Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kterak kuchtík pod taktovkou Maji Lidie Kossakowské zachránil vesmír, Maja Lidia Kossakowska: Grilbar Galaxie

Kossakowská Maja Lydia: Grilbar Galaxie

Dnes může být hrdinou každý, nebo to se nám alespoň okolí snaží nacpat do hlavy a literatura je toho často důkazem. Ale profesionální kuchař v hlavní roli tady ještě nebyl. Možná tak v příručkách o vaření, ale rozhodně ne ve sci-fi. Tento odvážný nápad pojala Maja Lidia Kossakowska, přidala k tomu bláznivý humor a svěží a originální universum a nyní servíruje vskutku prvotřídní, nejen kulinářský zážitek.

Dělat kuchaře rozhodně není snadné povolání. Vyžaduje to talent, cit, vášeň a především oddanost své práci. Hermoso Madrid Iven má toho všeho na rozdávání, a proto není divu, že šéfuje tak vyhlášenému podniku jako Plačtivá Kometa. Když se pro tohle povolání rozhodl, netušil ale, že kvůli jeho volbě bude jeho život v ohrožení. Jasně, nějaké ty popáleniny či pracovní úrazy se v kuchyni holt přihodí i těm nejlepším, ale mezihvězdná mafie po vás nejde každý den.

Po menším nedorozumění s členy Bratrstva Y se tak Iven dává na útěk napříč galaxií, poznává množství nových přátel a zajímavých kulinárních zážitků a postupně odhaluje konspiraci a odkrývá pozadí vraždy, kterou na něj nespravedlivě hodili. A protože bez nějakých těch peněz v kapse se v životě daleko nedopracujete, Iven ani na útěku nepřestává dělat to, co umí nejlépe – vařit.

Číst vyprávění profíka od plotny je náramně zajímavé. Už jen proto, že jeho profese se odráží ve všem, co dělá. Čtenáři zkrátka nemají často příležitost přečíst si, že někdo „kvílí jako ukřivděný ježkomlž“ nebo že je třeba “praštit ho přes hubu plátkem z terranské srny“. Navzdory zaměření se však nejedná o dílo určené striktně pro gastronomy, nýbrž pro každého, kdo se rád nechá unést nefalšovaným bláznivým dobrodružstvím.

Maja Lidia Kossakowská v pěti bodech

  1. Vystudovala středomořskou archeologii na univerzitě ve Varšavě.
  2. Externě spolupracuje s televizí, připravuje dokumentární pořady o etnografii a reportáže z folkových koncertů. Za svou hlavní profesi však považuje literární tvorbu.
  3. Maja Kossakowská je manželkou jiného známého polského spisovatele Jaroslava Grzedowice.
  4. V češtině vyšel i její debutový román Rozsévač větru.
  5. Byla nominována celkem čtyřikrát na Cenu Janusze A. Zajdla v kategorii povídka.

Prostředí, do jakého autorka příběh zasadila, je nanejvýš originální a sympatické. A to nejen pokud jde o jednotlivé protagonisty, ale i jejich okolí. Galaxie v podání Maji Lidie Kossakowské je bláznivé panoptikum napůl praštěných a napůl geniálních nápadů, které nejsou ani v nejmenším otřepané, takže originalita doprovází děj na každém kroku. Její svět sám o sobě je víc než dost humorný, což ještě umocňují časté reference.

Další zbraní knihy je její jazyk. Grilbar Galaxie je napsaný vskutku nádherně a pestře. Maja Lidia Kossakowská jeho prostřednictvím čtenářům připomíná, že krom psaní románů a povídek se věnuje i poezii. Dílo místy působí dojmem, že autorka použila všechny slova ze slovníku, a když už jí nestačila, pro jistotu si jich ještě pár desítek navíc sama vymyslela. Samozřejmě je třeba smeknout i před překladatelem, který svoji práci odvedl perfektně.

Příběh odsýpá příjemným tempem, chvílemi je proložen flashbacky a celou dobu dělá čtenáři chutě. Tomu se tak vůbec nebude chtít Grilbar Galaxie odložit a na konci mu zbude jen touha přečíst si ze stejného prostředí další knihu. Maja Lidia Kossakowská zkusila něco netradičního a za svůj experiment si možná nezaslouží michelinskou hvězdu, ale přízeň čtenářů jí rozhodně patří. Protože něco takového tu prostě ještě nebylo.

  • Maja Lidia Kossakowska: Grilbar Galaxie
  • Triton 2014
  • překlad: Pavel Weigel
  • obálka: Piotr Cieślinski
  • 376 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
15. září 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Grilbar Galaxie

Grilbar Galaxie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč