Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Maková válka: Vynikající temná fantasy, která vás vtáhne a už nepustí, R.F. Kuang: Maková válka (Maková válka 01)

big_makova-valka-csT-487671

Když osud rozdával startovní balíček karet, lze s pevnou jistotou říci, že na Rin zbyly jedny z těch nejhorší. Jenže co jí ubral na životních podmínkách, toho jí vrchovatě přidal na vůli a odhodlání. Tahle válečná sirota se totiž rozhodla dokázat nemožné – složit ty nejobtížnější zkoušky v zemi a dostat se na nejprestižnější vojenskou akademii v celém Nikanu. A R.F. Kuang si zase předsevzala vzít čtenáře na fascinující cestu, na kterou jen tak nezapomenou…

Rin se po smrti rodičů dostala do pěstounské péče Fangových, kteří jí však stěží poskytují prostředí milující rodiny. K mladé dívce nepřistupují o nic lépe než k otrokovi, co jim pečuje o obchod a pašuje opium, a s nímž mají jediný záměr. Prodat ji jako zboží jistému kupci. Rin však má vlastní plán – před nemilosrdným světem chce uniknout do vojenské akademie Sinegardu. Co na tom, že do školy se dostanou z 20 000 uchazečů stěží 3000 žáků a většina navíc pochází z bohatých rodin, díky nimž se na přijímačky připravují celý život, zatímco Rin má jen pár týdnů. Jenže motivace je silná věc, obzvlášť když vám neschází opravdu obrovská dávka odhodlání.

R.F. Kuang v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1996 v Číně, avšak 4 roky poté emigrovala s rodiči do USA.
  2. Do světa literatury prorazila se svým debutovým románem Maková válka (2018, česky 2022), který byl přeložen do 19 jazyků.
  3. Následovalo pokračování Dračí republika (2019, česky 2023) a Spalující bůh (2021), který má v českém překladu vyjít v květnu roku 2024.
  4. Za svou trilogii získala celou řadu významných cen a podobný úspěch sklízí i se svými nejnovějšími romány Babylon (2022, česky 2024) a Yellowface (2023).
  5. Vystudovala čínská studia a historii na univerzitách v Cambridgi a Oxfordu, ale jelikož školy není nikdy dost, pokračuje v ní nyní studiem východoasijských jazyků a literatury na Yale.

Mohlo by se zdát, že příjímací řízení bude primárním tématem románu, opak je však pravdou. Jde pouze o poměrně krátký, zato nesmírně povedený úvod, který čtenáře maximálně naláká na další pasáž, při níž budou sledovat cestu Rin za vysněným dokončením školy. Nečekejte však koncept ve stylu Harry Pottera, kde co jedna kniha, to jeden ročník. Kuang má totiž s tímhle dílem opravdu velké plány a rozhodla se ho dějem napěchovat až po úplný okraj pomyslného hrnce. Nicméně i přesto bude čtenáře tahle školní sekce nesmírně bavit. Autorka totiž dokáže velmi umně hledat hranici mezi akcí a těmi důležitými klidnými pasážemi, při nichž se dovídáme víc nejen o Rin a vedlejších postavách, ale hlavně o celém tom rozsáhlém a nesmírně fascinujícím světě, který vytvořila.

Když se procházka růžovým sadem promění v krvavou lázeň

Úvodní třetina Makové války nás seznamuje primárně se samotným světem a pokládá solidní základy lokální mytologie, geopolitické situace a systému magie, a tak nějak pozvolna s čtenáři projíždí dějovou krajinou, aby pak autorka opravdu zběsile přišlápla plyn. Jednoduše se chvíli kocháte, abyste krátce nato byli zaraženi do sedačky a s vykulenýma očima sledovali nastalé dějové zvraty. Ta tam je celkově milý pocit z knihy a začíná se přiostřovat. V jedné části dokonce možná až příliš – násilí je bohužel součástí konfliktů, nicméně Kuang se v určitém momentu uchýlí k až k absurdní brutalitě, při níž se snaží vymýšlet ty nejhorší způsoby, jak umučit lidské tělo. V celkovém nastavení knihy to působí zvláštně a je z toho cítit snaha autorky možná až přehnaně vykřesat z člověka nenávist vůči jedné ze zúčastněných skupin.

Jde však jen o drobnou výtku v jinak komplexním, nesmírně zajímavém, promyšleném díle, u něhož se nebude čtenář nudit od prvního slova až po to poslední. Velkou zásluhu na tom má mimo jiné také hlavní hrdinka, které zejména díky svým určitým charakterovým vadám působí jako realistický a ztotožnitelný průvodce tím šíleným, někdy krutým, někdy zábavným světem, jenž R.F. Kuang na stránkách svého románu vytvořila. Po dočtení posledního řádku Makové války pak nebudete toužit po ničem jiném než obratem sáhnout po druhém díle.

  • R.F. Kuang: Maková válka (Maková válka 01)
  • Host, 2022
  • překlad: Daniela Orlando
  • 535 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
13. května, Adéla Košařová

Maková válka

Maková válka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč