Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Masivní omnibus od Arga učaruje každému fanouškovi, Grant Naylor: Červený trpaslík – omnibus

Grant Rob, Naylor Doug: Červený trpaslík - omnibus

Za třicet let na palubě Červeného trpaslíka zažil Dave Lister mnoho televizních dobrodružství, ale nikdy se nezbavil nálepky posledního člověka na světě. Podařilo se mu to v tištěné podobě?

Dave Lister, Kocour, Kryton a Arnold Rimmer baví svými vesmírnými eskapádami přes třicet let, a jak se dle popularity zdá, jen tak se do důchodu nechystají. Bylo tedy jen otázkou času, než se zkusí vrhnout i na jiná média. Rok po premiéře první série se slavná posádka dočkala první knižní adaptace. Adaptace, která stanovila tón celé tetralogie a od seriálu se značně vymezila svým odlišným pojetím.

Pod pseudonymem Grant Naylor se skrývá duo autorů (a tvůrců seriálu) Rob Grant a Doug Naylor. V roce 1989 přišli s myšlenkou na rozvedení původní premisy. Nekonečno vítá ohleduplné řidiče je do značné míry prequel příběhem popisujícím události předcházející pilotní epizodě seriálu. Zároveň představuje charakter Listera a Rimmera, jejichž charakteristika dostála drobných změn. Lister je lítostivý, zatímco Rimmer nejde pro hrubý výraz daleko. Dynamika jejich vztahu nicméně zůstává zachována. Poměrně zdlouvé představení prostředí a postav vede k známým událostem a zároveň vysvětluje momenty, které byly v seriálu pouze načrtnuty nebo zpracovány v pozdních sériích. Nejzásadnějším rozdílem je atmosféra. Humoru z ranku Adama Douglase je poskrovnu a je vystřídán temnou, bezútěšnou budoucností, kde smrt a chudoba číhá za každým rohem.

První knižní vstup Trpaslíka byl odvážným experimentem, na který autorské duo navázalo o dva roky později s titulem Lepší než život. Počítačová hra Lepší než život je návykovým simulátorem, z kterého se nedá uniknout zaživa. Posádku, ale takové pravidlo nemůže zastavit, neboť se smrtí má bohaté zkušenosti. V druhé knize se ubralo na vážném tónu a je vidět, že se autoři za tři roky psaní seriálu dokonale sžili se svými postavami. Oproti první knize nepůsobí jako odlišné avatary svých televizních předchůdců, ale jako komplexní charaktery, které se nebojí riskovat své životy v osudových okamžicích.

Grant Naylor v pěti bodech

  1. Autorské duo dodnes sepsalo přes 70 společných epizod kultovního seriálu Červený trpaslík.
  2. V roce 1992 napsali scénář k americkému remaku Trpaslíka, který nikdy nebyl oficiálně odvysílán.
  3. Rob Grant má svém kontě vyjma Trpaslíka tři humoristické romány (Kolonie, Neschopnost, Špeky).
  4. Doug Naylor má z dětství prostetickou nohu. S humorem sobě vlastním založil produkční společnost „Three Feet Productions“.
  5. V roce 2020 vyšla doposud poslední epizoda seriálu v celovečerním formátu 90 min. Scénář zpracoval doposud nevyužité prvky z tetralogie a pomyslně uzavřel putování posádky. Prozatím.

Poslední člověk se dočkal svého vydání o čtyři roky později a dodnes se jedná o nejkontrover­znější díl tetralogie. Poprvé se na něm nepodílelo autorské duo společně. Jak uvádí v poděkování Doug Naylor, Rob Grant se v roce 1993 rozhodl napsat další román ze světa Trpaslíka sám. Naylor na sebe nenechal dlouho čekat a sepsal pokračování, které přímo navazuje na události z druhé knihy. Dave Lister uniká z intergalaktického vězení za doprovodu zlého klona. Posádka se zaplétá do problematiky alternativních realit a atmosféra s každou stránkou houstne. Spolu s ní mizí charakteristický humor, původní charakteristika postav a lehkost textu. Doug Naylor se pokusil o poctu klasickým hard SF, ale chybí mu k tomu napojení na původní univerzum. Motiv sebeobětování, geniální záporná civilizace, nesmrtelnost a tajemný metafyzický záporák se ve světě Černého trpaslíka dají obhájit velmi těžko. Osudový závěr upomínající Star Trek v sobě nese trpký nádech, který by se nepodařilo odstranit ani Grantovi.

Rok po vydání Naylorovy sólovky se dočkal Rob Grant své příležitosti. Pozpátku je unikátní parafrází na slavnou epizodu z úvodu třetí série. Lister se ocitá zpět na planetě Zemi, ale jeho štěstí nemá dlouhé trvání, neboť čas zde ubíhá pozpátku. Musí se z planety dostat rychleji, než jeho tělo začne mládnout obráceně. Fandomem obecně oblíbená premisa se dočkala svého knižního zpracování a plně ignoruje třetí díl série. Pozpátku je alternativním pokračováním bezprostředně navazujícím na Lepší než život. Grantova sólovka ubrala na vážnosti, přidala na humoru a dovedla postavy do uspokojivého finále. Třetí i čtvrtá kniha jsou po letech obecně považovány za příběhy z alternativních realit, které s kánonem seriálu nemají nic společného.

Omnibus Červeného trpaslíka od Arga je masivní svazek, který poprvé předkládá kompletní tetralogii v pevné vazbě s překrásnou obálkou. Ač druhá polovina omnibusu může působit jako autorské cvičení tvůrců seriálu, jedno je jisté. Rozhodně by neměla chybět ve sbírce žádného fanouška seriálu, neboť s touhle partou vesmírných bláznů se vyplatí strávit několik pročtených nocí i za cenu diskutabilních sólovek jejich duchovních otců.

  • Grant Naylor: Červený trpaslík – omnibus
  • Vydal: Argo, 2020
  • Překlad: Ladislav Šenkyřík
  • Počet stran: 1072
  • Cena: 628 Kč (v e-shopu Fantasye již za 698 Kč)
17. prosince 2021, Ladislav Svatoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Červený trpaslík - omnibus

Červený trpaslík - omnibus
Vložit do pytle na zboží  Koupit 988 Kč 889 Kč