Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Literární freska Hannibala Lectera, Thomas Harris: Hannibal

Harris: Hannibaů

Každá odysea má svůj závěr. Na křídlech červeného draka se podařilo zarazit mlčení jehňátek, a to vše za dohledu Hannibala sedícího na dračím hřbetě. Kam vítr zanese hlavního hrdinu na jeho poslední cestě?

Trvalo osmnáct let, než poslední kapitola příběhu slavného kanibala spatřila světlo světa. Naštěstí se čekání vyplatilo a Thomas Harris si pro Clarice a Hannibala připravil vskutku epické rozuzlení.

Román Hannibal přímo navazuje na závěr Mlčení jehňátek. Clarice Starling se podařilo dopadnout vraha Buffalo Billa a Hannibal Lecter se pomocí lsti dostal na svobodu. Svět je zmítán v křeči netrpělivosti, kdy se povede Hannibala dopadnout, zda vůbec, a kde by se mohl sériový vrah skrývat. Pro Clarice není situace o nic pozitivnější. Starlingová je v USA stíhaná dogmatem „Hannibalovy holky“. Její kariéra skomírá a osobní život je v troskách. Harris již několikrát dokázal, že šachové partie s osudem jsou jeho oblíbenou disciplínou, a tak jednoho dne přijde agentce domů anonymní dopis. Bez podpisu, avšak s parfémem nasáklým v papíře. Clarice čeká další hon na sériového vraha. Pravděpodobně poslední, který rozhodne o životě jejím i Hannibala Lectera.

Thomas Harris ve svém závěrečném díle (původně) trilogie rozehrál spletitou partii, která si vyžaduje naprostou koncentraci. Vyprávění je tentokrát rozkročeno do třech dějových oblouků, které se postupně propojí.

V tom prvním je hlavní aktérkou agentka Clarice, která se musí vyrovnávat s posttraumatickým syndromem a odporem ze strany společnosti. Díky zaslanému dopisu se znovu vrhá do hry s časem, jež může očistit její duši. Druhé dějství sleduje bývalého Lecterova pacienta Masona, který v průběhu terapie přišel o většinu obličeje a jeho jediným posláním je pomsta. Pomsta, která jeho lidi zavede do Florencie. Ve Florencii se dle dostupných důkazů ukrývá samotný Lecter. A nebyl by to Hannibal, aby ve svém třetím dějství nehrál vlastní hru. Po nepatrné plastické operaci několik let unikal před veřejností, ale chuť po krvi je příliš silná.

Thomas Harris v pěti bodech

  1. Při psaní románové tetralogie o Hannibalu Lecterovi spolupracoval s FBI.
  2. Při tvorbě Červeného draka se inspiroval skutečným případem o zabijáku z Green River.
  3. Filmová adaptace Mlčení jehňátek je teprve třetím filmem, který si odnesl všech pět hlavních Oscarů (film, režie, scénář, herec, herečka).
  4. Na svém kontě má pouze sérii o Hannibalu Lecterovi, Černou neděli a Cari Mora.
  5. Jeho doposud poslední román, Cari Mora, vyšel v roce 2019.

V Harrisově románu není nic takové, jak se může zdát, a tak i hra kočky s myší nemá daná pravidla. Clarice, Mason i Hannibal mohou udělat nepatrný úkrok stranou a z útočníka se rázem stává oběť.

Třetí díl je z dosavadní série v tempu nejdravější, ale nezapomíná na aspekt, který dělal z Hannibalových knih čtenářské potěšení. Cit pro detaily. Ať už se jedná o popis Florencie nebo historie křížení vzácného druhu prasat. Harris dovede do svého textu zakomponovat neuvěřitelné množství informací, které by v jiné detektivce neměly místo. Text je stejný jako hlavní aktér. Pod obalem sériového kanibala se skrývá renesanční člověk, který uchvátí posluchače svým projevem.

Vědoma si toho je i Clarice, jíž kolo osudu postupně svede na scestí, z něhož není cesty návratu. Harrisovo závěrečné dílo je epickým vyprávěním dotvářejícím fresku jednoho z nejzásadnějších literárních a filmových charakterů. Každá část této fresky nese jiné rysy, a přesto do sebe dokonale zapadá. Červený drak byl odosobněnou procedurální detetivkou. Mlčení jehňátek zkoumalo otázky sexuality, genderu a postavení ženy ve společnosti a Hannibal je zase čistokrevným thrillerem. Jde o zdánlivě nekombinovatelné knihy, které obstojí samy o sobě, ale ve finále předkládají nadčasovou studii Hannibala Lectera.

  • Thomas Harris: Hannibal
  • Argo, 2020
  • překlad: Jana Odehnalová
  • 480 stran, 348 Kč
23. prosince 2021, Ladislav Svatoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).