„Já, ehm, já nevím jak.“
„Země!“ křikla Tamara. „Opakem vzduchu je země!“
„Jasně. Já, ehm…“ Call sáhl do pouzdra zavěšeného na pásku u kalhot a vytáhl z něj Miri. Kov přece patřil do magie země.
„Omlouvám se,“ řekla a zabodl nůžu do přízračného mistra Rufuse. Ozval se zvuk, jako když praskne bublina, a Rufus zmizel. Tamara zaječela.
„Nezabil jsem ho, že ne?“ ujišťoval se Call a rozhlížel se po polekaných tvářích kolem sebe. Jediný Pohroma to vzal s klidem a uložil se k spánku.
„Ne,“ řekl Jasper. „Obyčejně jen stačí s pomocí země spojení přerušit. Ale to bysme od tebe chtěli moc, sebeovládání je zřejmě pomatenci, jako jsi ty, cizí.“ (str. 183)

Nakonec se ale všichni tři ocitají pohromadě a Call už ví, že se tenhle školní rok moc bavit nebudou. Tajemství, které se dostává na povrch a v němž hraje větší roli hlavně Alastair, staví tři kouzelníky před velmi těžké překážky. Oproti prvnímu dílu se do popředí dostává i Jasper, jejich stejně starý spolužák, a i když se nemají zrovna v lásce, nebezpečnou výpravu podnikají všichni čtyři kouzelníci spolu a samozřejmě včele s Pohromou. Musí zabránit krádeži Alkahestu, měděné rukavici, jež ve špatných rukou dokáže způsobit spoustu problémů.

Měděná rukavice se rozhodně nedá číst bez znalostí, které autorky prozradily v Železné zkoušce. Všechny postavy se postupem času vyvíjejí a je jen otázka, jestli zrovna k dobrému nebo špatnému. Callum to jako obvykle má složité. S otcem to není stejné jako před Magisteriem, ba naopak, jejich vztah vyvrcholil do takových extrémů, že půjde dokonce o život. Třešničkou na dortu je i Pohroma, s Alastairem si do oka zrovna nepadli.

Call svým nejlepším přátelům už neříká všechno a dusí problémy v sobě. Kdyby jim vše prozradil, své blízké by ztratil a to za žádných okolností nemůže dopustit. Na jednu stranu ho trápí, že jim lže nebo neříká celou pravdu, na druhou stranu je má rád a nechce, aby se jim něco stalo. Proto se snaží všechno řešit sám a spíš si od nich držet odstup. Aaron a Tamara mu ale nic nedopřejí zadarmo a skupinu se snaží zase slepit, jako to bylo za starých časů, kdy zákoutí Magisteria objevovali úplně poprvé.

Cassandra Clareová a Holly Blacková v pěti bodech

  1. Obě žijí na západě amerického státu Massachusetts, ani ne deset minut od sebe.
  2. Holly je spoluautorkou série Kroniky rodu Spiderwicků a za svou knihu Panenka z kostí získala literární cenu Johna Newberyho.
  3. Cassandra je autorkou série pro dospívající čtenáře Nástroje Smrti.
  4. Poprvé se potkaly před více než deseti lety na jedné z prvních Hollyiných autogramiád. Za tu dobu se z nich staly dobré kamarádky, které spojuje (krom jiného) láska k fantasy.
  5. K tomu, aby společně napsaly Magisterium, je vedla snaha vytvořit vlastní příběh o hrdinech a ničemech, o dobru a zlu a o těch, kteří jsou – ať se jim to líbí nebo ne – vyvolení k něčemu neobyčejnému.

Železná zkouška přišla s novým světem, novými hrdiny i příběhem. Se vším jsme se seznamovali poprvé, za to v Měděné rukavici už víme, s kým máme tu čest, a tak není zrovna jednoduché se prvnímu dílu vyrovnat. Rozjezd druhého dílu je trochu pomalejší, ale všechno nám spisovatelky vynahradí ve druhé polovině. Zapeklité tajemství, jež se táhne od prvního dílu, se tu dostává do popředí a na samém konci vrcholí. Po závěrečném boji proto už není vůbec pochyb, že Měděná rukavice je ještě lepší než její předchůdce.

Spisovatelky toho za svou kariéru nenapsaly zrovna málo a na jejich stylu psaní to je vidět. Celá kniha je čtivá, což ovšem není žádným překvapením. Clareová a Blacková dokáží v okamžiku vykouzlit temnou atmosféru, kdy za rohem číhá nestvůra, která má za úkol zabíjet, a s postupnou gradací dobře vykreslí i akci a napětí. Všechno nabírá rychlý spád a čtenář tak rychleji otáčí jednotlivé stránky, aby se dozvěděl, co ho ještě čeká.

Magisterium však představuje pentalogii, a tak pokud si tedy někdo myslí, že se dozvíme konečný verdikt, jak co dopadne, je na omylu. Na poslední stránce si můžeme zase kousat nehty, protože spisovatelky skvěle navnadí na další pokračování – a to má nakladatelství YOLI v plánu vydat až ve druhé polovině roku 2016.

  • Cassandra Clareová, Holly Blacková: Měděná rukavice (Magisterium 2)
  • YOLI, 2015
  • překlad: Pavlína Zagolová
  • obálka: Scott Fisher
  • 264 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasya již za 269 Kč)
17. února 2016, Lenka Srolová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Magisterium 02 - Měděná rukavice

Magisterium 02 - Měděná rukavice
299 Kč 269 Kč