Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lhář je zpět! Fanoušci podvodníka Lokiho se dočkali parádního nášupu, Jakub Ćwiek: Machinomania (Lhář 2.5)

Ćwiek Jakub: Lhář 2.5 - Machinomania

Poslední souboj dávných božstev s Jeho andělskými bojovníky nedopadá pro nadpřirozené geroje všech pantheonů ani trochu dobře. Jeden po druhém jsou nalézáni a likvidováni. Nemalý podíl na této skutečnosti má i bývalý severský bůh lží a klamu – sympaťák Loki. Výměnou za dočasný bezpečný pobyt na Zemi se stal „andělským sráčem“. Prozatím…

Milovníky literární fantastiky, a ctitele originálního polského spisovatele Jakuba Ćwieka obzvláště, v tuzemsku jen před několika týdny patrně dost překvapilo zjevení nového svazku oblíbeného cyklu Lhář. Po dvou posledních románových dílech série, jež měla relativně jednoznačné finále, zcela jistě většinu čtenářů potěší návrat ke kořenům.

Autor se v několika kratších příbězích vrací ke svému značně inovativnímu pohledu na pozemské i nebeské soužití bohů, andělů a… Boha. Kniha dvaapůltá s podtitulem Machinomania do světel reflektorů zaslouženě vrací již dostatečně oplakanou postavu božského krále všech podfukářů, frajerů a hochštaplerů, Odinova cynického syna Lokiho.

Hustej týpek ze severu je zpátky s kumpány i archanděly

Šibal a podvodník Loki přečkal vražedný andělský útok. Na rozdíl od kolegů sice přežil, ale ztratil milovanou Sigyn a prakticky i smysl života. Dostal však zajímavý nápad a snad i kvůli/díky němu se nechal zlanařit Jeho okřídlenými bojovníky. Severský lhář tedy andělským šéfíkům pomáhá nacházet a nahánět zbylé ukryté bohy. A naneštěstí je v tom vážně dobrý.

Navíc se poslední z Ásů nebrání špíně, se kterou andělé nechtějí mít nic společného, a boduje prakticky v každém úkolu, do něhož ho létavci uvrtají. Někdy výsledek možná úplně jako vítězství nevypadá a občas není skutečné skóre evidentní na první pohled, ale většinou se zakončení mise alespoň tváří jako výhra spravedlnosti. Což se počítá.

Další příběhy samorostlého ochránce vlastního pozadí

Čtyři roky od domácího vydání Lháře 4 přišel Jakub Ćwiek (k nemalému šoku a radosti čtenářů) i k nám s novou várkou příběhů o cynickém oportunistovi Lokim. Třebaže se autor domníval, že s božským šejdířem skončil, nakonec se nechal přesvědčit k opaku. Sám však říká: nikdy nevěřte lháři a v tomto případě myslí hlavně vlastní osobu.

V nové sbírce se najdou příběhy, kde figuruje Loki ještě samostatně (Obchodník se sny, Dohazovač), v jiných se s některými oblíbenci teprve sžívá (Machinomania) a jinde mu to s dalším hrdinou už pěkně klape (Jmenuji se Mike). Nadmíru spokojení fanoušci se tedy přivítají nejen s božským Seveřanem, ale také s jinými ztracenými charaktery.

Lhář Machinomania je složen z několika povídek a jedné novely, které lze časově zasadit mezi povídky úvodního svazku cyklu. První dvě se odehrávají v době před objevením Lháříka, zato titulní práce již přivádí frajerského borce z druhé lhářské povídkové knihy. Vrací se s plnou parádou v doprovodu helénských kumpánům Erotem a Bakchem, ale i s kouzelnou­ Jenny.

Antihrdinové s křídly i bez si našli cestu do srdcí čtenářů

Na textu svazku je evidentní (jako při srovnání úvodních a pozdějších vyprávění série), že zalidnění Lokiho vesmíru dalšími svéráznými a nejednoznačnými charaktery přispívá ke čtivosti i vtipnosti. Zatímco první povídka může v leckom zanechat pocit určité nedostatečnosti, další již zcela navazuje na apokalyptické, krvavě drsné legrácky.

Antologie maličko působí, jako by autor v šuplíku našel opomenuté příběhy z delšího časového období a spojil je do nové knihy. Třebaže jsou vyprávění propojená, opět mají každé vlastní děj i pointu a znovu jsou úvodní práce o něco méně propracované a rozvité než pozdnější. Ty již obsahují vše očekávané.

Jakub Ćwiek v pěti bodech

  1. Úspěšný spisovatel, snílek a fantasta se narodil roku 1982 v polské Opoli a od dětství inklinoval k fantastice (inspirován filmy Barbar Conan či Blade Runner).
  2. Kromě psaní se věnoval amatérskému divadlu a chtěl režírovat, ale skončil u kulturologie v Katowicích, kde byl členem Slezského Klubu Fantastiky a založil divadelní soubor Słudzy Metatrona.
  3. V nakladatelství Fabryka słów debutoval povídkovým Lhářem (2005), následoval Lhář 2 až 4, románovou premiérou se stala hororová detektivka Lizac ostrze (2007), záhy i temný Ciemność plonie (2008) či povídky Gotuj zpapieźem.
  4. Historií se inspiroval v Ofensywa szulerów a Krzyź Poludnia – Rozdroźa, vytvořil komiks Kłamca: Viva l´arte, motorkářsští Chłopci, rockoví Dreszcz, Grimm City nebo povídkový Lhář: Machinomania a Kłamca: Papież sztuk.
  5. Aktuálně žije ve městě Głuchołazy s manželkou i dětmi a nesnáší kola nebo deštníky.

Autor k milovníkům žánru přivádí oblíbené hrdiny a jejich svět přecpaný dosluhujícími bohy či dalšími bytostmi, s nimiž se tito hrdinové potýkají za metání šťavnatých výrazů, popkulturních i žánrových odkazů, nekorektních hlášek a pošťuchování, při nichž si Jakub Ćwiek nebere žádné servítky (lehce připomíná F. Kotletu či K. Hearneho).

„Jak je vidět, být rybou je trochu jako jízda na kole…“ předznamenává Loki způsob, jakým si čtenáři vychutnají dobře známou tsunami akce i zábavy. Možná by před knihou dvaapůltou stálo za to osvěžit si pár lhářských povídek, aby si fanoušci po odmlce rychleji na autorův styl zvykli, v opačném případě bude přizpůsobení leckomu pár stránek trvat. Není to ale nezbytné.

Aby si knihu Lhář Machinomania nakonec užili všichni stejně dokonale, je však nutná určitá znalost lhářského cyklu. Jinak bude mít nováček s pochopením děje celkem problémy. Bonusem je pro milovníky fantastiky lecjaké překvápko a tuzemské vydání je navíc exkluzivně doplněno povídkou Jmenuji se Mike.

  • Jakub Ćwiek: Machinomania (Lhář 2.5)
  • Triton, 2017
  • Překlad: Robert Pilch
  • Obálka: Piotr Cieśliński
  • 176 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasie již za 206 Kč)
25. prosince 2017, Olga Buriánková

Lhář 2.5 - Machinomania

Lhář 2.5 - Machinomania
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč