Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Liga spravedlnosti nezadržitelně směřuje k Válce velké trojky, Geoff Johns a kol.: Liga spravedlnosti – Válka velké trojky

Johns Geoff, kol.: Liga spravedlnosti - Válka velké trojky

Přestože českým komiksovým “rybníčkem” v poslední době hýbe především aktuální Znovuzrození hrdinů DC, nakladatelství BB art se rozhodlo nezanevřít ani na jím vydávané série v rámci runu New 52. Jedním z nich je i Liga Spravedlnosti, která sice u nás nemá úplně na růžích ustláno, avšak právě vydaná Válka velké trojky (Trinity War), by mohla s tímto hodnocením značně otřást.

Aktuálně vydaný book totiž českým čtenářům nabízí zcela unikátní pohled na jednu z velkých událostí, které se v rámci celého runu New 52 událi. Jak už je však u amerických vydavatelů dobrý zvykem, podobné událostí se táhnou napříč několika různými sériemi a získat tak skutečně dobrý obrázek o daném problému není vůbec jednoduché. Ostatně jeden příklad za všechny je například loni vydaná Americká liga spravedlnosti, která díky tomu působila značně rozporuplným dojmem. Ten se však nyní BB artu podařilo zcela napravit.

Může za to právě Válka velké trojky, která nám dává vše do správného kontextu a ukazuje, jak moc jsou jednotlivé série provázané. Na 320 stranách najdeme celkem 12 sešitů ze sérií Justice League (New 52) #22–23, Justice League of America (New 52) #6–7, Justice League Dark (New 52) #22–23, Constantine (New 52) #5, Trinity of Sin: Pandora #1–3, Trinity of Sin: Phantom Stranger #11 a The New 52 Free Comic Book Day Special 2012. Zároveň však vcelku dobře funguje i jako zcela samostatná kniha, kterou si čtenáři mohou užít i bez znalosti předchozích knih.

Scénáristický tým se tentokrát i vzhledem k zúčastněným sériím zastavil na číslovce čtyři. K Geoffu Johnsovi a Jeffu Lemirovi, kteří se podílejí právě na Lize spravedlnosti, se ve Válce velké trojky přidává i J.M. DeMatteis a Ray Fawkes. Společnými silami pak vytvořili tento veskrze povedený kousek, který se může směle řadit k tomu nejlepšímu, co u nás s Ligou spravedlnosti vyš­lo.

Samotný příběh se opírá o pověst o Pandoře a její nechvalně proslulé skříňce, kterou před dávnými věky otevřela a vypustila tak do světa sedm smrtelných hříchů. Nyní, o tisíce let později, se pradávné zlo opět objevuje na scéně. TentokrátNyní se mu však staví do cesty armáda hrdinů, která ve svém názvu nese slova “liga spravedlnosti”. Mimo nich, je však zde i samotná Pandora, která se snad již poučila ze svých chyb a je zcela odhodlána pradávné zlo jednou provždy zastavit. K jejímu ovládnutí však potřebuje pouze někoho s nejčistějším nebo nejtemnějším srdcem…

Ačkoliv se příběh nese v podstatě v klasickém superhrdinském duchu, rozhodně mu nechybí zajímavé nápady, i zvraty, které dokáží udržet vaši pozornost po celou dobu čtení. Když však od této části odhlédneme, dostáváme klasický superhrdinský crossover, ve kterém hraje prim akce a boje mezi jednotlivými superhrdiny. A že si jich zde užijeme dosyta je více než jasné. Ostatně “superhrdinské ligy spravedlnosti” jsou hned tři a jedna druhou nemůže vystát a i když mezi nimi panuje křehké příměří ve snaze spolupracovat, je jen otázkou času, kdy se něco ošklivě zvrtne.

Je samozřejmě jasné, že i zde můžeme najít o něco slabší sešity, přesto není jejich kvalita nikterak rozkolísaná a prakticky žádný není vyloženě zklamáním. Snad jen Constantine za svými kolegy maličko pokulhává. To však může být i tím, že do celkového obrazu nepřidává, nic extra důležitého. To ostatně platí i pro samotnou kresbu, která je skrz na skrz klasickým mainstreamem posledních let., Aavšak jediný, kdo se opět lehce vymyká, je samotný Constantine. U toho je tak krásně vidět, že stojí poněkud stranou hlavního proudu a nesnaží se vyrovnat vlajkovým lodím DC univerza.

Co je však potřeba bezesporu vyzdvihnout, je celkové zpracování Války velké trojky. BB art si dal skutečně záležet, a tak čeští čtenáři dostávají do rukou skutečně ucelený příběh, kterému nechybí vůbec nic. A to i přesto, že byl původně “roztahán” přes x sérií. Toto se zkrátka BB artu neskutečně povedlo a čeští čtenáři to mohou kvitovat s nadšením. Jedinou kaňkou na kráse tohoto komiksu tak bude pravděpodobně jeho konec, jenž vyloženě vyzývá k další knize. Nezbývá než doufat, že i té se nakonec dočkáme v českém vydání. Byla by totiž velká škoda tuto sérii po Válce velké trojky ukončit.

  • Geoff Johns a kol.: Liga spravedlnosti – Válka velké trojky
  • BB art, 2018
  • Překlad: Martin D. Antonín, Ľudovít Plata
  • Obálka: Jim Lee, Scott Williams, Alex Sinclair
  • 320 stran, 699 Kč (v e-shopu Fantasye již za 629 Kč)
23. července 2018, Petr Čapek

Liga spravedlnosti - Válka velké trojky

Liga spravedlnosti - Válka velké trojky
Vložit do pytle na zboží  Koupit 699 Kč 629 Kč