Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krvavé hry upíří diplomacie stojí jejich účastníky zpravidla mnohem více, než jen krev, pot a slzy, Chloe Neill: Krvavé hry (Upíři z Chicaga 10)

Neill Chloe: Upíři z Chicaga 10 - Krvavé hry

Zatímco se chicagští krvesajové, a zejména odpadlí Cadoganové, snaží podpořit aktuální vlnu lidské přízně, jejich vůdci se připravují na mimořádnou událost. Jelikož Ethan vyzval šéfa Greenwichského prezidia k obhájení titulu, zajímají se o kývající se trůn i lídři ostatních upířích Domů. Netrvá dlouho a věrná Merit odráží první z útoků Sullivanových rivalů. Aby se při tom nenudila, musí se ještě vložit do objasnění krvavé rituální vraždy.

Chloe Neill, populární autorka vyprávění žánru urban fantasy, či již spíše paranormální romance, také u nás potěšila fanoušky novým příběhem z oblíbeného světa chicagských zubatců a paranormálů obecně. Výroční desátý svazek zamilovaného cyklu proloženého umírněnou akcí, Upíři z Chicaga, čtenářům představí další krvesajné intrikány a jejich oponenty, zavede je do nitra čarující komunity i mezi členy policejního týmu.

Prostředí téhle zubaté série totiž jako by z oka vypadlo současnému Větrnému městu, jak ho fanoušci Cadoganů znají z vlastní reality. Liší se „jen“ existencí magie a s ní spojených bytostí, které žijí relativně mírumilovně mezi lidmi. Proto se zde řeší nejen jejich soužití, ale i mocenské boje lidských a ne-lidských komunit, takže obětí i vrahem se může stát paranormál, stejně jako člověk. O to složitější pak je nalézt viníka, jak Ethan s Merit zjistí i v příběhu Krvavé hry.

Kostlivci minulosti dokáží lehce zhatit i zaručené plány šťastné budoucnosti

Atmosféra v upíří komunitě je napjatá i přes zdánlivé uvolnění po oproštění Cadoganů od Greenwichského prezidia. Cílené útoky lidských xenofobů zatím ustaly, ale tlak z Evropy vůči americkým Domům sílí. Nejlepším způsobem eliminace neustálé hrozby zpoza oceánu je zkrotit tamní šéfíky a ideálním kandidátem na post lídra Prezidia je samozřejmě Ethan Sullivan. Proto vyzvání lstivého Daria nikoho nepřekvapí a všichni zainteresovaní počítají s náročnými úkoly, jež prověří fyzickou i psychickou odolnost uchazečů o trůn. Jenže to je samozřejmě pouhý začátek všech očekávaných i zcela nečekaných problémů.

Stávající vůdce Prezidia totiž reaguje dost překvapivě, konkurence útočí silnými podpásovkami a ulicemi Chicaga brousí psychopat se zálibou v paranormálnu. Ochránkyně tak neví, kam skočit dřív a nepomáhá ani šokující chování jejího milého. Některá tajemství by rozhodně na světlo vylézat neměla. Jenže u osobních trablů se opravdu těžko určuje, kterým z nich by čerstvý vzduch prospěl, a důvěra je ošemetná věc. Zvlášť když každý zainteresovaný čelí nesmrtelnosti.

Jubilejní vyprávění přitvrzuje, ale jen drobnými krůčky

Desátý příběh z pera Chloe Neillové se opět nijak zvlášť neodchyluje z linie vytyčené v předchozích svazcích. Cadoganští v čele s Ethanem si v emancipaci jdou tvrdě za svým, a protože Sullivanovi fandí jeho Dům i nespočet lidských a nadpřirozených spojenců, jsou jeho šance slibné. V cestě jim stojí mnoho protivníků, ale Cadoganové již ukázali své konexe i schopnosti. Krvavé hry tak na jeviště vysílají obvyklé postavy jejich diplomatického i vyšetřovacího týmu a odpovídající problémy.

Ale krom čarodějů, ombudíků nebo zubatých představitelů moci či strážců jejich morálky, představí také pochopitelně zcela nové charaktery širokého spektra mezi dobrem a zlem. U některých světí účel prostředky a nelze dát na první dojem. Jisté je, že ani tentokrát to ústřední postavy (hlavně Ethan s Merit) nebudou mít jednoduché, protože by city mohly stát v cestě rozumu či naopak. Přes jejich slibně se rozvíjející vztah (a fyzickým spojením ještě sílící přitažlivost) i slibnou věštbu by právě to mohl být největší kámen úrazu na cestě ke společné budoucnosti.

