Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Liga spravedlnosti musí čelit epidemii ve vlastních řadách, Bryn Hitch: Liga spravedlnosti 2 - Epidemie

Hitch Bryan: Liga spravedlnosti 02: Epidemie (brož.)

Batman, Superman, Flash, Wonder Woman a spol. přichází v druhém pokračování série Znovuzrození hrdinů DC. Zatímco první díl nabídl pouhé seznamování, v dalším pokračování už jde mnohem více do tuhého.

Asi žádného čtenáře nepřekvapí úvodní scéna, kde hrdinové bojují proti silám zla. Kýčovitost doslova přetéká komiksovými stránkami. Jenže po úvodní klasice se začne pomalu otevírat pozadí vztahů mezi postavami, jinými slovy se dočkáme i superhrdinského rande. Dostaveníčko v restauraci, které skončí detonací, asi není něco, co by bylo možné považovat za vrchol tvůrčí invence hodný uříznutého ucha Van Gogha s komiksovou bublinou, ovšem akční čtení komická scéna superhrdinského rande příjemně zpestří.

Liga spravedlnosti pochopitelně není žádná červená knihovna. Následuje akční jízda podobná prvnímu dílu, ovšem tentokrát dojde i na komplikovanější zápletku. Hrdinové se střetnou se skutečně rafinovaným soupeřem. Osvěžující je, že zbraní padoucha je zneužití moderní komunikační technologie. Asi nejednoho čtenáře napadne, že právě zneužívání internetové komunikace není hrozba jenom pro Batmanovu superhrdinskou partu, ale jedná se možná o drobnou narážku na problém současné společnosti. Každopádně se v tom komiks nijak neutápí a téma jen nakousne, což je asi dobře.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

K řešení problému si superhrdinové tentokrát na chvilku navlečou kabát detektiva Colomba, ale rozhodně se čtenáři nemusí bát, že by se v něm zabydleli na dlouho. Náznaky pátrání jsou však také osvěžujícím plátkem citrónu ve vychlazené sklenici komiksové minerálky. Série Znovuzrození hrdinů DC sází na kratší formát, nikoli na tlusté špalky, tudíž doprovodné náměty se rychle střídají s akčními bojovými scénami. Povídací scény pravidelně přerušuje výbuch akce, a to doslova. Záleží na vkusu čtenáře, jestli rychlý styl ocení.

Nejde se vyhnout srovnání s prvním dílem série. Zatímco úvodní komiks v podstatě nabídl jenom čistou superhrdinskou akci v týmovém střihu, další pokračování si více všímá pozadí postav. Zejména přístup k jednotlivým superhrdinům je vyváženější. Obzvláště fanoušci Batmana ocení jeho vlastní linku v druhém dílu a také jeho vůdcovský přístup. V prvním komiksu byl jen komentátorem akce mocnějších kolegů, což na čtenáře dojem mohlo udělat jen stěží, když je Batman možná vůbec tím nejslavnějším superhrdinou.

Nesporným pozitivem série je, že i druhý díl se dá číst bez znalosti prvního dílu, nebo jakéhokoli jiného komiksu DC. Na autonomii dílu autoři očividně sázeli a rozhodně se jim to podařilo. Vzhledem k tomu, že komiks jednoznačně patří mezi oddychové, zaslouží si autorský záměr ocenění. Celá sérii není žádným hlubokomyslným čtením, ovšem druhému dílu se nedá upřít určité napětí a prohloubení práce s psychologií hlavních hrdinů. Snad jen toho Supermana mohlo být trochu více! Možná se však dočkáme v dalším díle.

  • Bryn Hitch: Liga spravedlnosti 2 – Epidemie
  • Crew, 2018
  • Překlad: Ľudovít Plata
  • Obálka: Tony S. Daniel, Tomeu Morey
  • 152 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
31. března 2019, Radim Červenka

Liga spravedlnosti 02: Epidemie (brož.)

Liga spravedlnosti 02: Epidemie (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč