Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lovci snů jsou noční můrou každého umělce, Lukáš Hrdlička: Lovci snů

Hrdlička Lukáš: Lovci snů

Představte si, že dokážete využít svého připojení na Síť a s pomocí několika chytrých udělátek a trochy stimulantů můžete ukrást umělecké dílo přímo z autorovy hlavy. Úlovek pak zpeněžíte dřív, než si dotyčný uvědomí, co se vlastně stalo. Je to sice nelegální, ale i tak to zní jako ideální práce budoucnosti. No ne?

Ostatně hranice mezi zákonem a zločinem je v roce 2064 značně rozmazaná. Tedy, minimálně v Praze. Ta teď víc než město připomíná zvláštní soustavu městských států, přičemž vláda má pod kontrolou pouze centrum megapole, zatímco zbylé části jsou více či méně autonomní. Tady vládne soukromá bezpečností agentura, támhle zase aktuálně nejsilnější gang. Čili maximální možná diverzita na metr čtvereční. V Praze tím pádem lze narazit na cokoli.

Kromě již zmiňovaných virtuálních zlodějů umění je zde i početná skupina lovců lidí. Ti vám místo snů přivedou, na koho si jen ukážete. Živé nebo rovnou mrtvé, vše podléhá předem smluvené dohodě. Množstevní sleva je součástí nabídky. Jedním takovým lovcem je i Marek Sagapov. Tomuto zkušenému mazákovi se poslední dobou sice moc nedaří, ale nová lukrativní zakázka by mohla podobu jeho účtu náležitě vylepšit. Stačí jen najít a přivést domů dceru z velmi bohaté a vlivné rodiny.

Jenomže z práce na jedno odpoledne se záhy vyklube komplikovaná a nebezpečná hra. Marek zjišťuje, že se musí proplétat nejen uličkami exoticky působícího velkoměsta, ale i směsicí lží a polopravd obestírající mladou slečnu Kavanovou. A přijít v multinárodním pražském universu o život jde opravdu velmi snadno.

Lukáš Hrdlička v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1981 v Žatci.
  2. Vystudoval Psychosociální studia na Karlově univerzitě v Praze.
  3. Pravidelně se účastní literární soutěže Daidalos.
  4. Od roku 2010 se věnuje též psaní detektivních povídek.
  5. Pracuje v Domě na půl cesty Maják.

Lukáš Hrdlička není žádný troškař, a proto se pustil rovnou do tří paralelních dějových linií. Sledujeme tedy nejen Markovu snahu dostát svému smluvnímu závazku, ale i zoufalý pokus o útěk před jistou smrtí v podání tria lovců snů, jejichž poslední akce se tak úplně nepovedla.

A aby toho nebylo málo, nabízí nám autor ještě příběh celosvětově uznávaného umělce, který se stal obětí právě oné nepodařené krádeže. Protože krom snů přišel i o podstatnou část vzpomínek, vydává se patřičně vybaven malou armádou žoldáků přímo do srdce Čech, aby našel sebe sama. Pokud přitom ještě bude moct pomstít sebe a obdobně postižené kolegy, tím líp.

Je samozřejmé, že se všichni jmenovaní nějakým způsobem nutně musí potkat, děj se protne a veškeré záhady budou vyřešeny. Způsob, jakým se to celé nakonec stane, je příjemně nekomplikovaný a bohatý na akci a rychlé tempo.

Konec lze s trochou štěstí předvídat poměrně brzy, nicméně to autorovi nebrání v tom, aby z příběhu nedostal maximum. Mnohem důležitější, než cíl tak je cesta k němu. Lovci snů čelí nemilosrdnému lovu, Marek Sagapov se mermomocí pokouší neumřít, což mu vychází občas lehce po bondovsku, a z uznávaného umělce se pomalu stává značně nesympatická postava z brakové literatury. To ovšem krásně koresponduje s chybějícím kusem osobnosti, kvůli němuž je tento umělec neúplný, jakoby bez emocí. Narážky na rozdíl mezi Prahou budoucnosti a tou současnou jsou ve většině případů vtipné, byť nepražský čtenář občas zalituje, že není místní.

Jediné, co se snad dá Lovcům snů vytknout, je občas přehnaný výčet jmen konkrétních výrobků a zbraní. Autorovi se podařilo vytvořit fungující a napínavý příběh, který sice neoslní svou originalitou, zato ale příjemně odsýpá a netrpí nedostatkem dějové logiky.

  • Lukáš Hrdlička: Lovci snů
  • Fortuna Libri, 2015
  • Obálka: Jana Šouflová
  • 384 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
10. září 2015, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lovci snů

Lovci snů
289 Kč 260 Kč