Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lady Mechanika přináší úchvatný steampunkový vizuál, ale na úkor scénáře, Joe Benitez, Peter Steigerwald: Lady Mechanika

Benitez Joe & Steigerwald Peter: Lady Mechanika

Steampunk je populární žánr, který stojí na tom, že historie kdysi nabrala nečekaný alternativní směr, a došlo tak k promíchání minulosti (často viktoriánské éry) s technickými objevy založenými na páře. Ani komiks mu samozřejmě není cizím médiem a letos u nás Argo vydává první díl Lady Mechaniky, jednoho ze světově nejvíce známých steampunkových komiksů vůbec, který začal autor Joe Benitez kreslit a psát (a kolorista Peter Steigerwald vybarvovat) už v roce 2010.

Lady Mechanika obsahuje šest původních sešitů, přičemž první nese označení nultý a slouží jako malý úvod. Děj se odehrává v alternativní Anglii na konci 19. století a hlavní hrdinkou je přirozeně samotná Lady Mechanika – dáma, která je z půlky mechanická. Její původ zůstává ovšem obestřen tajemstvím a ani ona sama si nevzpomíná na nic ze své minulosti. Věří, že je svého druhu jediná na světě. Jednoho dne se ale městem rozběhne zpráva, že na vlakovém nádraží zemřela dívka, jejíž ruce byly nahrazeny strojem a Mechanika se okamžitě pustí do pátrání po jejím původu.

Příběh představuje klasický steampunk se vším všudy, včetně vzducholodí, cylindrů a šílených vědců. Pátrání po vlastní minulosti je ale už docela okoukaný motiv a Lady Mechanika do něj nepřináší příliš nového. Samotný děj toho navíc ponechává ještě spoustu nezodpovězeného, a nepůsobí proto nikterak silně. Což je škoda, protože navzdory možným čtenářovým očekáváním má komiks rozhodně nadprůměrné množství textu, který ale působí dojmem, že se scénář přece jen mohl na mnoha místech ještě trochu vyšperkovat.

Pastva pro oči

Čtenáři velmi brzo dojde, že prioritou díla je kresba. Pořád je co obdivovat a snad každá druhá stránka by si zasloužila zarámovat a vystavit. Kreslit tradiční steampunk jde Benitezovi od ruky a postavy, stejně jako jejich kostýmy (převážně ty!) jsou krásně detailní. Výjimkou nejsou ani celostránkové anebo dokonce dvoustránkové kresby. Autor také často volně pracuje s uskupením jednotlivých panelů, aby průběh děje ozvláštnil, i když místy na úkor přehlednosti.

Joe Benitez v pěti bodech:

  • Tento americký autor se narodil 21. května 1971.
  • Kvůli vydání Lady Mechaniky si založil vlastní vydavatelství.
  • Série aktuálně čítá čtyři díly, ale nechal se slyšet, že jich plánuje celkem šest.
  • V jednom rozhovoru zmínil, že Mechanika samotná je kombinací několika žen – Kate Beckinsale, Liz Hurley a steampunkové modelky Kato.
  • Kromě Lady Mechaniky pracoval i na komiksech The Darkness, The Magdalena a několika sériích pro DC Comics.

Pochvalu si zaslouží kromě grafického ztvárnění i krásné provedení komiksu samotného. Má totiž pevnou obálku (s lesklými povrchy) a velký formát, díky nimž si čtenáři mohou pořádně vychutnat Benitezovu kresbu. Už na první pohled je jasné, že Lady Mechanika bude ozdobou jakékoli komiksové sbírky, a tak není divu, že se Argo rozhodlo dát dohromady limitovanou edici s alternativní obálkou.

První díl série je příjemným úvodem do něčeho většího a dává čtenářům patřičně najevo, že příběh je v Lady Mechanice až na druhém místě. Na druhou stranou dostanou čtenáři poctivý steampunk, kde si budou moci plně vychutnat výborný vizuál. Nezbývá než doufat, že se nakladatelství brzo pustí i do pokračování, v kterém už snad Joe Benitez využije potenciál svého díla naplno.

  • Joe Benitez, Peter Steigerwald: Lady Mechanika
  • Argo, 2017
  • Překlad: Richard Klíčník
  • Obálka: Joe Benitez, Peter Steigerwald
  • 168 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
5. září 2017, Jan Holan

Lady Mechanika

Lady Mechanika
598 Kč 538 Kč