Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krutost vesmíru není nic ve srovnání s lidskou vynalézavostí, S. K. Vaughn: Skrz prázdnotu

Vaughn S.K.: Skrz prázdnotu

Výzkumná loď Hawking 2 má za úkol zaplnit některá z bílých míst lidského poznání vlastní soustavy. Jde o technologiemi prošpikované moderní plavidlo vytvořené těmi nejgeniálnějšími mozky z NASA. Jenomže teď hrozí, že se z Hawkingu 2 stane pomník historicky nejtragičtější vesmírné mise.

Kapitánka May se probudí na ošetřovně. Nemá tušení, jak se tam dostala. Netuší ani, proč je její loď poškozená a kde se nachází zbytek posádky. S pomocí lodní umělé inteligence a vlastní odhodlanosti začne pracovat na tom, aby se mohla úspěšně vrátit na Zemi. Aby toho ale nebylo málo, postupně se ukazuje, že Hawking 2 nepotkala nějaká nepředvídatelná katastrofa. Na palubě se stále ještě může pohybovat tajemný sabotér. May se tak musí vypořádat nejen se selhávajícími systémy, ale i s mnohem nebezpečnější hrozbou – s člověkem.

Na Zemi to mezitím nevypadá na nějakou aktivitu směřující k záchraně přeživších z výzkumné lodě. NASA je připravena udělat všechno pro to, aby vypravila působivou smuteční ceremonii, a to i poté, co se May podaří navázat kontakt se svými nadřízenými. Naštěstí ne všichni jsou připraveni odepsat celou posádku Hawkingu 2. Mayin manžel, sám geniální vědec, musí najít způsob, jak připravit a uskutečnit záchrannou výpravu. Všem překážkám navzdory.

S. K. Vaughn ve třech bodech

  1. Jedná se o pseudonym známého hollywoodského scénáristy.
  2. Skrz prázdnotu je jeho první sci-fi románem.
  3. Vaughn v současné době žije v San Francisku.

May bojuje se ztrátou paměti, nedostatkem času a neznámým sabotérem. Přístup jejího zaměstnavatele též nepomáhá. A přestože oba hlavní hrdinové musí jednat rychle, neodpustí si poměrně časté bloudění po vzpomínkách. Co zpočátku autorovi pomáhá přiblížit čtenářům společnou historii obou protagonistů, s neustálým opakováním dlouhých retrospektivních pasáží se tato snaha obrací proti němu. Tempo vyprávění je tímto vzpomínáním zásadně narušeno a čtenářská pozornost je odváděna od mnohem důležitějších aspektů celého příběhu.

Jednou z největších slabin tohoto románu je čtenářské očekávání. Skrz prázdnotu se inzeruje jako příběh podobný Marťanovi Andyho Weira. A zpočátku se tak opravdu jeví. Hlavní hrdinka se musí spolehnout na vlastní iniciativu a improvizaci, aby přežila. Hrozba přímého ohrožení z rukou sabotéra též pomáhá vybudovat napětí a pocit nevyhnutelné prohry. Pomineme-li již zmiňovanou retrospektivu, závěr knihy nabízí mnohem devastující úder čtivosti. Autor na poslední chvíli mění tón vyprávění a snaží se přetvořit příběh o přežití v thriller ne nepodobný moderním filmovým blockbusterům. Ztráty na životech připadají jako pouhé položky ze seznamu. Skoro jako kdyby tyto vedlejší postavy nosily červenou uniformu z jisté ikonické sci-fi franšízy.

Skrz prázdnotu je zajímavý pokus o napínavou survival sci-fi, který bohužel doplácí na neustálé narušování napětí skrze nadužívanou retrospektivu a spisovatelovu usilovnou snahu vecpat do příběhu příliš mnoho témat a prvků. Kvůli tomu nelze tuto knihu považovat za nic víc než 472stránkovou oddechovku plnou nevyužitého potenciálu.

  • S. K. Vaughn: Skrz prázdnotu
  • Host, 2021
  • Překlad: Aleš Drobek
  • 472 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
25. září 2021, Tomáš R. Tokoš

Skrz prázdnotu

Skrz prázdnotu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč