Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Liga spravedlnosti se musí postavit vyhlazovacím strojům, Bryn Hitch: Liga spravedlnosti 1 – Vyhlazovací stroje

Hitch Bryan: Liga spravedlnosti 1: Vyhlazovací stroje (brož.)

Jeden ze dvou nejznámějších komiksových týmů superhrdinů (hned za Avengers od konkurenčního Marvelu) se na českém trhu představuje v nové sérii Znovuzrození hrdinů DC. Fanoušci Supermana se mají na co těšit a nechybí ani Batman, Aquaman nebo Wonder Woman. Dohromady je svede zcela neočekávaně záchrana světa.

Na zemi zaútočí vyhlazovací stroje a už jejich samotný název napovídá, že se jedná o dosti nebezpečnou záležitost, které se může postavit jen pořádně úderná síla. Liga spravedlnosti nejsou žádná ořezávátka, což v těch patetičtějších bublinách komiksu členové Ligy rádi tu a tam připomenou. Stroje dokáží ovládnout celé zástupy lidí a nutit je k zabíjení, nebo k něčemu agresivnímu a zlému, a to dokáže prohnat i takového rychlíka, jakým je Flash.

Navíc tito záporáci dokáží odstavit superschopnosti některých členů Ligy. Dotyční pak musí pořádně zatnout zuby, aby se jim schopnosti vrátily. Batman si tentokrát oddechne od drcení čelisti, protože jak je dobře známo, žádné superschopnosti nemá. Úplnou pohodu mu však autoři nedopřejí. Musí totiž neustále komandovat Cyborga, ale ten je na to naštěstí zvyklý, tak jim to spolu celkem jde, i když netopýří muž je v tomto vztahu poněkud pasivní.

Děj a zápletka komiksu je opravdu hodně lineární. Přestože nekomplikovaný děj bývá obvyklým prvkem žánru superhrdinského komiksu, svůj účel zde tentokrát příběhová jednoduchost úspěšně nenaplní. V komiksu totiž není proložena dalšími typickými prvky, které činí komiksy o superhrdinských družinách zajímavější. Vtipných hlášek je zde pomálu, důmyslné finty hrdinové nepotřebují, vše hladce vyřeší superschopnosti a na vztahy mezi postavami nezbyl prostor, stejně jako na jejich pozadí, či nějaké vnitřní psychologické problémy, které by čtenáře emocionálně přitáhly ke konkrétní postavě.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Nejvíc ze všech to odnesl paradoxně nejslavnější ze superhrdinů. Batman je v komiksu jen takových blekotajícím černým panáčkem, který opakuje, co řekli ostatní, ale jinak se nezapojí, jelikož nemá tak rychlé nohy jako Flash ani kouzelný prsten Green Lanterna, z něhož by létaly efektní zelené blesky. Akcí je komiks skutečně nacvakaný a nenechá čtenáře oddechnout, ale všechny akční scény jsou vskutku velmi přímočaré, a tak na nešťastného Batmana nic zajímavého nezbyde, jelikož by autoři komiksu museli něco vymyslet, a to se jim asi příliš nechtělo.

Nejspíš by to zvládli, například Superman je v komiksu jedinou postavou s rozpracovaným pozadím a jemu věnované pasáže jsou rozhodně nejzajímavější. Tudíž zbývá naděje k dalším pokračováním, že akční úvod byl jen základní ochutnávka, po které se posléze dočkáme i něčeho jiného než linearity rovného pravítka, kolem níž sice občas něco vybuchne, ale co to je, není zcela podstatné. Samozřejmě pro čtenáře, kteří si v jednoduchosti superschopností libují, může být komiks příjemnou jednohubkou. Nechybí mu ani napětí, soupeři Ligy představují totiž opravdu velmi nebezpečné padouchy a na jejich porážku si čtenář s chutí počká.

Pro milovníky hrdinů z nakladatelství DC comics je poslední díl Ligy spravedlnosti v češtině jistě příjemným setkáním, na které však nikdo po letech vzpomínat nebude. Akce, napětí a Supermana si čtenář užije, ovšem pokud se těší i na něco dalšího, v komiksu toho najde spíše pomálu.

30. října 2018, Radim Červenka

Liga spravedlnosti 1: Vyhlazovací stroje (brož.)

Liga spravedlnosti 1: Vyhlazovací stroje (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč