Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lobo je jako Kostěj nesmrtelný nekompromisní, nekorektní a hlavně zábavný, Alan Grant: Lobo - Kostěj nesmrtelný

Grant Alan: Lobo - Kostěj nesmrtelný

Je čas se připravit na jízdu napříč celou galaxií s největším drsňákem všech dob, která bude doprovázená duněním heavy metalu a plýtváním tělesnými tekutinami všech bláznů, kteří se opováží Loba nasrat!

Kostěj nesmrtelný nepřináší do českých luhů a hájů dílka neznámá, nýbrž příběhy otisknuté ve starých číslech časopisu Crew. Jenže ty už dlouho nejsou k dostání a navíc je jejich spojení do jediného svazku pro čtenáře mnohem přístupnější a dává jim to šanci Loba představit mnohem širšímu okruhu lidí. Jde totiž o toho nejsympatičtějšího hajzla a nejnásilnějšího maniaka, jakého lze v moderním komiksu najít. Koneckonců byl největší čas, aby se i v Česku vrátil na výsluní, protože taková řežba už tady dlouho nebyla.

Chlast, děvky a krev

Lobo se představí jako bodyguard na nejnebezpečnější soutěži v celém vesmíru, proslulé Miss Galaxie, kterou si na mušku vzaly radikální skupiny, jaké jsou Lobovi (a nejen jemu) nanejvýš protivné – militantní feministky a náboženští fanatici v kutnách.

Gauneři využijí svých posledních pár minut před finálním střetem s nejlepší lovcem odměn dost nevhodným způsobem – vyprávěním o Lobovi, jeho krutém dětství a ještě krutějšímu dospívání. Asi nikoho nepřekvapí, že to nebyla zrovna úplná idylka, hlavně pro jeho rodiče a kohokoli, kdo se k němu přiblížil. Jenom je potom člověku skoro líto nebohých násilníků, když si je Lobo konečně najde.

Po gaunerech přichází na řadu vyúčtování se největšími záporáky, cháskou z továrny na sny. Lobo v Hollywoodu se propracuje hezky celým potravním řetězcem od režisérů a producentů až na jeho úplné dno – do sklepa, ke scénáristovi. A v průběhu přitom nakope prdele několika kostýmovaným budižkničemům, kteří se motají na place.

Pět věcí, které se o Lobovi vyplatí znát předem

  • Lobo vždy dodrží své slovo. Pokud něco slíbí, nic ho nezadrží, aby ho dodržel.
  • Lobova oblíbená barva je pohřební čerň.
  • Lobo raději zabije kohokoliv, než aby nechal tuto osobu pomáhat mu při práci.
  • Lobova představa perfektní noci? Příliš úchylná na to, aby se dala zveřejnit.
  • Lobovi se hnusí jakékoli poletující kladné postavy. Nesnáší vše, co ztělesňují: demokracii, dobro, které vždy zvítězí nad zlem, krátké vlasy, hnědé boty, americkou vlajku, rovnoprávnost pro ženy, rovnoprávnost pro muže, základní práva, pořádek… a mnoho dalších jiných slušností.

A nakonec přichází epické finále – Lobo versus masožraví šneci. V Kostěji nesmrtelném se opětovně každý může přesvědčit, že hlavní hrdina rozhodně není dobrák od kosti. A když se naštve tak ho nic nezastaví. Ani smrt a ani šneci.

Způsobem, jakým Lobo kašle na společenskou korektnost, se může směle rovnat Spideru Jeruzalemovi Warrena Ellise a stejně tak se mu vyrovná v zábavnosti. V jednom bodě ale jasně za Transmetropolitanem zaostává. Chybí mu totiž nějaká hlubší myšlenková rovina – pokud do ní čtenář nebude počítat banální tvrzení, že hip hop je zlo a že správný badass ujíždí na metalu. Ale pro ty, co nemají potřebu trápit svůj mozek i ve svém volném čase, představuje ideální čtivo. Nic člověka totiž člověka nepotěší víc, než když někdo sestřelí pár popkulturních ikon.

Odpočinkovému ladění odpovídá i kresba – jednoduchá, srozumitelná s poměrně malým spektrem barev, mezi kterými vévodí krvavě rudá. Mozky, vnitřnosti a krvetrysky až někdy zastiňují akční pasáže, které se vždy promění na přehlídku bezuzdného násilí. Rozhodně nic pro slabé žaludky. Realističnost je omezena na úkor brutality a přesně tak ladí s celkovým vyzněním knihy. Na co si taky lámat hlavu věcmi, na nichž zábavnost komiksu nestojí.

Přesně o tom celý Lobo je – bezuzdná, nekompromisní zábava, která smete všechny ostatní složky vyprávění pod koberec. A jí je podřízeno vše: logika příběhu, kresba, postavy. Nezbývá než před Kostějem nesmrtelným varovat všechny útlocitné povahy, protože Lobo se s ničím rozhodně nemaže a jen těžko v něm hledat něco jako kladné vlastnost. Není to prostě čtení pro každého, ale když se trefí do vkusu, tak už nepustí. Nikdy. Pokud tedy nehodláte riskovat naštvaného Loba u dveří.

  • Alan Grant: Lobo – Kostěj nesmrtelný
  • Crew, 2012
  • překlad: Simon Španihel a Filip Dort
  • 120 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
8. prosince 2012, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lobo - Kostěj nesmrtelný

Lobo - Kostěj nesmrtelný
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč