Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kriminálka Las Vesmír, Peter F. Hamilton: Jidáš zbavený pout – Pronásledování (Sága Společenství 3)

Hamilton Peter F.: Sága Společenství 03 - Jidáš zbavený pout: Pronásledování

Válka mezi Dokonalými a lidským Společenstvím se po úvodní bitvě ustálila na mrtvém bodě. Kdo udělá další krok a bude ten pro oponenta smrtícím? A zbaví se Společenství vnitřního nepřítele dříve, než se mu stane osudným? Samé otázky…

Pandořina hvězda (1 + 2) a Jidáš zbavený pout (1 + 2) od Petera F. Hamiltona jsou tak trochu pastí na čtenáře. Co se tváří jako čtyři tlusté špalky nebo aspoň jako dilogie, je ve skutečnosti jedna jediná mamutí kniha, pouze v tiskárně rozkouskovaná, aby nelámala ruce, vazy a police v knihovnách. Naštěstí je to past veskrze příjemná a jejím nejzásadnějším nedostatkem je nelibý pocit, když po nějakých šesti stech stranách končíte v podstatě uprostřed slova, aniž by se uzavřela jediná dílčí linie. A musíte čekat dalších x měsíců na příští svazek. Naštěstí je čekání téměř u konce a poslední díl budeme mít brzy v rukou.

Alespoň rozdělení na Pandořinu hvězdu a Jidáše zbaveného pout, byť do značné míry optické, dává určitý smysl. Dělicí čárou je počátek války lidstva s mimozemskou rasou Dokonalých, respektive konec její úvodní bitvy a částečné odhalení vnitřního nepřítele v řadách Společenství.

Již od počátku je tato space opera díky lince vyšetřovatelky Pauly Myo výrazně mixnutá kriminálním románem. V úvodním svazku Jidáše se poměr převažuje ve prospěch vyšetřování a sci-fi prvky jsou utlumeny. Již v tuto chvíli se zdá být oprávněný odhad, že jde o nejslabší díl série, a to zcela logicky – v prvním svazku Hamilton představoval dostatečně fascinující svět, postavený na dvou originálních principech (faktická nesmrtelnost a cestování červími dírami). V druhém měl k ruce velkolepé (mezi)finále. Zato po celý třetí díl je válka pozastavena a čeká se na závěrečný střet. A mezitím různé skupiny detektivů pobíhají z planety na planetu a postupně čím dál tím více z nich věří, že mimozemský škůdce, před nímž je tak dlouho varuje „teroristická“ skupina Strážců, je skutečný a měli by s ním něco udělat, nebo jejich slavné Společenství rozloží dříve, než to udělá vnější nepřítel.

Není to rozhodně nuda, po tolika stovkách stran je čtenář do postav dostatečně emočně zainvestován a o jejich dalších osudech se prostě chce dozvědět co nejvíce. Zvláště s hrozbou jejich totálního vyhlazení za zády. Ale poloviční rozsah by tomu rozhodně slušel více. Takhle je rozplétání Hvězdoplavcovy infiltrační sítě často repetitivní a uzly jsou zašmodrchané spíše na efekt a počet stran než autorsky efektivně.

Pozitivní je, že ve čtvrté knize to musí začít pořádně a ve vesmírném měřítku bouchat, i kdyby se nechtělo. Což bude paráda. A pokud přitom dojdou po poněkud frustrujících eskapádách z dílu třetího naplnění svých cílů i naši milí detektivové, bude to úplně skvělé. Protože je po takové společně strávené době máme opravdu rádi.

3. dubna 2020, David P. Stefanovič

Sága Společenství 03 - Jidáš zbavený pout: Pronásledování

Sága Společenství 03 - Jidáš zbavený pout: Pronásledování
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč