Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legenda o sovích strážcích: Cesta, Kathryn Lasky

9788020421685_1 Legenda_o_sovich_strazcich_cesta

Není tomu tak dávno, co se českými kiny prohnal animovaný velkofilm plný roztomilých akčních sov, efektivních scén a příběhu na sto honů zavánějícího patosem. Jmenoval se Legenda o sovích strážcích – a v těsném závěsu přistál na pultech knihkupectví první díl stejnojmenné knižní předlohy. Přestože recenze na film nebyly příliš shovívavé, V zajetí se ukázalo jako skvělá dětská kniha. A rozhodně ne proto, že to bylo fantasy a ještě k tomu o zvířátkách.

Cesta začíná v zásadě tam, kde končil předchozí díl. Soví kamarádi Soren, Gylfie, Šedozrak a Hrabík zdárně unikli nástrahám komunity ze svaté Aegolie. Jjako každá správná mládež, která odhalila hrozbu světovému míru, se i se Sorenovou starou hadí hospodyní vydali hledat bájný Velký húlský strom, aby burcovali opeřené rytířstvo do zbraně proti nespravedlnosti.

Což se jim po několika peripetiích podaří, jen aby zjistili, že všechno je jinak.

Z pohledu sovích strážců totiž nejsou nic víc než (pravda, perspektivní) omladina, která se musí ještě mnoho naučit – a navíc na húlském stromě o svaté Aegolii ví.
Nepovažují ji však za adekvátní hrozbu, tou je neznámý nepřítel, s nímž se vede série šarvátek na hranicích sovích království.
Že by právě to měl na mysli umírající puštík, když se Sorenovi zmínil o existenci většího zla, než je svatá Aegolie?
A co s tím mají co dělat záhadně zakládané požáry a nálezy pološílených mláďat blábolících o druhové nadřazenosti sov Tyto?

Příběh se rozvíjí mnoha směry a pečlivě navazuje i na takové detaily, které v první knize mohly být považovány za pouhé zpestření reálií. Mnohem méně pozornosti je věnováno etologii sov, víc se prokresluje svět a jeho prostředí. Země po blíže nepopsané katastrofě, během níž lidstvo zmizelo a zůstaly jen hmotné zbytky jako knihy, hrady, harfy, barevné sklo a další vynálezy, které si sovy „adoptovaly“ po svém. A jen tak mimochodem je vcelku akceptovatelným způsobem vysvětlena záhada bojových drápů, jejich výroby a toho, jak sovstvo zachází s ohněm.
Samotné tempo vyprávění není nijak zběsilé, ale napětí přesto roste. A s ním i potřeba číst další díly. Kathryn Lasky je prostě Paní Vypravěčka, která se navíc pečlivě drží toho, co vidí Soren a jeho přátelé.

Hlavní postavy procházejí proměnou z kurážných mláďat v zárodky skutečných hrdinů. To je pochopitelně provázeno zkouškami různého druhu. Vše je důkladně promyšlené a na svém místě. A pomalu se rodí i skutečně epický rozměr série, aniž by se tak ale dělo na úkor konkrétního námětu knihy. A tím je, překvapivě, cesta. Ve všech možných významech toho slova.
Cesta za svatým grálem a za nadějí, symbolizovaná společenstvím sovích strážců.
Cesta dospíváním spojená s učením, nutností přijmout vlastní omezenost – a snažit se s ní něco dělat.
Cesta za poznáním života, toho, co je skutečně důležité, za hledáním svého místa ve společnosti a zjištěním, že nic není takové, jak by si člověk přál… a že se nic neobejde bez boje.Navíc ten vnitřní je často složitější než se postavit rozzuřenému rysovi.

V tomto kontextu je nutné si uvědomit – a nezapomenout – že Legenda o sovích strážcích je součást cyklu, a to cyklu určeného dětem ve věku od šesti do sto šedesáti let. Dospělí si na své nepřijdou zejména kvůli určité naivitě podmíněné výchovností. Sice výjimečně nevtíravou a neokázalou, ale přece jen výchovnosti zaměřenou na zvěstování základních pravd. Takových, že altruismus rozhodně není špatný model chování, že je potřeba být statečný a nenechat se otrávit, i když se člověk musí postavit tváří tvář věcem, které ho nebaví… myšlenky, které si neuškodí jednou za čas připomenout, navzdory tomu, jak život vše dokáže zkomplikovat.

  • Kathryn Lasky: Cesta
  • překlad: Jana Jašová
  • Mladá Fronta, Praha: 2011
  • obal: Motion Picture Artwork
  • 224 stran/ 249 Kč
9. března 2011, Jana Poláčková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).