Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magie divých vlkodlaků a spřátelených fae hoří tak Jasným plamenem, že přiláká i jejich nejhorší soky, Patricia Briggs: Jasným plamenem (Alfa a Omega 5)

Briggs Patricia: Alfa a Omega 5 - Jasným plamenem

Marokovo pracovní úsilí smečka plně docení až ve chvíli, kdy jej Charles musí na čas zastoupit. Situaci zvládá dobře, ale v Branově domě vládne i jeho lehce konfliktní družka. Indiánský alfa s empatickou omegou proto nemají ani chvilku klidu, natož čas pro sebe. Když se na marokova syna ještě obrátí partner vlkodlačky žijící pro dobro všech na okraji divočiny, musí se Charles i s Annou vydat na území svých zlomených druhů.

Tuzemští fanoušci městské fantasy, a zejména ctitelé (možná spíše ctitelky) paranormálních romancí, se po několika letech konečně mohou těšit z dalšího vyprávění o přátelích samorostlé automechaničky Mercedes Thompsonové. Pátý svazek cyklu Alfa a Omega tak znovu přivádí vlkodlačí dvojici – Annu Lathamovou a Charlese Cornicka, aby je vtáhl do nejnovějšího magického tornáda a prověřil vztah i schopnosti odvážného páru.

Zatím poslední díl zamilované akční spin-off série Patricie Briggsové uchystal čtenářům a jejich oblíbeným hrdinům nejedno překvapení, z nichž mnohá jsou dost nepříjemná. Ve světě plném nadpřirozených tvorů i lidských prospěchářů totiž nemají čestní hrdinové na růžích ustláno. Proto si v knize nazvané Jasným plamenem jejich fanoušci užijí mnoho napínavé zábavy a oblíbené postavy nespočet vražedných situací.

Trable vyděděnců se lehce mohou stát problémy všech

Málokdo vně Branovy smečky tuší, že k marokově území patří i okraj divočiny u Aspen Creeku. Oblast, kam se uchylují vlkodlaci neschopní žít v běžné smečce či dokonce osaměle mezi lidmi. Těžkou situaci jim ulehčuje podpora Branových vlkodlaků, kteří v případě nouze bez otálení pomohou. Což obvykle skvěle funguje, jenže aktuálně se Bran rozhodl odjet na zahraniční dovolenou. Charles je sice důstojným prozatímním vůdcem, ale k běžným organizačním trablům se záhy přidávají i dost nečekané problémy.

Smečku kontaktuje vyděšený fae, jehož mocnou družku unesli a on slíbil, že lidem neublíží. Kvůli tomu se marokův syn s družkou Annou vydávají do hor, aby divou našli a osvobodili. Úspěch akce si však příliš dlouho neužijí a brzy všichni čelí neznámé temné magii. Bojují o život a další tragické události na sebe nenechají dlouho čekat. Branův kat s omegou a přáteli musejí nejen přijít na kloub dávnému tajemství, ale vypátrat i zrádce mezi vlastními spojenci.

Minulost často zatíná drápy hluboko do současného dění

Jasným plamenem je zatím posledním vyprávěním s Branovým mladším synem Charlesem a jeho milovanou Annou ze série Alfa a Omega. Jak je milým zvykem tohoto cyklu, opět zavede nadšené čtenáře mezi severoamerické vlkodlaky, a dokonce představí i nové magické tvory. Patricia Briggsová jim totiž uchystala setkání s ne úplně běžnými členy marokovy smečky a odkryje zde také nové (a ne zrovna přátelské) formy magie.