Sullivan nikdy nebyl otevřená kniha a zjitřené city, nevyřešená minulost i snaha o kariérní postup vedoucí přes krvavé ostatky soka mohou být více, než milující novopečená upírka dokáže skousnout. Desáté pokračování Upírů z Chicaga nadšeným ctitelům servíruje lákavé detaily ze zákulisí politiky, obyčejů nebo složitých vztahů krvesajných nesmrtelných, ale také neúspěchy z historie soužití s lidmi. V popředí vyprávění tak stojí zubatá komunita a zatěžkávající test Mistra Sullivana všech myslitelných stránek jeho minulého i současného bytí.

Osvědčené náměty otvírají nečekané možnosti a nebezpečí

Nebezpečí a psychická zátěž se však ani v Krvavých hrách nevyhne také Ochránkyni. Ať již během upířích zkoušek, jež prověří Meritinu odolnost a odhodlání stejným dílem jako Ethanovu, nebo při vyšetřování neméně krvavých rituálů v ulicích Chicaga. Díky tomu si na své přijdou také ctitelé jejích vyšetřovacích schopností. První oběť zná a tajemné okolnosti jejího skonu ukazují mezi Ochránčiny přátele. Navíc je evidentní, že nezůstane posledním zohaveným tělem na území města.

Přes hrozící nebezpečí proniká bývalá doktorandka (spolu s nadšenými čtenáři) stále hlouběji mezi upíří komunitu, odhaluje nové detaily o životech přátel i partnera a noří se stále více do pořádného maléru. K pochybnostem ohledně budoucnosti se přidává i nejistota týkající se Ethana a vzhledem k tomu, že za nimi stojí další upírka, není se co divit. Snad bude mít ústřední duo, během aktuálních přelomových událostí a nebezpečných situací, dost času i síly vše si vyjasnit. Protože jestli k tomu nedojde, mohli by v záplavě vražedné magie i svištících kulek oba ztratit sebe navzájem.

Chloe Neillová v pěti bodech

  1. Narodila se a vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě.
  2. Když nepopisuje Meritina či Lilyina dobrodružství, ráda peče nebo slídí na internetu po dobrých receptech a skvělém grafickém designu.
  3. Při zdravém rozumu ji udržuje trávení času s jejími chlapci – nejoblíbenějším fotografem (jejím manželem) i jejich psy – Baxterem a Scoutem.
  4. Je členkou skupiny Science Fiction & Fantasy Writers of America a Romance Writers of America.
  5. Kromě Upírů z Chicaga (třináct dílů), navazujících Heirs of Chicagoland (dvě knihy) či kratších příběhů ze světa chicagských krvesajů (High Stakes, Howling For You, Lucky Break, Phantom Kiss, Slaying It) tvoří i další série – Devil´s Isle (čtyři svazky), Dark Elite (tři díly), The Captain Kit Brightling, za něž získala ocenění New York Times and USA Today Bestselling Author.

Krvavé hry se v zábavném vyprávění drží vlastního názvu a sympaticky mísí jemnou akci hraného atentátu se šťavnatě brutálním zákrokem přepadového komanda nebo kradmé líčení smrtící pasti (na) vražedného psychopata s logickými šiframi únikové hry při magickém infernu. Jak vidno, také v desátém příběhu sympatické brunetky a jejích přátel se fanoušci dočkají všeho, co mají rádi – akce i magie, přátelství i sexu, napětí i smíchu, tajemství i smutku, a ještě mnohem více.

Chloe Neillové se totiž podařilo vytvořit svět, do nějž se čtenáři moc rádi vracejí, protože si oblíbili jeho protagonisty i vše, co s ním souvisí. Skrze dobrodružství autorčiných postav si užijí celou škálu nejrůznějších emocí, občas nějaké to překvápko a mimo ukončeného epizodního problému se mohou vždy těšit na pokračování ostatních rozpracovaných linií vyprávění.

Koho by čekání na další pokračování Upírů z Chicaga příliš frustrovalo, může si odběhnout k novele Ethana a Merit nazvané Lucky Break, stejně jako to na jejích stránkách romantickým výletem mimo Dům zkusili oni. V jedenáctém vyprávění pojmenovaném Dark Debt je totiž čekají nové potíže s Ethanovou minulostí, paranormální smetánkou i gangstery.

  • Chloe Neill: Krvavé hry (Upíři z Chicaga 10)
  • Fantom Print, 2020
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Tony Mauro
  • 256 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
9. září 2021, Olga Buriánková

Upíři z Chicaga 10 - Krvavé hry

Upíři z Chicaga 10 - Krvavé hry
Vložit do pytle na zboží  Koupit 319 Kč 223 Kč