Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mark Hodder se představuje nadupanou steampunkovou detektivkou, Mark Hodder: Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

Hodder Mark: Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

Vybraná společnost nad šálkem čaje i zatuchlá odporná špína East Endu. Volnomyšlenkářští anarchističtí libertini, Darwinovou evolucí posedlí eugenikové a techničtí inženýři zahalující Londýn do oblaků páry, která pohání jejich nejnovější vynálezy. To je steampunkový Londýn Marka Hoddera.

Sir Richard Francis Burton, cestovatel a učenec se zničenou kariérou i pověstí, by se ze všeho nejraději vyhnul spekulacím společnosti, že právě on zapříčinil sebevraždu svého někdejšího kolegy a posléze rivala Johna Spekea. Namísto toho si ho král Albert zvolí coby zvláštního agenta ve službách impéria, aby vyšetřil záhadu krvelačných vlčích stvoření terorizujících East End. Do jeho cesty se navíc připlete podivné nebezpečné stvoření, které s inspektorem Trouncem identifikuje jako tajemný přízrak Skákajícího Jacka. S lehkomyslným nerespektovaným básníkem bažícím po všech stránkách života Algernonem Swinburnem v zádech se vydává na londýnské dno společnosti odhalit jeho strašná tajemství.

Domácké prostředí

Steampunkový svět viktoriánské Anglie se začíná pomalu zmenšovat. Ostřílený fanda žánru už si v něm musí připadat jako doma a londýnskými ulicemi procházet s jistotou jeho odvěkého obyvatele. Některé osobnosti doby snad i považuje za staré známé. A i kdyby si snad čtenář identitou několika postav nebyl jistý, na konci románu jej autor provede osudem každé z nich. Pochopitelně si jejich životní dráhy upravil pro účely děje a vše zde uvádí na pravou míru. Přirozeně se ovšem tyto informace nevyplatí nalistovat před samotným přečtením příběhu.

Přesto se město i doba s Markem Hodderem rozrůstá a nabývá odlišné a nové plastičnosti. Autor tvoří atmosféru především neotřelými technickými hračkami (Ať žije pára!) a dokonce genetickými pokusy na zvířatech. Jeho lehce nonšalantní způsob vyjadřování se k dílu výborně hodí. A pro dokonalé dotvoření reálií před každou kapitolou pro čtenáře spisovatel přichystal aforismus, dobovou propagandu či reklamu na úžasný zázrak vědy, aby čtenář lépe podchytil, co že to je ten Hodderův steampunkový Londýn vlastně zač.

Mark Hodder v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1962 v anglickém Southamptonu.
  2. Podivná záležitost se Skákajícím Jackem je jeho literární prvotina, úvodní díl plánované šestidílné série Burton & Swinburne.
  3. Jeho zálibami jsou britské dějiny, ztřeštěné vynálezy a podivnosti a dobré jídlo.
  4. Dlouho žil v Londýně, roku 2008 se ale přestěhoval do španělské Valencie a začal s psaním románů.
  5. Mimo psaní zde učí angličtinu.

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem má mimořádně komplexní zápletku, která plně využívá rychle získaného potenciálu. Rozjíždí se pozvolna, ale jakmile nabere tempo, drží si ho. I přesto, že některé zásadní myšlenky knihy má čtenář šanci odhalit dřív než jeho protagonista, román skýtá nespočet neočekávaných zvratů a sílu čerpá z promyšlených detailů. I přes velké množství vedlejších charakterů dílo nepostrádá srozumitelnost.

Hlavní postavy příběhu jsou navíc praví angličtí gentlemani, jak se patří. Ne vždy se ale drží slušného vychování.

„A abych byl naprosto upřímný, pane premiére, mám kocovinu a chce se mi hrozně chcát, takže bych ocenil, kdybyste mohl ty jemnosti přeskočit a jít k jádru věci.“ (str. 54)

Což je jenom dobře, lépe se jim poté splývá se zkaženou částí města. Burton je kus chlapa, umí se ohánět zbraněmi, má slušnou vyřídilku a skvělou schopnost se přizpůsobit prostředí. Navíc mu to pálí, stejně jako Swinburneovi, který sice nemá jeho zkušenosti, ale o to víc jej dohání v odhodlání. Je to ne(z)řízená střela a po hlavě se vrhá do šílených akcí, jen aby okusil život i v těch nejčernějších odstínech a stal se skutečným básníkem. Obratně jim sekundují reálné i smyšlené postavy – politici, umělci, vědci, ale i chudáci, drožkáři a kominíci.

Plnou parou vpřed!

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem se rozhodně hodí na každou poličku fanouška steampunku a nejen tam. Plasticky vykresluje londýnské prostředí konce 19. století a s odhlédnutím od technických vychytávek a tajemných přízraků podává i realisticky naturalistický obraz doby. Další počiny Marka Hoddera se rozhodně vyplatí sledovat.

Speciální plusové body získává grafické provedení knihy, především obálka, která zvláště věrně zachycuje postavu Skákajícího Jacka.

Komu jedna steampunková jízda Marka Hoddera nepostačí, pro toho vychází na konci dubna 2014 druhý díl série s názvem Případ mechanického muže.

16. dubna 2014, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč