Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kroniky Havranů 3: Meč & magie v podání Jamese Barclayho je lepší než kdy dřív, James Barclay: Dítě noci (Kroniky Havranů 3)

Barclay James: Kroniky Havranů 3 - Dítě Noci

Klasická fantasy typu meč & magie s prvky epického příběhu, v němž jde o záchranu světa – asi tak by se daly stručně popsat knihy amerického spisovatele Jamese Barclayho. Jeho třetí počin s názvem Dítě noci je lepší než předchozí dva.

Technicky vzato představuje Dítě noci závěrečný díl trilogie Kroniky Havranů. Ve skutečnosti se ale jedná o poměrně samostatnou knihu, protože od událostí ze Zloděje úsvitu a Poledního stínu dělí novinku takřka pět let ve vnitřní časové chronologii. Během té doby se všichni členové ústřední žoldácké skupiny stihli rozprchnout, usadit se a v některých případech i založit rodiny.

Právě potomek xeteského mága Densera a dordoverské čarodějky Erienny odstartuje nový kolotoč. Podle prastaré věštby totiž tohle dítě, které může ovládat magii všech čtyř univerzit najednou, zničí celý svět, a proto se ho jisté síly pokusí co nejdříve zabít. Na Havranech je, aby se dali zase dohromady, opět pokořili nějakých těch pár mil na mapě Barclayho světa a zachránili celou situaci.

Postavy místo záchrany světa

Pětiletá pauza, která odděluje konec Poledního stínu a začátek Dítěte noci změnila víc, než by si člověk dokázal představit. Zatímco předchozí dvě knihy na sebe velice úzce navazovaly a představovaly proto spíš jednotný příběh, který se jen vyvíjel, Dítě noci obsahuje zcela odlišný děj, který má s tím předchozím jen málo společného. Tedy s výjimkou toho, že jde zase o osud celé Balaii, i když ani to není tak úplně pravda.

James Barclay v pěti bodech

  1. Britský autor fantasy, narodil se v roce 1965.
  2. Od mládí čte a píše fantasy knihy, rád hrával RPG.
  3. Do roku 2004, kdy začal psát na plný úvazek, vystřídal řadu zaměstnání, mimo jiné pracoval jako poslíček nebo herec, v jednu chvíli studoval elektroniku a design, aby vzápětí přesedlal na komunikační studia.
  4. Jeho debutovou knihou se stal v roce 1999 Zloděj úsvitu, první z celkem sedmi knih o Havranech.
  5. Je ženatý a v současné době žije poblíž Londýna.

Největší změnu prodělali členové Havranů, kteří nejenže o trochu zestárli a zmoudřeli, ale také se několik let neviděli. To znamená, že jejich soužití už není tak mírumilovné jako kdysi a připomíná spíše setkání starých kamarádů pár let poté – všichni si rádi zavzpomínají na staré časy, ale zároveň mezitím pobrali pár nových názorů, které brání do posledního dechu. Dialogy a rozhodování jsou proto v Dítěti noci vyhrocenější a dynamičtější a už zdaleka nepřipomínají ty patetické prvoplánové promluvy, s nimiž James Barclay začínal ve Zloději úsvitu.

Navíc zde na rozdíl od předchozích knih hrají hlavní roli postavy a záchrana celého světa funguje jenom jako dílčí cíl. Ve středu celého vyprávění tentokrát paradoxně nestojí Havrani, ale Erienna se svou dcerou, kterou je třeba zachránit před vraždou z rukou nepřátel. Třebaže mnoho čtenářů může mít problém s tím, že Barclayho ženské charaktery jsou méně uvěřitelné a především neskutečně otravné, nijak to nezmenšuje úskalí, kterými si obě hrdinky musí projít.

Pořád je to krutopřísně epický meč & magie

James Barclay může na druhou stranu jen těžko otočit v závěrečné knize trilogie kormidlo o sto osmdesát stupňů. To, co jeho knihy vždy pohánělo, se nachází i v Dítěti noci. Více než co jiného se to pořád tváří jako akční dobrodružná četba, kde jde především o to, aby meče řinčely a vzduchem létali nejenom draci, ale i firebally, které jako by vypadly z moderních počítačových her. Cílová čtenářská skupina Kronik Havranů je na počátku třetího dílu už předem daná, a proto by všichni fanoušci Barclayho knih neměli nad koupí váhat.

Pravda, Barclay není dokonalý, a přestože jde o jeho třetí knihu, stále obsahuje chyby, za které ho někteří čtenáři ukřižují. Podobně jako ve Zloději stínu se tu například více než prvních sto stran komplexní příběh teprve skládá dohromady z dílčích dějových linií. Závěr (nechybí epická bitva) zase může mnoha lidem přijít přehnaně uspěchaný, korunovaný cliffhangerem, který jen máloco vysvětlí a spíše všem jasně naznačí, že si mají počkat na další trilogii ze stejného světa.

I přesto ale stále platí zlaté pravidlo: „Když ji miluješ, není co řešit.“ Na současném českém trhu s dobrodružnou fantasy ve stylu meč & magie lze totiž jen těžko najít někoho, kdo by mohl Jamesi Barclaymu suverénně konkurovat.

  • James Barclay: Dítě noci (Kroniky Havranů 3)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Jan Kovář
  • obálka: Raymond Swanland
  • 384 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
24. dubna 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Hodnocení
Petr Š - 25. 04. 2013 20:08

Po dvojce, která chvílemi nebyla až tak záživná, mě potěšila až na ten konec nekonec. Ten je pro mě rozpačitý. A z toho dítěte, které mu dali super sílu, to mi tam taky nesedí. Velmi pěkné je rozdílnost postav s odstupem let. Všechno to směřuje k velkému finále, které se má uskutečnit u mýtických Al - Drechar. Opět se univerzity domívají, že ví všechno nejlépet a Lyannu je nejdůležitější mít mrtvou než živou nebo radši dokonce uvězněnou, že ony jsou ty pravé a můžou jí pomoci. Opět zde vládnou pevnou rukou Proketoři a Aeb, kteří vnímají Neznámého válečníka, jako by byl jejich stálou součástí. Líbí se Hirad a jeho nesoudružnost ze začátku, a řekl bych doslova nevraživost vůči Denserovi jeho nesplněnému slibu, dostat draky z Bálie. Je to samá honička, výhody se přelívají z jedná straně na druhou, jedna akce střídá druhou. Meče, magie, mrtvoly a příroda samotná to je něco. Takový před konec je v přístavu, kde nikdo neví na čem je. Působivá je též postava Darricka Langa, z čestného muže se stane pravý Havran. Objeví se zde i Thraun a do konce se vrátí do lidské podoby, ale zůstává v takovém komatózním stavu. Samotný konec je napínavý, ale výsledek je takový prapodivný. To u mě způsobuje takovou nespokojenost. Výsledkem je další trologie ktrou jsem našel a měla by se odehrávat o 17 let později... A dokonce jsem narazil na nějaký samotný díl o "Velikém" Septernovi... Za mě 85% :-)))

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kroniky Havranů 3 - Dítě Noci

Kroniky Havranů 3 - Dítě Noci
299 Kč 149 Kč

Kroniky Havranů - trilogie

Kroniky Havranů - trilogie
897 Kč 449 Kč