Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legenda o Medžajích znovu ožívá v románovém vydání, Oliver Bowden: Assassin´s Creed Origins 01 - Pouštní přísaha

Bowden Oliver: Assassin´s Creed Origins 01 - Pouštní přísaha

Ve starém Egyptě se pohyboval a nacházel řád, který si říkal Medžajové a tito lidé měli za úkol chránit prastaré hrobky a chrámy, ovšem měl i tajné poslání, a to ochraňovat staré zvyky a tradice a předávat je dalším generacím a dělat jim osvětu. Ovšem co se stane, když je řád na pokraji vymření a zástupci nových pořádků žádají jeho úplné vyhlazení v obavách o svou moc napříč politickým spektrem?

V jedné z oáz, ve městě zvaném Síwa, žije mladý chlapec Bayek, syn ochránce osady. Jednoho dne je jeho otec poslán za důležitým úkolem a patnáctiletý mladík se tak ocitá sám, společnost mu dělá jen jeho kamarádka od dětství Aya. Když Bayekův otec odjede, bez rozloučení a předání pravomocí, rozhodne se syn otce nalézt a přivést jej zpět do úřadu i do spokojeného domova. Ovšem zmizí ze Síwy stejně záhadně a neočekávaně jako jeho rodič. A to Bayek ještě netuší, že je mu v patách odhodlaná Aya, která v chlapci vidí víc než jen pouhého přítele.

Na svých cestách se Aya a Bayek více sblíží, třebaže je chlapci odhalen pravý původ jeho rodu, patří totiž k legendárním Medžajům, a je na čase, aby zaujal otcovo postavení i povinnosti. Bayek nakonec, s pomocí malého kluka Tuta, otce nalézá, nicméně jim je v patách nájemný zabiják Bion, který se zavázal novým pořádkům a chystá se vyhubit Medžaje do posledního. Hrdinové proto na cestách setrvávají několik let, než se konečně rozhodnou vrátit zpět do rodného města, Síwy. Co tam ale Bayek s Ayou naleznou, to už si musíte přečíst sami.

Pouštní přísaha je plnohodnotným následníkem slavné série knih z herního universa

Assassin´s Creed Origins je plnohodnotným následníkem herní série a jejích románových zpracování. Nechybí zde napětí, tajemno, taktická rozhodnutí, ani silné a slabé stránky hlavních hrdinů, kteří ve finále skončí tak, že by se za to nemusel stydět ani autor sladkých románků, ani autor drsných thrillerů.

Bowden Oliver v pěti bodech

  1. Vlastním jménem Anton Gill, narozen r. 1948.
  2. Je profesionálním spisovatelem na plný úvazek od r. 1984.
  3. Vydal více než 35 knih.
  4. Publikuje celkem pod třemi pseudonymy: Oliver Bowden, Antony Cutler a Ray Evans.
  5. Pracoval také jako herec a režisér a to než se stal spisovatelem na plný úvazek.

Román čtenářům říká, jak je důležité dbát na své tradice a způsoby života, poukazuje, že špatně dopadnou ti, kteří se proti svým zvykům postaví či je zanedbají. Nutné je se ptát, je to vůbec dobré? Je dobré vtloukat lidem do hlav, aby nezkoušeli nic nového anebo nezměnili způsob života? Je mnoho lidí, kteří s touto myšlenkou budou souhlasit, ovšem jsou tu i tací, kteří knihu pro tento diktátorský styl odloží. A to je celkem škoda. Přitom cílová skupina čtenářů, kterými jsou převážně teenageři, by hloubku tohoto díla nemusela ani podchytit a ani ji pochopit.

I bez toho, jaké má dílo na čtenáře dopad, se jedná o kvalitně napsanou, formulovanou a zpracovanou knihu, byť je určena pro dospívající jedince. I leckterý dospělák si z ní může ovšem vzít ponaučení, a to takové, že je chybné vidět dorůstajícího člověka stále v tom samém světle. Někdy je prostě zapotřebí soudit ho jako dospělého, protože se za ta léta výcviku a učení dospělým již stal. A toto ponaučení si bere k srdci i umírající hrdina, který se za života v úsudku také mýlil.

Třebaže je kniha kvalitně napsaná a podaná, na exkluzivitě a kráse jí ubírají časté překlepy či špatně skloňovaná slova, a to hlavně u anglicky ponechaných jmen, byť to, dle slov překladatelky, mělo knize naopak pomoci, než jí ublížit. Škoda, že to prošlo korekturou, o jejíž kvalitě vypovídají výše vyčtené chyby.

Assassin´s Creed Origins 01 – Pouštní přísaha je v závěru pohodovým čtením, s příběhem, který čtenáře na několik večerů odvane do horkých písčitých krajů, kde je voda stejně cenná jako zlato, anebo diamanty, a kde čest je na prvním místě v jednání mnoha oddaných mužů zákona i nájemných zabijáků. Tato kniha nadchne především zvídavé jedince, kteří touží po dobrodružství, při němž jako hrdinové neví, zda se dožijí dalšího úsvitu, protože noci zde jsou chladné a nebezpečné stejně tak, jako dobře skrytá dýka.

31. ledna 2019, Jakub Gergela

Assassin´s Creed Origins 01 - Pouštní přísaha

Assassin´s Creed Origins 01 - Pouštní přísaha
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 150 Kč