Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legenda – Osud rozdává karty, které není možné změnit, Stephanie Garberová: Legenda (Caraval 02)

Garberová Stephanie: Caraval 02: Legenda

Stephanie Garber se vrací s dech beroucím pokračováním příběhu o kouzelné hře, kde se lži, klamy a pravda splétají v jedno. Jenže tentokrát půjde o víc než jen o zábavu. Starodávná kletba, která uvěznila mocné Osudníky v kartách, je na pokraji zlomu. Jen vítěz dokáže odvrátit zkázu lidstva a opět nastolit pořádek. Jenže nic není zadarmo a výhra si žádá velkou oběť, kdo je ochoten ji podstoupit?

Sestry Tella a Scarlett se konečně vymanily z vlivu svého démonického otce. Caraval jim poskytl přístřeší i nové přátele. Strasti jsou u konce, jak se zdá začíná svítat na lepší zítřky. Jenže mladší ze dvou sester má nesplacený dluh, který tíží její srdce. Touží zachránit svou matku, která zmizela, když byla ještě malé dítě. K tomu však potřebuje pomoc záhadného Přítele, který rozhodně není troškař. Za své služby si žádá krutou cenu, pravé jméno Legendy, mistra Caravalu. Jenže jak ho má dívka zjistit, tajemný zakladatel je totiž všude a zároveň nikde.

Zatímco první díl se zaměřil na trochu plachou starší sestřičku, v tom druhém autorka odkrývá tajemství blonďaté krásky. Dívenky, která má pro strach uděláno, užívá si kdejakou zábavu a je ráda středem pozornosti. Jenže nikdo není dokonalý, dokonce ani Donatella. Její kostlivci ve skříni se pomalu probouzejí k životu, nejhorší noční můry v mžiku ožívají a ona se bude muset postavit tváří v tvář nelítostné pravdě o svém životě.

Zápletka tohoto pokračování se značně liší od svého úvodu, díky čemuž nehrozí, že by se čtenář byť jen chvíli nudil. Velkým plusem je také fakt, že dějová linka Legendy přesně navazuje na předchozí knihu, čímž svým příznivcům ušetří dlouhé chvíle dumání nad tím, jak to vlastně minule celé skončilo. O strastiplné zvraty a neočekávaná odhalení rozhodně není nouze. Naproti tomu romantická linka je zde spíše upozaděna.

Opomenout nelze ani samotné prostředí, do něhož je knížka situovaná. Je opět kouzelné, prosycené magií, rozmanité a skutečně plné fantasie. I když temnější, než na jaké mohou být fanoušci této tvorby zvyklí. Na druhou stranu právě díky onomu napínavějšímu rázu má dílo tendenci dostat se svému hostiteli pod kůži a úplně ho pohltit. S blížícím se vyvrcholením je tak prakticky nemožné se od stránek odtrhnout.

Stephanie Garber v pěti bodech

  1. Stephanie Garber má ráda Disneyland, protože je to jediné místo na zemi, kde má pocit, že by mohly ožít fantastické příběhy, o kterých tak ráda píše.
  2. Vyučuje kreativní psaní v Severní Kalifornii, mezi studenty je opravdu oblíbená.
  3. Je velkým snílkem, a tak dodnes nepřestává snít o dalším dobrodružství.
  4. Série Caraval patří mezi její nejúspěšnější počiny.
  5. Nejraději píše knihy, které lze tematicky zařadit do žánru Young Adult.

Spisovatelce se rovněž nedá upřít opravdu obrovský talent. Její dílo se čte prakticky samo. Postavy jsou velice uvěřitelné a rozhodně nepatří mezi bezduché figurky na šachovnici. O své místo na slunci a šťastné konce se totiž perou zuby nehty, ať to stojí, co to stojí.

Prostředek trilogie rozhodně nepatří mezi vycpávkový. Právě naopak, je lepší než ten pilotní. Soudě podle zakončení bude následovat epické finále, které své obdivovatele zřejmě srazí do kolen. Nezbývá tedy než čekat, čím se to celé vlastně vyvrbí.

  • Stephanie Garberová: Legenda (Caraval 02)
  • Egmont, 2018
  • Překlad: Martina Šímová
  • 432 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
13. prosince 2018, Anastasja Vištalová

Caraval 02: Legenda

Caraval 02: Legenda
299 Kč 269 Kč