Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Larry Correia vytáhl Alfu z rukávu, Larry Correia: Alfa (Lovci monster 3)

Correia Larry: Lovci monster 3 - Alfa

„Jóóó je to tak, jsem napravenej a potrestanej vlkodlak…“ Earl Harbinger si ovšem nenotuje. V zasněženém mrazivém zapadlém koutě Michiganu, kde dávají medvědi dobrou noc, kde nefunguje elektřina ani telefonní spojení, bojuje šéf Lovců monster s.r.o. nejen proti dávnému protivníkovi z vietnamské války, ale především proti prudce se rozrůstající smečce vlkodlaků. Nemrtvých vlkodlaků.

Earl Harbinger si takhle svou dovolenou opravdu nepředstavoval. Bývalý kapitán z vietnamské války ho informoval, že jeho dávný protivník, agent KGB a Stalinův oblíbený vlkodlak v jednom, jistý Nikolaj Petrov, se objevil na severu v Michiganu. Earl neváhá a pustí se za ním. A přesně na to spoléhá někdo třetí, který doufá, že se bude smát, když se dva perou. Ten má navíc v rukávu pomstychtivou čarodějku a do karet mu hraje i mrazivá zima. Nepočítal ovšem se zarputilou policistkou a drsnými podmínkami zoceleným místním obyvatelstvem.

Larry Correia oproti minulým dvěma knihám vystřídal vypravěče. V třetím románu Alfa si užijete nejen hororovou napínavou akční jízdu v čele s vlkodlakem Harbingerem, ale zároveň formou deníku poznáte Earlův životní příběh, zjistíte, jaké byly jeho začátky ve vlkodlačí kůži, jak se naučil alespoň do jisté míry ovládat svou bestii, jak ji občas vypustil, když bylo potřeba, a jak jeho kletbu využívala ve svůj prospěch vláda a on si tím zasloužil svou výjimku. Pitt a zbytek Earlovy smečky tentokrát zůstali doma v Alabamě, ale šéf Lovců monster má charismatu na rozdávání a dostane se vám pod kůži, i kdybyste se vzpouzeli.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Larry Correia (*1977) žije s rodinou v Utahu v USA, a kromě psaní se živí jako účetní a instruktor střelby, krátce pracoval pro FBI a vlastnil obchod se zbraněmi.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, jako dítě rád četl romány T. Brookse a R. E. Feista, začal psát první krátké příběhy, které si i sám ilustroval – bylo v nich hodně draků a mečů a explozí.
  3. Už v mládí se učil střílet, protože na farmě běhala spousta malé zvěře, které se jinak nedalo zbavit; ne že by si užíval zabíjení králíků, byla to prostě jeho práce.
  4. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  5. Lovce monster s.r.o. vydal v roce 2007 samonákladem po několikerých odmítnutích vydavatelů, kniha se však dostala na žebříček bestsellerů Entertainment Weekly, načež následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.

Vzpomínáte na nemrtvé slony či létající zombie? Jeden by si myslel, že tyhle parchanty, které lze jen opravdu těžko zabít, jak se přesvědčili Correiovi Lovci monster ve Vendetě, už nic nepřekoná. Jenže… Autor vytahuje z klobouku další nesmrtelná monstra, na něž nezabírá téměř nic. A to, co nakonec zabere, vymaluje svět do ruda. V románu se střídají překvapení a zvraty, autor vás jednoduše nechce pustit od stránek. Samozřejmě vás jako správný nadšenec opět do detailu seznamuje s nepřeberným množstvím střelných zbraní, ale také jako fantasta se zákonitostmi, které si vymyslel pro vlkodlaky.

Hrůzyplnou zápletku autor prokládá drsným černým humorem, jak situačním, za který může především konkurenční partička lovců a zkorumpovaný agent Stark, tak i množstvím hlášek a vtípků, které by si snad hlavní hrdina neodpustil ani na cestě do pekla. Correia i tentokrát do ohnivého kotle přihodí ženskou, a sice policistku Heather, která ovládne stránky působivěji než Pittova nepříliš výrazná Julie.

Larry Correia prostřednictvím Earla Harbingera předvedl úžasně zábavnou one-man-show. Troufám si říct, že zastínil předchozí „Pittovy“ knihy, a to mi přitom Vendeta přišla jako výborný příklad toho, jak skvěle pobavit fanoušky žánru akční fantasy. Jako hlavní hrdina je Harbinger jednoduše mnohem víc strhující než Pitt, proto se v rámci série domnívám, že díl Alfa bude ten, který bude nad ostatními vyčnívat a nesplyne s nimi do jedné šmouhy. Na druhou stranu se budu moc ráda mýlit, pokud bude čtvrtý díl ještě lepší než tenhle.

  • Larry Correia: Alfa (Lovci monster 3)
  • Fantom Print; 2013
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 320 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 174 Kč)
14. prosince 2013, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Alfa určitě bude v rámci série trochu vyčnívat, al...
JamesFaith - 14. 12. 2013 00:36

Alfa určitě bude v rámci série trochu vyčnívat, ale opovažuji se tvrdit, že zatím nevydaná pětka má taky pořádně našlápnuto. Jejím hrdinou totiž nemá být nikdo jiný než... agent Franks z ÚPKM.
Tak to je dobrá zpráva. Na Frankse se těším. Vlast...
Renča - 15. 12. 2013 08:49

Tak to je dobrá zpráva. Na Frankse se těším. Vlastně mi v tomhle díle trochu chyběl :)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lovci monster 3 - Alfa

Lovci monster 3 - Alfa
249 Kč 174 Kč