Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Marketingová manažerka v obležení mimozemšťanů, Gini Koch: Dotek vetřelce (Katherine „Kitty“ Katt 1)

Koch Gini: Dotek vetřelce

Katherine „Kitty“ Kattová je marketingová manažerka, co se cestou do práce dostane do situace, na kterou do smrti nezapomene. Uprostřed silnice se totiž z ničeho nic z rozzlobeného řidiče stane děsivá, slizká bytost s křídly, která začne zabíjet každého, kdo jí přijde pod spáry. A jediná Kitty má tolik odvahy a důvtipu, aby se ji pokusila zastavit.

I když je v okolí nespočet dalších lidí, kteří by mohli něco udělat, pouze tato blonďatá manažerka v slušivém kostýmku, na podpatcích a vyzbrojená jedině svojí kabelkou začne jednat. V kabelce, která je spíš bezednou dírou, ve které nosí pomalu všechno, na co si vzpomene, vyloví svoje pero, kterým bytost během chviličky zapíchne. Tím to pro ni ale neskončilo. Ihned potom se vedle ní zjeví několik mužů v černém, kteří se představí jako agenti tajné organizace, a Kitty musí chtě nechtě odejít s nimi.

Přemýšlela jsem, čím bych to monstrum mohla zastavit – jenže marketingové manažerky si s sebou běžně do práce neberou samopal. Nespouštěla jsem z očí tu tepající věc na mužových zádech a hrabala se v kabelce, až moje prsty nahmátly zbraň – moje těžké, drahé pero Mont Blanc. Byl to dar od mého otce, když jsem povýšila v práci. Pochybovala jsem, že jsem to pero v otcových představách používala takhle, ale neměla jsem jinou možnost. (str. 12)

Na základně se Kitty dozví, že už se několik desítek let po naší planetě prochází dvě mimozemské rasy. Jedna, která chce lidský svět ovládnout a mění lidi právě v takové vražedné stvůry, se kterými měla už tu čest, a druhá, která sice vypadá naprosto lidsky, ale geneticky už tak úplně ne, jež přišla na Zemi, aby lidstvo před mimozemskými parazity chránila. A právě mezi druhou zmíněnou skupinkou se hlavní hrdinka nachází. V obležení „hodných mimozemšťanů“ se tak postupně dovídá informace, které by ještě včera považovala za zápletku sci-fi hororu, a dostane pracovní nabídku stát se jedním z jejich lidských agentů.

Překvapivě se moc dlouho nerozmýšlí a téměř okamžitě po získání většiny informací souhlasí. Během pár hodin se tak její život otočí vzhůru nohama a ona se ocitá uprostřed bitevního pole dvou mimozemských ras. A čím víc do tohoto bláznivého kolotoče zabředá, tím víc zjišťuje, že bytost, se kterou se prvně setkala, možná nebyla tak úplně náhoda. Kitty si s hrůzou uvědomuje, že není náhodným svědkem, jak si doteď myslela, a že do tohoto problému zapadá mnohem víc, než by ji kdy napadlo.

Gini Koch v pěti bodech

  1. Spolu s rodinou žije ve Phoenixu v Arizoně.
  2. Píše hned pod několika pseudonymy jako jsou Anita Ensal, Jemma Chase, A. E. Stanton nebo J. C. Koch.
  3. Pravidelně vystupuje na panelech na Comic-Conu v San Diegu, na Comiconu ve Phoenixu a na spoustě dalších.
  4. Kromě knižních výstav a festivalů je často zvána i na univerzitní přednášky a různé konference pro spisovatele.
  5. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, strávila pětadvacet let v marketingu a reklamě.

Hlavní hrdinka je přesně taková, jaká se dá u série s podobným námětem čekat. Statečná, sarkastická, kreativní, sebevědomá – ale tím správným způsobem, kdy si občas dokáže udělat legraci i sama ze sebe – a chrlí jednu hlášku za druhou. Ale mimo tyto obvyklé vlastnosti „badass“ hrdinek má i spoustu much (a to ne zrovna malých), kvůli kterým může být pro čtenáře ze začátku trochu těžší najít si k ní cestu. Navíc se s ní pojí i jeden poněkud úsměvný fakt a to ten, že její noví mimozemští kolegové bojují se superbytostmi, jak ty okřídlené potvory nazývají, už tolik let a za celou dobu nepřišli na žádný spolehlivý způsob, jak je zabíjet, zatímco Kitty dokáže vymyslet hned několik možností během pár hodin v terénu. V očích čtenářů pak působí dost nereálně.

Dotek vetřelce je jako úvod do série určitě zdařilým počinem, popisuje nový svět lidí i bývalý svět mimozemské rasy, která teď žije na Zemi, pomalu a postupně. Díky tomu nejsou čtenáři zahalení kupou informací, co okamžitě zapomenou, protože se ke střípkům různých údajů dostávají v průběhu celé knihy, až si na jejím konci poskládají kompletní obraz. Spolu s hlavní hrdinkou odkrývají jednotlivé záhady a získávají odpovědi na své otázky, takže nehrozí, že by se po dočtení museli rozčilovat kvůli nezodpovězeným otázkám, které si autorka nese do dalších dílů.

Kniha začíná slibně, čtenáři jsou vhozeni rovnou do akce, a tudíž se nemusí prokousávat žádným sáhodlouhým úvodem. Během první třetiny se však příběh skoro úplně zastaví, je nahrazen jen rozhovory a Kittiným zkoumáním základny a přítomných „lidí“ a rozjede se zase až v poslední třetině. Ale protože se jedná o první díl velmi obsáhlé série, autorka potřebovala svůj nový svět a historii mimozemské rasy pořádně představit, a tak je to upozadění děje v prostředku knihy, kde se převážně vysvětluje, naprosto pochopitelné. Ve výsledku působí Dotek vetřelce jako příjemná oddechovka a na další díly spolehlivě naláká.

  • Gini Koch: Dotek vetřelce (Katherine „Kitty“ Katt 1)
  • Fantom Print, 2017
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Petr Willert
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
9. května 2017, Adéla Kolářová

Dotek vetřelce

Dotek vetřelce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 150 Kč