Patricia Briggs v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1965 v Montaně ve Spojených státech, kde vystudovala dějepis a němčinu.
  2. Její debutový román Masques (1993) se u kritiky nesetkal s úspěchem a málem znamenal konec její literární kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům.
  3. Teprve série urban fantasy o automechaničce Mercedes Thompsonové se dostala na žebříček bestsellerů New York Times a dosáhla již jedenácti dílů (Měsíční píseň, Krevní pouto, Železný polibek, Zkřížené hnáty, Stříbrná relikvie, Říční znamení, Spálená mrazem, Nocí zlomená, Ohnivý dotyk a Dlouhé ticho, v roce 2019 má vyjít Storm Cursed), plus antologie Mihotavé stíny.
  4. V tomtéž světě se odehrává i série Alfa a Omega – o marokově synovi Charlesovi a jeho družce Anně (Štvanice, Loviště, Dvojí spravedlnost, Smrtící žár a Jasným plamenem) či povídka ve sbírce On The Prowl a na kontě i sérii o Raven, Dračí cyklus, sérii The Hob či Sianin cyklus.
  5. Volný čas tráví Patricia Briggsová s rodinou a koňmi.

Příběh líčí (dle zkušeností s předchozími svazky) očekávanou, krajně výbušnou a zapeklitou situaci, které jsou zastupující alfa s nezkušenou omegou nuceni čelit. Následně ji musejí co nejrychleji vyřešit, pokud možno také přežít a neztratit příliš mnoho (přátel i důvěry). Kromě akce i napětí, jež si mohou vychutnávat plnými doušky, se ctitelé vlkodlačích peripetií dozvědí i nečekané (ale vítané) detaily ze života Mercedes.

Což koneckonců asi nepřekvapí, když mnoho let prožila s rodiči v marokově smečce a k jejím členům cítí pořád silné emoce. Vlastně právě vztahy mezi Branovými vlkodlaky (oficiálními i utajovanými) a členy jeho rodiny jsou v pátém svazku cyklu asi nejpodstatnějším tématem, jež se v průběhu děje projevuje jako stále naléhavější. Díky/kvůli tomu i kniha samotná může na leckoho působit nezvykle komorním dojmem.

Nečekaní i obvyklí podezřelí ničí běžné i překvapivé oběti

Na okraj zájmu je odstaveno faeské drama i jiné globálnější trable s většinovou společností, a v knize Jasným plamenem tak účinkují lidé o dost nemorálnější a naštěstí méně častí. Přesto si čtenáři i ve čtvrtém pokračování série Alfa a Omega užijí velkou část populárních osvědčených přísad, jimiž Patricia Briggsová celé roky těší své ctitele. Čeká je setkání se známými (a více či méně oblíbenými) postavami i s mnoha více nebo méně sympatickými a přátelskými nováčky, díky čemuž se příběh rozvíjí z mile známých kořenů a košatí do stále nových směrů.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci bezvýchodných situací, z nichž se vlkodlačímu duu nakonec pokaždé nějak daří vyvléknout. Nechybí ani milostná chemie, pro niž se (přes veškerá hrůzná nebezpečenství) také v Jasném plameni najde dost místa. Naopak rozloučit se mohou s dílem Charlesova flagelantství i jeho obav o sílu či způsobilost milované družky, přestože mají alfa s omegou (jako pár) stále co řešit.

K nelibosti Branových fanoušků si jej čtenáři příliš neužijí ani v pátém dílu Alfy a Omegy, ale snad příběhu odpustí i marokovu absenci tváří v tvář magickému dobrodružství, efektním akčním scénám i nebezpečí vygradovanému temnou zradou. A protože se ctitelé Patricie Briggsové opět mohou spolehnout na její vybroušený řemeslný um, jistě si i knihu Jasným plamenem užijí do sytosti.

  • Patricia Briggs: Jasným plamenem (Alfa a Omega 5)
  • FANTOM Print, 2018
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Daniel Dos Santos
  • 304 stran, 309 Kč (v e-shopu Fantasye již za 216 Kč)
15. února 2019, Olga Buriánková

Alfa a Omega 5 - Jasným plamenem

Alfa a Omega 5 - Jasným plamenem
309 Kč 216 Kč