Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kukaččí mláďata Vladmíra Šlechty: Epilog za jednou velkou fantasy sérií, Vladimír Šlechta: Kukaččí mláďata (Krvavé pohraničí)

Šlechta Vladimír: Kukaččí mláďata

Závěrečná kniha fantasy cyklu Krvavé pohraničí – zní to osudově a velkolepě. Ve skutečnosti se však Šlechta drží své tradice, a tak jsou Kukaččí mláďata spíše komorním epilogem za sérií, která nás provázela hodnou řádku let. To ale neznamená, že nabízí něco menšího než to, co máme na autorovi rádi.

Město Thonnierika je znovu ve varu. Za hradbami se bouří chudina vysídlená do slumu, své růžky vystrkuje církev, která by ráda ovládla celé město, a do toho přijíždí císařský vyslanec, po boku s nikým jiným než s Danielem a Justýnou, pochopitelně v utajení. V nadcházejících událostech navíc budou významnou roli hrát čtyři mladí lidé (tak trochu jako vypadlí z young adult románu), které tu kdysi dávno v lůnech čtyř žen zanechal starý známý Thompson.

Vladimír Šlechta dospěl na úplný závěr vnitřní časové osy série a vypráví chronologicky poslední z příběhů známých hrdinů. Kniha jimi ovšem napěchována není – spíš se jen tu a tam mihnou, abychom se dozvěděli, jak to s nimi nakonec dopadlo, a harmonicky se začleňují do davu nových postav, které symbolizují, že v Pohraničí nastaly nové časy. Kukaččí mláďata proto nejsou grandiózním finále, ale spíše komorním svědectvím, které potěší již zběhlé čtenáře. Je to tak vlastně dobře, protože Šlechta se tu drží svého stylu vyprávět spíše malé civilní příběhy, které nakonec vytvoří větší mozaiku, než aby se zčistajasna snažil o rozmáchlou epickou fantasy.

Vladimír Šlechta v pěti bodech

  1. Vladimír Šlechta se narodil roku 1960 v Liberci, většinu života však prožil v Českých Budějovicích.
  2. V roce 1994 vystudoval Stavební fakultu ČVUT – obor vodní stavby, a vodohospodářství ho provází v různých podobách celým jeho životem.
  3. Svoji první povídku s názvem Legendární zbraň publikoval v roce 1993 v časopisu Ikarie. Byla to první předzvěst série knih o majoru Oggerdovi, která v současné době čítá již sedm knih (Projekt: Berserk, Ostří ozvěny, Kyborgovo jméno, Střepy z apokalypsy, Keltská brána, Emma z umírajícího města a Lovci přízraků).
  4. Dalším významným projektem Vladimíra Šlechty je cyklus Krvavé pohraničí, který definoval hranice nového fantasy subžánru – tzv. zálesácké fantasy.
  5. Mimo tytyo cykly ještě přispěl do série JFK (díl č. 26 – Pár kapek krve) a vytvořil několik dalších povídek do různých časopisů a sborníků.

Tentokrát se příběh rozvíjí spíše pozvolna a ze začátku díky kulisám připomíná městskou fantasy, v určitém bodě ovšem hrdinové opouštějí hradby a vydávají se do volné krajiny – na typicky šlechtovská zálesácká dobrodružství tedy dojde také. Nechybí ani akce, které se odehrává dostatek jak uvnitř, tak vně Thonnieriky a čtivé tempo udávají i promyšlené dialogy.

V roli záporáka církev

Vladimír Šlechta proslul tím, že dává pozor, aby v jeho románech bylo hodně reálného, a tak příslovečně sledujeme i to, jak jde jedna z hrdinek na záchod. Tentokrát jako by té práce za knihou bylo ještě víc než obvykle – čtenářům se dostane delších popisů i drobných odboček (třeba šprýmů na adresu současných občanských aktivistů), podstatnou hloubku a vývoj mají i titulní postavy.

Autor tím vším vyvažuje skutečnost, že hlavními hrdiny „epilogu“ jsou vlastně už úplně jiné postavy, a tak se čtenář nemůže zbavit pocitu, že ta zajímavá doba už ve světě Pohraničí odplynula. K tomuto pocitu přispívá i neobsazené místo záporáka či hlavního hybatele děje, místo kterých dostaneme jen mnohahlavou mocichtivou církev a události, které se odvíjejí tak nějak samy od sebe, než aby jim postavy udávaly nějaký směr.

Přesto však Kukaččí mláďata baví a varianta, že byste se uprostřed téhle čtyřistapadesá­tistránkové knihy unudili, rozhodně nepřichází v úvahu. Kombinace několika starých známých, sympatických nových postav a Šlechtova čtivého, řemeslně vypilovaného stylu zaručí důstojný závěr jedné z nejvýznamnějších tuzemských fantasy sérií. A kdo ví, Krvavé pohraničí rozhodně nevznikalo v chronologickém pořadí, autor se tedy do jeho kulis může klidně ještě vrátit. Sám to ostatně také nevylučuje.

  • Vladimír Šlechta: Kukaččí mláďata (Krvavé pohraničí)
  • Brokilon, 2016
  • obálka: Tomáš Flak
  • 477 stran, 295 Kč (v e-shopu Fantasye již za 295 Kč)
13. dubna 2017, Jan Nohovec

Kukaččí mláďata

Kukaččí mláďata
Vložit do pytle na zboží  Koupit 328 Kč 295 Kč