Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Líheň 2: Jak se z obyčejné holky stát královnou smrti, Miroslav Žamboch: Královna smrti (Líheň 2)

lihen-ii-kralovna-smrti-audiokniha

Ne, tohle rozhodně není návod. A jestli ano, tak ne pro obyčejné holky. Nebo pro nikoho jiného. Taky by to totiž mohlo fungovat a to by byl malér. Protože kde je Miroslav Žamboch, tam není nouze o příběhy plné destrukce a umírání. A zábavy. Trochu béčkové, docela návykové a hodně napínavé.

V prvním díle Líhně se Marika Zaháňská nejprve zapletla se sympatickým mladíkem. Následně se ukázalo, že sympaťák je syn mafiánského bosse a že starosti slečny Zaháňské právě získaly nový rozměr. Kde je totiž mafie, tam je i konkurence. Než se s tím Marika smíří, potká ještě tajemnější a ještě nebezpečnější bytosti, kterým se vůbec nechce umírat a kterým je Marika až příliš sympatická. A protože utíkat a skrývat se před strachem (potažmo před smrtí) je po určité době příliš vyčerpávající a samo o sobě strašidelné, rozhodne se Marika přejít do protiofenzivy.

Naštěstí na to není sama. Její tým složený z odborníků na problematiku zabíjení a stále stejně sympatického (a ještě geniálnějšího) mladíka čeká nelehký úkol. Než budou moct vyběhnout z úkrytu a za řevu poloautomatických zbraní si proklestit cestu až k jádru celé záhady s nadlidsky silnými protivníky, potřebují získat víc informací. A čím blíž jsou k odpovědím, tím jsou sami odolnější, rychlejší, nebezpečnější. I tak se ale budou mít co ohánět, aby jim celou tu zábavu někdo neukončil dřív, než královna usedne na svůj trůn.

Miroslav Žamboch v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1972 v Hranicích na Moravě.
  2. Vystudoval ČVUT v Praze (Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská).
  3. Debutoval povídkou Zpověď válečníka.
  4. Spoluzakládal českou knižní sérii JFK a je autorem mnoha jejích dílů.
  5. Kromě psaní se zajímá o extrémní sporty, vojenskou techniku a chladné zbraně.

Tempo Královny smrti je pochopitelně mnohem vyšší, než tomu bylo u prvního dílu. Reálie jsou již známy, karty rozdány a postavy tedy nemají na co čekat. Akce následuje akci a na otázky není čas. Ostatně v takto laděné audioknize by na nějaké otázky ani čas zbýt neměl. Nutno ovšem podotknout, že přes všechno to zběsilé tempo logika děje netrpí. A zatímco se Marika urychleně sžívá se svou novou rolí, mrtvých přibývá a začíná se ukazovat, jak to autor vlastně s těmi všemi stereotypy žánru zamýšlel. Věčná (ne)přítomnost spisovatele Rulhánka spolu s dalšími narážkami na skutečné osoby, jsou asi těmi nejvýmluvnějšími příklady.

U první Líhně si posluchači museli zvyknout na netradičně klidný hlas vypravěčky v podání Lucie F. Šternerové. Tentokrát si budou muset navíc ještě zvykat na nezvyklý přednes Radima Jíry, který si vzal na starost namluvení všech částí krom vypravování hlavní postavy. Ze začátku mohou tyto skutečnosti být docela rušivé, ovšem jejich míra záleží na tom, jaká jsou očekávaní posluchačů.

Královna smrti není jenom bezduchou akcí bez myšlenky. Miroslav Žamboch využil stereotypů k tomu, aby napínavý příběh protkal vtipnými narážkami na českou literární scénu fantastiky. Posluchač tak má na výběr. Buď si „pouze“ užije zajímavý a velmi kvalitně napsaný příběh, nebo se u toho i zasměje. A to v audioknize plné zabíjení není rozhodně typické.

  • Miroslav Žamboch: Líheň II – Královna smrti (audiokniha)
  • Walker&Volf, 2014
  • Čte: Lucie F. Šternerová, Radim Jíra
  • 9 hodin 41 minut
17. června 2015, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).