Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lovecraft pro začátečníky. Nechte se omámit Barvou z kosmu!, Howard Phillips Lovecraft: Barva z kosmu

Lovecraft H.P.: Barva z kosmu

H. P. Lovecraft, to je ve fantastické literatuře pojem. Jen ve druhé dekádě milénia od něj česky vyšly sebrané spisy, sbírka pseudobásní, antologie povídek, které napsal s jinými autory či přímo pod jejich jmény… Jak ale s takovou ikonou začít a neprohloupit? Barva z kosmu, nová sbírka povídek toho nejlepšího, co autor kdy napsal, by mohla být přesně to pravé.

Vítejte v Nové Anglii na severovýchodě USA. Píšou se první dekády 20. století, víra v okultno a spiklenecká tajemství všude kolem mohutní, ženy sotva vyhrály volební právo a rasismus je vším, jen ne historií. Černé, neprostupné hvozdy plné degenerovaných domorodců, ale i obyčejné temné uličky moderních maloměst zalidněné pološílenými zkrachovanci nabízí bezpočet příběhů. Jsou plné temna a hrozivých bytostí, které nás přišly děsit odjinud – z vesmíru, paralelních dimenzí, exotických zemí za mořem nebo prostě z propadliště dějin. Jste připraveni na pořádnou dávku děsu?

Sbírka Barva z kosmu navazuje na dříve vydaný „best off“ výběr Zjevení Cthulhu z produkce rodinného nakladatelství Carcossa a obsahuje devět povídek z pera H. P. Lovecrafta, v mnoha případech těch úplně nejznámějších. Tak například legendární Stín nad Innsmouthem provede zbloudilého návštěvníka zkrachovalým přístavním městem, kde se všechno rozpadá, lidé podléhají jakési prapodivné církvi a jejich krev se mísí s plazími (?) obyvateli zpoza hlubin moře. Titulní Barva z kosmu zase nabídne invazi čehosi nestvůrného z dalekého vesmíru na odlehlou farmu uprostřed hvozdů. A úvodní Rytina v domě je kratičkou exkurzí do venkovského domu, kde prastaré fascikly inspirovaly jeho jediného obyvatele k nevyslovitel­ným činům.

Howard Phillips Lovecraft v pěti bodech

  1. Žil mezi lety 1890 a 1937, převážně v Providence, hlavním městě Rhode Islandu.
  2. Když mu byly tři roky, zemřel mu otec.
  3. Jeden z velmistrů hororu, kterému nebyla cizí morbidita – když to vyjádříme kulantně.
  4. První povídku napsal už v patnácti letech. Často publikoval v magazínu Weird Tales.
  5. Pracoval i jako novinář, lektor a příležitostně se věnoval i ghostwritingu (tj. psal díla na zakázku někoho, kdo je sám napsat neumí).

Lovecraftovo psaní, ačkoli za jeho života prakticky nedoceněné, můžeme vedle textů E. A. Poea považovat za prazáklad moderního hororu. V jeho řemeslně velmi dobře zpracovaných textech takřka chybí přímá řeč, ale není nouze o dlouhé popisy novoanglického venkova a hrůz, které na něm čekají. Návštěvník z civilizovaného světa tu zpravidla narazí na cosi tajemného a s přibývajícími stranami odhaluje, co všechno za tím stojí, aby ho to leckdy přivedlo do náruče šílenství. Lovecraft ale zároveň málokdy rozepisuje krvavé detaily a místo toho cudně nechává na váženém čtenáři, aby si k příběhům, leckdy psaných v první osobě, domyslel detaily. Hrůza proto častokrát přichází v hrozivých náznacích, jejichž účinek se kumuluje, až už není úniku. Právě tento nepochybný talent udělal z Lovecrafta spisovatele, jehož díla se mají čile k světu i sto let po svém původním vydání.

Sbírka Barva z kosmu nemá ambice uspokojit fajnšmekry Lovecraftova díla obsáhlým výborem všeho, co autor napsal. Naopak předkládá výběr části toho nejlepšího pro ty, kteří by to s kultovním klasikem chtěli zkusit poprvé či podruhé. Lovecraft samozřejmě není čtením pro každého, a pokud máte za sebou například kompletní hororovou tvorbu Stephena Kinga či Dana Simmonse, aniž byste se potkali s panem s iniciálami HPL, jejich předchůdce vás asi těžko ohromí, protože může stěží dostát svým v mnohém odvážnějším a pokročilejším nástupcům. Přesto znát alespoň stěžejní kameny autorova díla platí ve fantastice jako základ a nové vydání Barvy z kosmu v péči nakladatelství Carcossa k tomu se svou atmosférickou obálkou a výborným překladem Milana Žáčka připravuje skvělé podmínky. Tak vzhůru do toho a… *„Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!*“

  • Howard Phillips Lovecraft: Barva z kosmu
  • Carcossa, 2020
  • překlad: Milan Žáček
  • obálka: Rafał Badan
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
13. října 2020, Jan Nohovec

Barva z kosmu

Barva z kosmu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč