Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krkavčí lest: Exotická space opera od Yoon Ha Leeho podruhé a ještě lepší, Yoon Ha Lee: Krkavčí lest (Mašinérie říše 02)

Ha Lee Yoon: Mašinérie říše 02: Krkavčí lest

Liščí gambit se v českém překladu objevil v roce 2019 a měl asi tak stejnou šanci zapadnout jako zazářit. Výpravná space opera se svižným příběhem, avšak komplikovaným světem zaujme především čtenáře, co rádi zkusí něco originálního, kde budou ještě týden po dočtení přemýšlet, jak autorův svět vlastně funguje. Dobrou zprávou je, že druhý díl Krkavčí lest na originalitě nic neztrácí, nabízí ale učesanější příběh, který se mnohem snáz čte.

Matador tuzemské fantastické kritiky Jiří Pavlovský o prvním díle trilogie Mašinérie říše nedávno napsal, že je to „v podstatě válka ornamentů za pomoci ornamentů kvůli dalším ornamentům“. Navzdory rychlému tempu vyprávění a zajímavým postavám polovinu knihy tak nějak vůbec netušíte, o co jde, a proč to hrdinové místo záhadných úskoků prostě nevyřeší frontálním útokem. Nepomáhá ani to, že Yoon Ha Lee v zájmu komplikovaného vyprávění ukáže vždy jen část dílčí zápletky a zbytek nechá na čtenáři.

Yoon Ha Lee v pěti bodech

  1. Americký autor s korejskými kořeny, v mládí žil jak v Texasu, tak v Soulu.
  2. Na Cornellově univerzitě vystudoval matematiku, což se pak promítlo i do trilogie Mašinérie říše.
  3. Po několika povídkách je Mašinérie říše jeho prvním větším počinem. První díl Liščí gambit vyhrál cenu Locus a byl nominován i na Huga, Nebulu a Cenu Arthura C. Clarkea. Nominaci na Huga získaly i druhý a třetí díl trilogie.
  4. Na podzim 2020 autorovi v originále vyjde kniha Phoenix Extravagant o nebinárním malíři, který se spojí s pacifistickým mechanickým drakem, aby bojovali proti zlé fantasy říši.
  5. Lee je trans muž, žije v Louisině s manželem a dcerou.

Dobrou zprávou pro ty, které Mašinérie říše přece jen zaujala, je skutečnost, že druhá kniha je mnohem sevřenější a učesanější, a to aniž by ztratila cokoli z kouzla dílu prvního. Opět tu sledujeme generála šaose Jedaa, toho času v těle kapitánky kel Čeris. Krkavčí lest začíná těsně po skončení Liščího gambitu, a tak jsme svědky, kterak Jedao přijíždí do středu další z hexarchátních flotil, pomocí formačního instinktu ji ovládne a vrhne se proti nepřátelským Hafnům. Prostě military space opera jako vyšitá.

Na pozadí se však děje mnohem víc. Všechny události totiž sledujeme očima tří nových postav – velitelky zmíněné flotily, která se v Jedaem ovládnutém vesmírném sboru náhle ocitne v podřízeném postavení, odpadlého vojáka, jenž unikne volání formačního instinktu a dokáže proti Jedaovi brojit, a pak kdesi zcela jinde jednoho ze samotných hexarchů.

Méně kalendářní matematiky, více příběhu

Výše naznačená struktura děje a hlavní postavy zkušeným čtenářům napoví, že tentokrát se skutečně jedná o stabilnější příběhovou strukturu, ve které se člověk mnohem lépe vyzná. To ale neznamená, že bychom přišli o jakoukoli originalitu. Autor trochu ubral na podivné kalendářní matematice, na níž celý jeho vesmír stojí, ale přesto využívá toho, že čtenáři se v jeho světě začínají trochu orientovat, aby je nepřestal bombardovat s novými prvky. Podrobněji se dozvídáme například o tom, jak funguje zmíněný formační instinkt, nebo třeba více detailů o samotných vůdcích hexarchátu a historii tohoto společenského zřízení. Nechybí tu ani černý humor, který se místy objevil už v prvním díle, a poklonu autorovi zaslouží i velmi elegantní řešení genderové a queer problematiky – ostatně sám autor je trans, a tak ví, o čem píše.

V neposlední řadě čtenáře opět čeká ponor do světa jako takového. Ani tady se autor, sám Američan s korejskými předky, nezapře a vytahuje asijské prvky jeden za druhým, počínaje mentalitou a konče komplikovanými mnohovrstevnatými názvy. Zatímco minule se bojovalo o Pevnost rozsypaných jehel, tentokrát se dějem mihne Pevnost roztočených mincí, všemožné žáromůry a další fascinující prvky. I v druhém díle je nutné vzdát hold překladatelce Daně Krejčové za to, jak kreativně si s náročnou terminologií pohrála.

Tak originální space operu ještě dlouho neuvidíme

Pokud vám unikl první díl Mašinérie říše, vřele doporučujeme začít se čtením spíše u něj, protože ten druhý na něm staví jak dějově, tak kontextem celého příběhu. Rozhodně byste ale v knihkupectví měli sáhnout po obou knihách, protože ta druhá je v mnohém vylepšení té už tak zajímavé první. A ruku na srdce, tak originální space operu ještě dlouho neuvidíme.

  • Yoon Ha Lee: Krkavčí lest (Mašinérie říše 02)
  • Host, 2020
  • překlad: Dana Krejčová
  • obálka: Chris Moore
  • 359 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
29. října 2020, Jan Nohovec

Mašinérie říše 02: Krkavčí lest

Mašinérie říše 02: Krkavčí lest
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč