Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lukjaněnkova Denní hlídka aneb Na scénu přicházejí ti „zlí“, Sergej Lukjaněnko: Denní hlídka

Lukjaněnko Sergej & Vasiljev Vladimír: Denní hlídka - váz.

Každá mince má dvě strany a kde je dobro, zákonitě ho musí vyvažovat zlo. V civilizované době, kdy mají lidé nutkání vše mít hezky zorganizované a v rámci možností pod kontrolou, se o problematiku světla a tmy starají Hlídky. Denní hlídka dohlíží na Světlé, zástupce dobra a Noční hlídka na Temné, zástupce té temnější strany. V prvním díle Hlídek, Noční hlídce, měl čtenář možnost seznámit se převážně se zástupci Světlých, jejich pohledem na problematiku dobra a zla a jejich ideály. Druhý díl, Denní hlídka, pootevírá dveře k nahlédnutí do světa Temných. Je zlo skutečně zlé, nebo je zlé jen proto, že má jiné ideály než dobro?

Svět se nezhroutil a stále ještě funguje jako dějiště tiché bitvy mezi Světlými a Temnými. Protože to by nebyli oni, kdyby něco nekuli. Kdo? No přeci protistrana, protože opozice se snaží být ve výhodě neustále, nehledě na to, zda to jsou ti dobří, či zlí, pořád jsou to lidé proti lidem. Strany se stále aktivně snaží přetahovat na svou stranu neiniciované jedince, a když se naskytne příležitost zavařit to těm druhým, tak je to jedině dobře. Kdo by to byl tušil, že na pozadí se neodvratně vyvíjí něco, co ovlivní životy mnoha Světlých i Temných…

Vzhledem k tomu, že je druhý díl věnován Temným, má čtenář skvělou příležitost seznámit se lépe s filozofií dobra a zla z pohledu Temných, která byla v první knize jen zlehka nastíněna. Temní, kteří nejsou morálně svázáni hodnotami a pro něž je nejdůležitější hodnotou osobní svoboda, činí rozhodnutí snadněji. Nemusí dodržovat pomyslnou hranici lidské morálky, nezatěžují svou mysl tím, zda jejich činy budou mít špatný dopad na jinou lidskou bytost. Pohrdají Světlými, kteří se dobrovolně zatíží svazujícími hodnotami, které je ovlivňují na každém kroku. Být dobrý za každou cenu je pouze slabost a hra na hrdiny, skutečná síla je nechat se ovládnout svými pocity, které nejsou vždy dobré a úmysly čisté. I přes to vše většina Temných drží pospolu, protože v jednotě je síla a oni to dobře vědí.

Denní hlídka je po vzoru prvního dílu opět rozdělena do tří částí, které na konci splynou do jednoho celku. Objeví se tu nové postavy, ke slovu se však dostanou i staří známí. Srdce nejednoho českého čtenáře se zaraduje nad částí knihy, která se odehrává v Praze. Lukjaněnko si dal na barvitém popisu záležet a čtenáře zavede i do typické malé české hospůdky v srdci Prahy. Detaily tvoří celek a číst v ruském románu o pražském orloji a českém pivu je rozhodně hřejivý detail, který knihu přiblíží víc českému čtenářovi.

„Tento text hanobí věc Světla. Jeho šíření je zakázáno.“ Noční hlídka
„Tento text hanobí věc Tmy. Jeho šíření je zakázáno.“ Denní hlídka

Druhý díl nenásilně navazuje na Noční hlídku. Příběh pokračuje tam, kde skončil, jen se tentokrát čtenář dívá očima druhé strany. Do hry vstupuje nově Inkvizice – sdružení Temných a Světlých, kteří hlídají, zda je Dohoda mezi oběma stranami dodržována. Velmi tvrdě a podle pravidel hlídají, zda nebyla porušena Dohoda či její část, tresty jsou přísné na základě provinění obžalovaných. Inkvizice zůstává nestranná, ať už je před ní na kolenou Světlý, nebo Temný a vnáší tak do světa černé a bílé pomyslnou kapku spravedlnosti.

Sergej Lukjaněnko v pěti bodech

  1. Jeho první povídka Porucha vyšla v roce 1988 v časopi¬se Zá­ře.
  2. Podle Noční hlídky byl v roce 2004 natočen stejnojmenný film.
  3. Lukjaněnko se narodil v kazašském městě Karatau.
  4. Vystudoval medicínu a na nějaký čas byl psychiatrem.
  5. Napsal přes dvacet pět románových knih.

Lukjaněnkovi se na necelých čtyřech stech stranách podařilo z jemných vlnek otázek udělat tsunami odpovědí, které se přes čtenáře převalí, aby jej zanechalo v úžasu. Jako vždy připravil autor předem propracovaný příběh, kdy každé klopýtnutí a zakašlání hrdiny má své opodstatnění. Ani tentokrát Lukjaněnko nezapřel svou původní profesi a na vlně psychologie nadhazuje téma dobra a zla v rovinách, kdy nic není černobílé – nicméně Denní hlídka trošičku brzdí hluboké myšlenky, co je dobré a co ne, a věnuje se více rovnováze mezi dobrem a zlem, která si vždy najde cestu. Skvěle graficky zpracovaná obálka nového dotisku, které připravila nakladatelství Argo a Triton knihu pasuje do pozice literární klasiky, která se nejenom dobře čte, ale i vypadá na polici v knihovně.

Kdo se nechal pohltit světem Temných a Světlých, nemůže si nechat ujít další napínavý příběh z prostředí Hlídek. A pro ty, kteří už přelouskali Denní hlídku, má Argo a Triton dobrou zprávu – třetí díl, Šerá hlídka, by měl vyjít již v lednu 2017!

  • Sergej Lukjaněnko: Denní hlídka
  • Triton + Argo, 2016
  • Překlad: Libor Dvořák
  • Obálka: Kateřina Bažantová
  • 400 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
1. prosince 2016, Lýdie Hochmanová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Denní hlídka - váz.

Denní hlídka - váz.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 398 Kč 358 Kč