Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magnus Chase je nový Percy Jackson v severském hávu, Rick Riordan: Prastarý meč (Magnus Chase a Bohové Ásgardu 1)

Riordan Rick: Magnus Chase a Bohové Ásgardu 1 - Prastarý meč

Být bezdomovcem v Bostonu není nic příjemného, ale je to životní situace, s kterou se Magnus Chase musel naučit vyrovnat. Ostatně to šlo mnohem snáze než s pravdou, kterou se má brzy dozvědět. Jeho osudem je stát se zachráncem nejen našeho světa, ale i světa všech hrdinů a bohů. A vše se jen zkomplikuje, když Magnus zemře…

Před dvěma lety Magnus přišel o matku, která ho před svou smrtí varovala, aby se držel dál od zbytku rodiny. Svým strýcům se vyhýbal a o otci toho moc nevěděl. Proto je pro něj takovým překvapením, když se po letech – v den svých narozenin – dozvídá pravdu.

Spisovatele Ricka Rioardana není fanouškům young adult fantasy nutné představovat. Je to milovník mytologie, jejíž znalosti využívá ve svých knihách. Řečtí bohové a jeho potomci se představili v předchozí autorově sérii, stejně tak se už Riordan věnoval i egyptské mytologii a teď přišla chvíle pro jejich severskou konkurenci.

Hlavní hrdina Magnus Chase je chytrý, zábavný, má talent dostávat se do malérů a vždy z nich s humorem vybruslit a v lecčems se podobá autorovu předchozímu hrdinovi, Percy Jacksonovi. Až na to, že Magnus je o něco starší a brzy zemře. Vlastně hned na začátku knihy. A právě v tu chvíli opravdu začíná jeho příběh.

Rick Riordan v pěti bodech:

  1. Narodil se v Texasu v roce 1964, má manželku a dva syny.
  2. Proslavila ho série o Percy Jacksonovi, ale napsal i detektivní sérii Tres Navarre nebo sérii Kronika Cartera Kanea.
  3. První dva díly série Percy Jackson byly zfilmovány ve letech 2010 a 2013.
  4. Série rád propojuje, a proto fanouškům předchozích knih může být jméno Magnus Chase povědomé.
  5. Autor má svůj vlastní web www.rickriordan.com, který funguje jako průvodce jeho knihami a dílem nejen pro fanoušky a veřejnost, ale i školy a učitele, kteří by chtěli využít jeho práci jako materiály při výuce.

Magnus je synem norského boha a jako takový na svých bedrech nese, co jiného, než osud celého světa. Jak smrtelníci, tak bohové jsou v ohrožení a je na Magnusovi, aby je zachránil. Bohové Asgardu se připravují na válku. Trolové, obři a horší nestvůry se rozplývají nad soudným dnem. A aby zabránil Ragnaroku, musí Magnus prohledat všech Devět Světů a najít zbraň, která je ztracená už několik tisíc let.

Kdo se setkal s Percymi Jacksonem, umí si v podstatě představit, o co v příběhu Magnuse Chase půjde. Máme tu dalšího syna boha, který musí zachránit svět tím, že se vydá na nebezpečnou cestu a setká se mytickými bytostmi. Na cestách Magnuse provází věrní přátelé a Lokiho dcera také není k zahození. Rick Riordan nepřekvapuje a drží se toho, co se už jednou povedlo – takže proč to nezkusit znovu?

Nejen k tématu a postavám autor přistupuje stejně. Příběh je plynulý a rychle ubíhá a autor ho doplňuje svým typickým humorem. Problém může nastat ve chvíli, kdy si čtenář, kterému se líbila předchozí série (či jiné autorovy knihy) uvědomí, že to samé stále dokola mu vlastně nestačí. A pak je otázka, jestli Riordan dokáže nabídnout něco nového. První díl o tom totiž nevypovídá.

Magnus Chase je povedená postava, která je dostatečně chytrolínem, lumpem i vtipálkem, aby si ji čtenář mohl oblíbit. Jeho příběh je zajímavý, severská mytologie představuje spoustu neprobádaného území. Nová série jako taková však zatím nenabídla nic nového, i když bude zajímavé, jak se bude nadále vyvíjet.

  • Rick Riordan: Prastarý meč (Magnus Chase a Bohové Ásgardu 1)
  • Fragment, 2016
  • překlad: Dana Chodilová
  • obálka: Rhett Podersoo
  • 492 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
19. prosince 2016, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Magnus Chase a Bohové Ásgardu 01 - Prastarý meč

Magnus Chase a Bohové Ásgardu 01 - Prastarý meč
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč