Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Máte rádi sex? Kniha Božský bastard není o ničem jiném, Christina Laurenová: Božský bastard

christina-laurenova-bozsky-bastard

Neustávající vlny erotiky a sexu naplněné vroucí touhou elektrizují na pozadí dobře známé atmosféry firemní kanceláře. Dva vzájemně se nenávidějící lidé jsou uvězněni v pracovním poměru asistentka-šéf a nedokáží ignorovat až hypnotizující sexuální přitažlivost. Spousta sexu, erotiky, čiré nenávisti a spousty potrhané krajky.

Chloe Millsová už několik let tvrdě pracuje pro významnou firemní společnost Ryan Media pod vedením perfekcionistického a arogantního Benneta Ryana. Celou dobu stojí pro ni stojí kariéra na prvním místě životních priorit. Je vždy odhodlaná použít co nejvíce intelektuálních zbraní, aby vystoupila zase o stupínek výš, blíž k vysněnénu cíli.

Své dobře promyšlené plány chtěla dotáhnout do konce i přesto, že svého šéfa od té doby, co nastoupil na místo svého otce, ze srdce nenávidí. S hrůzou sobě nevlastní si začíná uvědomovat, že mu ale nedokáže tak docela odolat. Je sexy, pohledný a naprosto božský, navíc velice bohatý a úspěšný. Ale je to sprostý bastard, který ji za její práci, byť mnohdy dovedenou do nejmenších detailů, většinou jenom komanduje a ponižuje. Ale dosud tomu všemu byla schopná vzdorovat. Měla svůj cíl, který se rozhodla ambiciózně následovat.

Tuhle oddanost své práci a svému vysněnému studiu svým způsobem neztratila, ale bezprostřední blízkost a elektrizující touha, která ji táhne k panu Ryanovi, všechno zastiňuje závěsem složeným z erotického opojení a tvrdého, úžasného sexu.

A i když se za to, že svému šéfovi není schopná odolat, nenávidí ještě více než jeho samotného, fyzická přitažlivost a chtíč je zároveň příliš silný na to, aby ho byla schopná ignorovat. Její život byl vždycky úplně obyčejný. Ale jen do té doby, dokud nepřišel božský bastard a její cíl na místě téměř nerozcupoval na kousky a ona v sobě nenalezla hluboce usazenou touhu dělat zakázné a velice neslušné věci.

V řadě nově vycházejících erotických románů, kterým královsky vládne celosvětově úspěšná série Padesát odstínů šedi, se do světa a do svých čtenářů začíná postupně zakusovat i erotický masakr v podání dvou autorek s názvem Božský bastard.

Už samotný fakt, že poslední verze knihy je vlastně spoludílo dvou autorek, je zavádějící, protože hrozí větší nebezpečí, že nakonec bude kniha stát spíše za starou belu než za všechno zlato světa. Božský bastard je naneštěstí právě ten negativní výsledek, který může ze spolupráce více autorů vzniknout. Veškerá snaha obou autorek vytvořit úžasný erotický román, ze kterého se všichni posadí na zadek vyústila prakticky v nicotnou verzi Padesáti odstínů. Tahle dvě díla jsou si až podezřele podobná, ale ve srovnání s tím známějším je Božský bastard spíše směšná slátanina.

Pět faktů o autorkách

  1. Christina Laurenová je pseudonymem svou autorek, Christiny Hobbsové a Lauren Billingsové.
  2. Autorkou původní verze byla v roce 2009 Christina Hobbsová, jež svůj erotický román pod názvem The Office zveřejnila v elektronické podobě na internetu.
  3. Teprve později se k Hobbsové přidala Lauren Billingsová, se kterou Hobbsová celou knihu úplně přepracovala.
  4. Společně daly tyto dvě autorky život Božskému bastardovi, který se postupně stával světovým bestsellerem.
  5. O Božského bastarda je v současné době tak velký zájem, že se připravuje i jeho filmové zpracování.

Postrádá veškerou barvu i cit, co se popisu erotických scén týče. Ta obvyklá něžnost, která u takových scén většinou ještě vystupňuje a vylepší děj, tady úplně chybí. Použití vulgárních výrazů v různých popisech taky knize hodně ubírá na atraktivitě a kvalitě. Prakticky celá kniha je až na pár zlatých výjimek jenom o sexu, sexu a ještě jednou sexu. Nehledě na opravdu až nechutně perverzní úchylku obou hlavních hrdinů, jenž je tak absurdní, až přímo vybízí k nechápavému poklepání si na čelo.

Děj je sexem a násilím tak utlačený, že ho nelze téměř vnímat jako opravdový, plnohodnotný a smysluplný příběh, který by za něco stál. Na první pohled patrná až téměř hmatatelná vzájemná nenávist, která i přesto nebrání ani jedné z postav vrhnou se na sebe při první příležitosti, je vrcholem tohoto šíleného kolotoče. Nadsazený humor obou hlavních postav je snad to jediné chvályhodné na celém tomto díle, i když i tahle stránka je spíše jenom vedlejším výplodem celého sexuálního dobrodružství, které je vesměs spíše odrazující než přitažlivé. Nebrat všechny tvrdé a narcistické sexuální scény a hříšnosti příliš vážně je v tomto případě opravdu těžké, jelikož nakonec jediné, co z nich lze vycítit, je nucenost, nepřirozenost a nepravděpodobnost.

  • Christina Laurenová: Božský bastard
  • Jota, 2013
  • překlad: Naďa Funioková
  • obálka: Veronika Cágová
  • 304 stran, 298 Kč
21. října 2013, Patricie Kouřilová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).