Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legendární upíří žezlo je klíčem k neuvěřitelné moci, Monika Šnaiberková: Upíří žezlo

Šnaiberková Monika: Upíří žezlo

Sára bydlí v malém městečku nedaleko Plzně, kam chodí do školy. Ráda fotí, zajímá se o obor svého studia a ve skrze je to prostě normální holka. Pak ji však jednoho dne přepadne upír a vše se změní… Legenda vypráví o záhadném upířím žezlu, které dává svému držiteli obrovskou sílu, a Sára podle ní má být klíčem k nalezení tohoto mocného artefaktu.

Sára Smejkalová miluje fotografování, a tak nedokáže odolat, když se jí naskytne šance zachytit chmurnou atmosféru lesa. Pak se však stane něco neskutečného – postava z jejích oblíbených upířích románů doslova obživne a je úplně jiná, než jakou si ji představovala. Je to nejen útočník, který Sáru bez důvodu napadne, ale i její zachránce.

Sára doufá, že to, co se tehdy stalo, byl jen zlý sen, z kterého se konečně probudila. Pak se však jedné noci její upíří zachránce vrátí s dalšími jeho druhu. Nathanael je silný, mocný, úžasný a strašně sexy, zároveň je to ale pěkný pruďas, který Sáru neustále dopaluje, ale zároveň ji chrání, protože… Protože po ní jde zlý upír Jorik se svou bandou. Sára je totiž součást starobylé legendy o mocném upířím žezle.

Monika Šnaiberková je obyčejná holka pocházející z města Sušice, studuje chemii na Pedagogické fakultě v Plzni, ráda fotografuje a má dlouhé tmavé vlasy stejně jako hrdinka jejího debutového románu. Až na to, že autorka pravděpodobně nemá přírodně dlouhé černé vlasy a krásné zelené oči.

Na světě existují zlí a hodní upíří (někteří ovšem netuší, že vlastně hodní jsou) a jsou spolu v neustálém konfliktu, kdy se vůdce hodných upírů snaží zabránit vůdci zlých upírů, aby získal upíří žezlo moci, které všem vládne. Ale aby to nebylo tak jednoduché, k nalezení žezla potřebují právě Sáru… holku dostatečně protivnou na to, aby mohla být hrdinkou upířího young adult.

Hlavní hrdinové na odstřel

Chování hlavních hrdinů, počínaje nerozumnou a hysterickou Sárou, přes nevyrovnaného Nathanaela po „zlosyna“ Jorika většinu doby nedává smysl, ale jak by také mohlo, když co dialog, to nesmyslný hřebík do rakvičky téhle upíří romance z našich luhů a hájů.

Sára působí psychicky nevyrovnaně, když se v jednu chvíli chová zbytečně hrdinsky a v další jen stojí a křičí (případně křičí na krvelačné upíry). Nathanael ji neustále popichuje a dobírá si ji, čímž si alespoň trochu získává čtenářovo srdce, protože je mu alespoň jedna z ústředních postav sympatická, jenže ejhle… na scénu přichází Jorik, vůdce zlých upírů, a Sára zjišťuje, že ho miluje.

V první polovině knihy se, hovorově řečeno, nic neděje – autorka popisuje všechno, co Sára udělá, bez jakéhokoli významu pro následující děj, pak přijdou upíři, začnou hrdinku stěhovat z místa na místo a Nathanael ji párkrát zachrání, aby řeč nestála. Opakem je pak druhá polovina příběhu, kdy se čtenář dozvídá více o legendě o upířím žezlu či komunitě krvesajů obecně a více rozpoznává komplikovanost vztahu Sáry a Jorika.

Upíří žezlo je prvotinou Moniky Šneiberkové a je to na něm vidět. Příběh je jednoduchý, nepříliš dobře propracovaný a plný spousty klišé, dialogy jsou neučesané a často drhnou nejen díky nepřirozenému stylu psaní, ale hlavně i významově v kontextu k situacím. Ani s charaktery postav si autorka bohužel nedokázala poradit, a tak jen stačí doufat, že pokud se v budoucnu rozhodne znovu vzít pero do ruky, poučí se ze svých chyb. Vlastně bude stačit, když vynechá neustálé přirovnávání všech situací k filmům.

  • Monika Šnaiberková: Upíří žezlo
  • Alpress, 2014
  • obálka: Tomáš Řízek
  • 280 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
6. října 2014, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Upíří žezlo

Upíří žezlo
249 Kč 224 Kč