Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Marný pokus o vykoupení, Kolektiv autorů: Vzestup Kyla Rena – Oddanost

kolektiv: Star Wars: Vzestup Kyla Rena – Oddanost

Že jsou Star Wars komiksy od Egmontu vesměs perfektní, jsme si už řekli v několika recenzích na předchozí svazky. Parádní kresba, výběroví scénáristé a celá nejlepší galaxie v historii fantastiky na hraní. Co se může pokazit? Inu, o jedné skvrně na pověsti Star Wars bychom přeci jen věděli. A jakkoli se snažíme předstírat, že se nikdy nestala, Disney ji stále tvrdošíjně vrací do hry.

Řeč je o tzv. „nové trilogii“, čili filmových epizodách VII – IX. O tom, proč jsou tyhle epizody kolosálním omylem a měly by být z kánonu vyřazeny, bylo napsáno a namluveno víc než dost. Dokonce i my, které ve své době sedmička dostala svou nostalgickou stránkou a osmička odvážnou inovativností, na ně zpětně nahlížíme s nevolí. Epizoda IX zkrátka zanechala příliš hluboký a nezhojitelný šrám v naší kolektivní paměti.

Nedal by se ale tenhle filmový průšvih napravit na půdě jiných médií? Jistěže dal. Kvalitní scénáře (a už jsme si řekli, že tahle komiksová série s nimi opravdu nemá problém) dokážou zázraky. Jenže. Do sebelepšího scénáře potřebujete silné, živoucí, kvalitní postavy. Na karikaturách, kterými dalekou, předalekou galaxii zaplevelila „nová trilogie“ se prostě stavět nedá. Ne že by to autoři tohoto svazku nezkusili. Vzali vrcholně protivného ufňukánka bez jediné motivace pro cokoli, co ve filmech udělal – Bena Sola alias Kyla Rena – a pokusili se díry v jeho příběhu zalepit. Sáhli téměř po všech scénáristických prostředcích a kličkách, které měli k dispozici. A selhali. I po dočtení příběhu Vzestup Kyla Rena zůstává tahle postava pořád tím stejným neužitečným frackem, jehož existence je v jakémkoli fikčním univerzu zkrátka neopodstatnitelná. Jako by po něm veškeré autorské pokusy dodat mu uvěřitelnější příběhové pozadí prostě stekly.

Dva následující příběhy jsou na tom o dost lépe – a důvod je opět nasnadě. Vedle nesnesitelných postaviček jako Rey, Finn a Poe Dameron totiž autoři vytahují z klobouku celou škálu charakterů z Klonových válek. A to není ani tak jiná liga, jako úplně jiný sport. Sice je ve srovnání o to bolestivěji vidět, na jak chatrných základech je mládež z „nové trilogie“ postavená, ale sledovat třeba takového Honda Ohnaku při nových eskapádách je čirá radost. A možná přijde i nejlepší prozatím čistě komiksová postava, doktorka Aphra.

Okrajový svět plný pašeráků, s bujícím černým trhem a bezmocnými oficíry (byť tentokrát, vzdych, v barvách Prvního řádu místo Impéria) je pak tím správným prostředím, ve kterém se Star Wars příběhům daří nejlépe.

Ve výsledku jde ale pořád o nejslabší svazek celé série. Sráží ho fakt, že polovina postav je slaboduchá a pokus zachránit to přihozením několika z těch naopak nejlepších postav celého univerza působí přeci jen násilně. Na druhou stranu při tradičně velmi vysoce nastavené kvalitativní laťce série jde o odpustitelné škobrtnutí a kvůli vzájemné provázanosti děje s ostatními svazky není příliš nad čím váhat. Jen je třeba přežít opětovné potvrzení, že, bohužel, Kylo Ren stále existuje. Vykoupit se ho přes všechnu snahu nepodařilo.

8. listopadu 2022, David P. Stefanovič

Star Wars: Vzestup Kyla Rena – Oddanost

Star Wars: Vzestup Kyla Rena – Oddanost
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč