Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magnus Chase: Loď mrtvých vyplouvá v závěrečném dílu trilogie, Rick Riordan: Loď mrtvých (Magnus Chase a Bohové Ásgardu 3)

Riordan Rick: Magnus Chase a Bohové Ásgardu 03 - Loď mrtvých

Kdysi dávno největším problémem Magnuse Chase byla starost o to, kde se v teple vyspí nebo si vyžebrá oběd. Pro většinu lidí noční můra, ale co by za to teď Magnus dal. Poté, co zemřel, mu neustále hrozí nebezpečí. Dostal se do Valhaly, stal se členem Ódinovy armády einherjů a teď na něm závisí osud všeho živého i mrtvého.

Magnus Chase, syn boha Freye, sice umí léčit, ale v boji se moc neoplatí, přesto se chystá čelit samotnému bohu vší špatnosti, Lokimu, který plánuje vyplout na Lodi mrtvých a zahájit Ragnarök, den zkázy devíti světů.

Rick Riordan rozehrává závěr napínavé série o hrdinovi, který se podobá svému předchůdci, a přesto se od něj liší. Ostatně příběh Magnuse Chase se odehrává ve stejném vesmíru jako příběhy o Percy Jacksonovi. Annabeth je totiž Magnusova sestřenice. Naposledy se tedy čtenáři společně s Magnusem podívají do Valhaly a budou sledovat závěrečnou bitvu doslova božích rozměrů.

Magnus a jeho přátelé se vydávají na výpravu, která je možná bude stát život. Už zase. Vrací se všichni přátelé, které si Magnus dokázal v předchozích dílech najít, aby mu pomohli v souboji, který na konec bude záviset především na něm.

Stejně jako v předchozích knihách je Magnus vypravěčem, který svým ojedinělým humorem a stylem oslovuje přímo čtenáře. Styl psaní je tedy trochu nezvyklý, a některým proto nemusí sednout, ale díky němu je příběh zajímavější. Magnus, a tedy Riordan, je výborný vypravěč a děj znovu ubíhá mílovými kroky.

Severská mytologie opět funguje, ačkoli si autor vše přebírá hodně po svém, ale koneckonců je to jeho svět a jeho fantazie.

Kniha není zvlášť originální, autor se drží svých zajetých pravidel, a tak není ani těžké si dopředu odvodit, jak to všechno vlastně dopadne. V úvodu série Magnus působil pomalu jako předělávka Percyho Jacksona, jen s jinou mytologií. To se však rychle změnilo. Přestože příběh samotný a spousta událostí či dějových obratů už jsou čtenáři Riordana příliš povědomé, dokázal si Magnus získat fanoušky, a to především nezaměnitelným humorem.

Loď mrtvých je opět určena spíše pro mladší ročníky. Přestože svět severské mytologie je hodně krutý a násilnický, v podání Riordana tak vlastně ani moc nepůsobí. Postavy se dostávají do nebezpečí a často to mají opravdu těžké, ale nakonec vždy zvítězí dobro a přátelství. A tak to v knihách pro děti má být.

Hlavně to přátelství je v každém dílu stále důležitější, Riordan prostě umí vytvořit postavy, které spolu dokonale ladí. A tak čtenář brzy nesleduje výpravu jednoho chlapce, ale celé skupiny mladých bojovníků. Závěr celé série je velmi povedený. Čtivý, vtipný, napínavý, dobrodružný a plný přátelství a boje dobra se zlem. Pro mladší čtenáře dokonalá kniha, ale i ti starší určitě dokáží ocenit čtivost, když se povznesou nad jistou předvídatelnost.

  • Rick Riordan: Loď mrtvých (Magnus Chase a Bohové Ásgardu 3)
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Dana Chodilová
  • Obálka: Maximilian Meinzold
  • 408 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
14. května 2019, Nela Libovická

Magnus Chase a Bohové Ásgardu 03 - Loď mrtvých

Magnus Chase a Bohové Ásgardu 03 - Loď mrtvých
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč