Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lze přežít i bez srdce?, Jennifer Donnellyová: Otrávená

Donnellyová Jennifer: Otrávená

Na pulty českých knihkupectví dorazil v pořadí již druhý retelling populárních pohádek Jennifer Donnellyové. Autorka se tentokrát zaměřila na Sněhurku a rozhodla se její osud ztvárnit v netradičním pojetí. Hlavní hrdinka totiž přijde o srdce, a to doslova! Dokáže naivní a soucitná princezna přežít a postavit se zlu, které se skrývá ve stínu její macechy?

Princezna Sophie byla po celém království vždy známa pro svou krásu, dobrosrdečnost a soucit. Její povaha však vždy stála v cestě tvrdé výchově a pevné ruce její macechy, která ve své nevlastní dceři nevidí nic jiného než slabost. Jednoho dne se tak rozhodne Sophie zbavit – a uspěje. Nebohá dívka zůstane opuštěna uprostřed lesa s vyříznutým srdcem.

Naděje však umírá poslední, a díky shodě náhod se mladá princezna ocitá ve společnosti sedmi podivných mužů, kteří se ji pokusí zachránit. Sophie brzy zjišťuje, že ne všechno zlo pochází od její macechy a že se na šachovnici pohybuje i jiný, daleko nebezpečnější hráč. Dokáže se naivní a soucitná Sophie zocelit natolik a postavit se vlastnímu osudu, aby zabránila neodvratitelné katastrofě?

Sněhurka přichází

Otrávená je samostatně stojícím románem z pera Jennifer Donnellyové, které v nakladatelství CooBoo v roce 2019 již vyšla kniha Nevlastní sestra. Obě díla jsou retellingy na populární pohádky, kterým autorka dává úplně nový rozměr a zaměřuje se na ne tak často zmiňované postavy či situace, které přetváří k obrazu svému. Po Popelce přišla Donnellyová se Sněhurkou a 7 trpaslíky. Oproti původnímu příběhu je tento však o poznání temnější a rozhodně není pro děti. Čtenáři mohou očekávat věci jako násilí na zvířatech, vraždu v přímém přenosu, mrtvoly a mnohé další. Mimoto se tu řeší i závažnější témata, jako je chudoba či nerovnosti v sociálním postavení.

Jennifer Donnellyová v pěti bodech

  1. Studovala na University of Rochester obory anglickou literaturu a evropskou historii a absolvovala magna cum laude s vyznamenáním v anglické literatuře.
  2. Americká spisovatelka narozená 16. srpna 1963 v Port Chesteru, ve státě New York.
  3. Momentálně žije v New Yorském Hudson Walley s jejím manželem Dougem a dcerou Daisy.
  4. Nevlastní sestra není jejím jediným retellingem, v roce 2017 u nás vyšla i Kráska a zvíře – zakletá v knize.
  5. Jejím opravdovým knižním debutem je román The Tea Rose z roku 2002, jenž u nás vyšel jako Čajová růže v roce 2004.

Díky krátkým a úderným kapitolám se kniha čte poměrně rychle. Na druhou stranu první polovina spíše uvádí děj a představuje postavy, a je tak výrazně pomalejší, což by nemuselo některým čtenářům vyhovovat. Vše ale vynahrazuje druhá půlka, která působé o poznání temnějším a akčnějším dojmem. Na své si přijdou i romantici – na pozadí Sophiiny cesty se postavy i pomaličku sbližují a je možné, že mezi nimi budou i nějaké ty city.

Jak princezny přichází o iluze

Celý příběh stojí na vývoji postav a vztahy mezi nimi. Největší prostor dostává hlavní hrdinka, princezna Sophie, která se diametrálně liší od Isabelle z Nevlastní sestry. Na samém začátku knihy je totiž Sophie velmi naivní a důvěřivé děvče, které se ve všech lidech snaží vidět jen to dobré, je soucitné a neví nic o tom, jak si její poddaní ve skutečnosti žijí. Postupem času a díky situaci, ve které se ocitne, ale dívka přichází o iluze a prozře. A aby toho nebylo málo, musí se vyrovnat s tím, že po ztrátě svého srdce už nikdy nebude žít tak, jak dosud. Autorka se zaměřila i na vedlejší postavy, z kterých za zmínku stojí především Sophiina macecha. Její postava totiž ukazuje to, že ne vše musí být na první pohled takové, jak se zdá.

V posledních několika letech se převyprávění klasických pohádek v žánru young adult těšila velké oblibě, a tak není žádným překvapením, že se do České republiky dostaly i nějaké ty překlady. Jennifer Donnellyová v těch svých ale přichází s něčím novým a neotřelým – původní příběh nejen přetváří, ale zaměřuje se i na sociální prostředí a problémy, předsudky a v neposlední řadě i na to, jak mohou její postavy svůj osud ovlivnit samy.

Kniha Otrávená zaujme čtenáře všech věkových kategorií, kteří si chtějí přečíst něco, co už dávno znají, v úplně novém a neotřelém pojetí a nebojí se i něčeho temnějšího.

  • Jennifer Donnellyová: Otrávená
  • Cooboo, 2021
  • Překlad: Adéla Špínová
  • 320 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
20. ledna 2022, Kateřina Kopišťová

Otrávená

Otrávená
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč