Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lhář 2 přichází, aby se i s dalšími bohy přátelil pomocí kulek a ironie, Jakub Ćwiek: Lhář 2

Ćwiek Jakub: Lhář 2

Poslední přeživší ze severského pantheonu, král podvodu a kovář lží Loki, kope již nějaký čas za Boží tým. Krvavá válka o smrtelné duše pokračuje a na scéně se objevují další bohové. Někteří, aby Lháři pomáhali, jiní, aby se jej pokusili zabít. Dokonce i archandělé mají svá slabá místa a démoni kvůli bodům využijí kohokoli. I dívku, kterou v srdci nosí anděl a jejíž lásku možná získá božský Lhář.

Tuzemské čtenáře a fanoušky fantastiky jistě potěší další díl originální povídkové série Lhář. Druhou porci příběhů, ve kterých hraje hlavní roli severský podvodník a zrádce Loki, Jakub Ćwiek prodloužil, prohloubil a propracoval k radosti všech. Co leckomu v předchozí knize vadilo, zmizelo a co naopak mnoho fanoušků postrádalo, se najde ve Lháři 2.

Osamělý cynik může ve společnosti vyměknout

Loki si na svou novou práci v andělské MI6 zvykl a vesele běhá po světě, kde chytá či eliminuje nadpřirozené bytosti, které se s anděly nechtějí kamarádit. Někdy jde do tuhého a sám archanděl Michael zavolá o pomoc, když jeho chráněnce Jenny hrozí smrt (Koruna stvoření), jindy bůh lží narazí na africké božstvo, kterému dluží hodně a dlouho (Vzdálenost anděla) nebo čelí minulosti v internačním táboře sv. Mikuláše (Marnotratný bůh). Loki je zkrátka na roztrhání a potřebuje trochu píchnout, tak naverbuje kolegy z Řecka (Jděte, jste povoláni) a s novou posilou zvládne i divadlo, jež posílí víru víc, než návštěva papeže (Sluhové Metatrona). Možná rozdmýchá též jeho city k Jenny.

I zatracený bůh si zaslouží druhou šanci

Seveřan Loki se vrací k mnoha svým ctitelům, které si díky prvnímu dílu získal a je stále ve skvělé formě. Za neustálého troušení drsných poznámek a cynických hlášek se pohybuje po zemi, pod zemí i ve vzduchu. Ani černý humor není poslednímu z Valhaly cizí a čtenáři si jeho myšlenkové pochody i dialogy s gustem vychutnávají.

V předchozím svazku se někomu mohly povídky zdát příliš krátké a jednoduché, snad mohly vypadat jen jako pouhé opakování stejného systému vyprávění, jež by v dalších knihách ztratil dech. Ve druhém dílu série proto příběhů sice znatelně ubylo, zato jsou mnohem delší, propracovanější a s nejednou vnitřní zápletkou.

Čím více postav, tím lépe

Stejně jako schéma příběhů se změnil i počet hlavních protagonistů, což povídkám znatelně prospělo, stejně jako správně zvolené postavy tvořící mužstvo samorostlého Seveřana. Bakchus a Eros by se nejspíš ani nepřiblížili bojovým výkonům vrcholných olympských bojovníků, a jejich charaktery také nejsou příliš jednoznačné.

Jakub Ćwiek v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1982 v polské Opoli a již od dětství inklinoval k fantastice (zejména díky filmům Barbar Conan a Blade Runner).
  2. Kromě psaní fiktivních příběhů se věnoval i amatérskému divadlu, jež jej přivedlo k touze studovat režii na filmové škole.
  3. Namísto toho nakonec začal se studiem kulturologie na Slezské univerzitě v Katowicích, kde poznal Slezský Klub Fantastiky, stal se jeho členem, založil při něm divadelní soubor a začal se psaním.
  4. Jako první mu vydali povídkového Lháře (2005), následoval Lhář 2 – Marnotratný bůh (2006) a Lhář 3 (2008); románově debutoval hororovou detektivkou Lizac ostrze (2007), Ciemność plonie (2008), Gotuj zpapieźem a Ofensywa szulerów (2009) nebo Krzyź Poludnia – Rozdroźa (2010).
  5. Nesnáší kola a deštníky.

Proto je jejich výběr vtipný i logický, neboť právě takové postavy mohly přežít andělskou čistku a vyslyšet Lokiho nabídku. Takoví si s božským lhářem skvěle padnou do noty a mnohokrát předvedou čtenářům přístup k životu dost blízký k tomu, jaký představuje Lhář ze severu. Neustále také demonstrují poněkud zbytnělý pud sebezáchovy, jímž se pyšní i jejich nový šéf.

Láska je lék na všechno, někdy i pro duši

Další velkou změnou je Lhářův charakter, který se po náznacích v minulém dílu, kdy vinou Svantovíta dostal medvěda Lháříka (který je čím dál podobnější Chuckymu) a ukázal své rozporuplné city k lidské drobotině, přesouvá stále dál na bílou stranu. Samozřejmě je to stále cynický, ironický, sobecký, neúprosný vraždící automat, ale po smrti milované ženy v prvním svazku se v tom druhém překvapivě začíná vzpamatovávat.

Dokonce se zdá, že by největší z božských lhářů mohl opět milovat, což by jeho charakteru nejspíš prospělo, ale archanděl Michael pak z pochopitelných důvodů jen skřípe zuby, když sleduje svou riskující chráněnku. Nakonec, těžko říci, jestli okřídlenec k dívce chová jen otcovské city – každopádně toto napětí nahrává čtenářům, protože je nevyčerpatelným zdrojem humoru i nových zápletek. Ovšem, vzhledem k prozatímnímu vývoji celé série vykreslená pohodička jistě brzy skončí a bude velmi zajímavé sledovat, na co ještě tenhle suverén stačí a co jej dokáže srazit na kolena.

  • Jakub Ćwiek: Lhář 2
  • Triton, 2012
  • překlad: Robert Pilch
  • obálka: Piotr Cieśliński
  • 256 stran, 233 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
17. května 2013, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lhář 2

Lhář 2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč

Lhář 1-4 komplet

Lhář 1-4 komplet
1046 Kč 941 Kč