Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Liv ve svých snech objevuje úplně nový svět, Kerstin Gierová: První stříbrná kniha snů

Kerstin Gierová - První stříbrná kniha snů

Liv Silberové se poslední dobou opakuje pořád jeden a ten samý sen. O čtyřech klucích, kteří v noci na opuštěném hřbitově provádí nějaký tajuplný rituál. To by samo o sobě ještě tak děsivé nebylo, kdyby jen ti čtyři kluci nechodili s ní do školy, a nezačali se chovat zvláštně.

Vedou se dlouhé debaty o tom, jaké dívky budou mít tu čest doprovodit některého z nich na dlouho očekávaný ples. Mezi tuto oblíbenou partu patří i Liviin budoucí nevlastní bratr, který nevypadá vůbec nadšeně, když se jeho nejlepší přátelé začnou kolem Liv ochomýtat čím dál častěji. Chtějí ji zasvětit do svých temných rituálů, což se Graysonovi ani v nejmenším nelíbí.

Kerstin Gierová v pěti bodech

  1. je diplomovaná pedagožka
  2. v roce 1995 začala psát romány pro ženy
  3. její první román, Muži a jiné katastrofy, byl zfilmován
  4. tvoří také pod pseudonymy Jule Brand a Sophie Bérard
  5. V Česku je známá také young adult sérií Láska nezná čas.

Prostředí První stříbrné knihy snů je vskutku pestré – na úplném začátku se s Liv a její mladší sestra ocitají na letišti, odkud letí do svého nového domova. Jakmile začnou kluci hlavní hrdinku zasvěcovat do velkého snového tajemství, zdají se jí sny tak dobrodružné, o jakých se nikomu dříve ani nesnilo. A nejen to, Liv je zvědavá dívka, která strká nos i do cizích snů. Různorodost knize tím pádem rozhodně nechybí.

Postavy jsou oproti prostředí trošku nudné. Obyčejná náctiletá dívka, které se najednou úplně změní život, protože přijde do styku se silami, o kterých neměla tušení, že existují? To nezní dvakrát originálně. Na druhou stranu se s takovým typem charakteru dokáže čtenář snadno ztotožnit, což rozhodně není na škodu.

Zelené dveře na mě v liduprázdné řadě domů mezi ostatními šedivými a ošuntěnými zářily. Neměla jsem tušení, co se mi doteď zdálo, ale v okamžiku, kdy jsem spatřila ty dveře, jsem seděla na kole a musela za sebou táhnout těžce naložený vozík. Do kopce. (strana 124)

První stříbrná kniha snů je druhá série, kterou autorka píše pro mladistvé. Oproti Rudé jako rubín, určitě mnoho čtenářů ocení, že se hlavní hrdinka v jednom kuse nezabývá svými nadměrně zmatenými milostnými pocity. Liv, stejně jako většina dívek v jejím věku tyto problémy řeší také, ale na první místo staví dobrodružství, do kterých se náhodou připletla.

Kerstin Gierové se povedlo napsat skvělý fantasy román, od kterého je těžké odtrhnout oči. Liv se neustále dostává do nových, zajímavých situací, mezi kterými by bylo těžké hledat nějaké zdlouhavé chvíle. Četbu také zpestřují vsuvky anonymních článků na blogu Plesky Třesky, ve kterých se dozvídáme nejnovější trapasy a drby studentů. Příběh končí v jedné z nejnapínavějších částí, a tak zbývá jen doufat, že druhý díl vyjde co nevidět.

  • Kerstin Gierová: První stříbrná kniha snů
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Tereza Pecková
  • obálka: Linda Marečková
  • 352 stran, 299 Kč
3. července 2014, Roxana Kubovská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).