Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magii se nevyplatí podceňovat, Miroslav Žamboch: Veterán

Žamboch Miroslav: Seržant 02: Veterán

Pustiny jsou oblastí plnou magie a nebezpečných tvorů. Jenomže lidem by se nějaká ta teritoriální expanze hodila. Zvlášť přinese-li krom úrodné půdy i nějaké to nerostné bohatství. A tak se začíná vojenský konflikt, v němž se může stát všechno, jen ne rychlé vítězství.

Max Bronštejn je pouhý obyčejný voják. Zajímají ho obyčejné věci a neobyčejné ženy. Ideologie mohutně posilovaná propagandou propagující současný střet dvou světů je mu cizí. Ze všeho nejraději by celou tuhle záležitost prostě jen přežil. Jenomže má smůlu, protože přesně to se mu nějakým zázrakem prozatím daří. A tak si postupně může na seznam nepřátel zapsat i bytosti, které se vyskytují i jinde než v Pustinách.

V rámci rekonvalescence po obzvlášť závažném zranění se podívá zpět do svého rodného města, které už není (navzdory náhlé expanzi zapříčiněné probíhající válkou) tak velké, jak si ho pamatuje z civilu. Naváže nečekaná přátelství a začne se angažovat v místním podniku distribuujícím vždy velmi žádaný alkohol. Snaží se postarat o svou nemocnou matku. A přitom se zaplete do událostí, které z obyčejného vojáka udělají hlavního hrdinu akčního románu. Jeho návrat do aktivní služby sice zpočátku slibuje možnost utéct od komplikovaného života k mnohem jednodušší existenci rekruta. Ale skutečnost nemůže být dál o pravdy. Jakmile se do všem začne vrtat rozvědka a různé mocenské frakce, stane se frontová linie v Pustině jedním z nejbezpečnějších míst. Minimálně pro hlavního hrdinu.

Miroslav Žamboch v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1972 v Hranicích na Moravě.
  2. Vystudoval ČVUT v Praze (Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská).
  3. Debutoval povídkou Zpověď válečníka.
  4. Spoluzakládal českou knižní sérii JFK a je autorem mnoha jejích dílů.
  5. Kromě psaní se zajímá o extrémní sporty, vojenskou techniku a chladné zbraně.

Válka má mnoho podob. A Max si je vyzkouší všechny. Nepřátelé jsou všude a ti nejnebezpečnější se umí sakra dobře skrývat. Co zpočátku vypadá jako poměrně nekomplikovaný příběh mladého vojáka, se postupně promění v příběh jako za časů americké prohibice. A potom se objeví tajemné spiknutí, na scénu přichází nevyzpytatelní čarodějové. Dokonce ani během druhého výcviku, v němž se hlavní hrdina postupně stává velitelem tanku, není nouze o nečekaná nebezpečí. Autor nešetří ani vedlejší postavy a zejména v závěru jejich řady značně prořídnou. I s přispěním jistého Bronštejna.

Miroslav Žamboch moc dobře ví, že není vhodné vystřílet si munici hned na začátku. Proto si dává pozor na to, aby ty nejdůležitější informace dávkoval, pokud možno, střídmě a postupně. Mezitím stihne čtenáře seznámit se světem, v němž se celý příběh odehrává. Pokud by snad někdo zapomněl na román Seržant. Nečekejte ale dlouhá vysvětlení a popisy. Ostatně, když jde jednomu o život, nebude se obtěžovat s vysvětlováním geopolitické situace či s detailním rozborem principu magie. Hlavní hrdina všechny tyto věci poznává spolu se čtenáři (a většinou se ho přitom snaží někdo zlikvidovat). A když už je řeč o magii, díky rozsáhlému použití moci hrozí, že se z Maxe Bronštejna postupně stane bezcitný stroj na zabíjení. Což je v příběhu od Žambocha spíše příslibem do budoucna nežli hrozbou.

  • Miroslav Žamboch: Veterán
  • Triton, 2021
  • Obálka: Petr Vyoral
  • 368 stran, 359 stran (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
21. ledna 2022, Tomáš R. Tokoš

Veterán 01: Veterán

Veterán 01: Veterán
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč