Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krev Nejmocnějších probudí zapomenuté zlo, Monika Vorálková: Krev Nejmocnějších (Krev Nejmocnějších 1)

Vorálková Monika: Krev Nejmocnějších

Viděno je rozděleno na čtyři aboretství. Každému z nich vládne jeden z potomků krále Mirama, dávného hrdiny. Jednou z nich je Nayra, která během jediné noci přijde úplně o vše. Argrand, odkud vládla, shořel v plamenech a ona přežila jen díky svému strážci Valaanovi. Šperk, který se předával z generace na generaci, teď na jejím krku ožil a šeptá do temnoty. Vábí k sobě dávno zapomenuté přízraky – warrgy. Ti se chtějí zmocnit čtyř úlomků a spojit je opět v jediný kámen, stvořený z krve bohů.

Nayra většinu svého života strávila za hradbami paláce, obklopena bohatstvím a vybranou společností. Je však slabá, protože svou pozici získala jen díky nešťastné smrti svého bratra. Nyní, když jí jde o život, se musí rozhodnout, zda začne bojovat o přežití, nebo se odevzdá smrti. Ostatní aboreti už jsou mrtví a úlomky šperku padly do rukou bytostí zla. Mezi hlavní hrdinkou a zástupy warrgů navíc stojí jen její strážce Valaan, jenž se musí rozhodnout, zda dostát své přísaze a chránit svou paní, nebo se vrátit domů a ochránit svou matku a sestru.

Monika Vorálková ve třech bodech

  1. Je učitelkou češtiny.
  2. Krev Nejmocnějších je její první dílo, které se dočkalo vydání.
  3. Napsání knihy ji zabralo pouhý jeden rok.

Děj Krve Nejmocnějších se odehrává ve smyšleném světě Viděno, jehož mapa, nakreslená samotnou autorkou, se nachází na začátku knihy. To ulehčuje čtenáři orientaci ve zcela odlišném a neznámém světě, který Monika Vorálková na stánkách knihy velmi podrobně popisuje a představuje. Doplňující informace se dají najít i v závěru knihy, kde jsou vypsány názvy měsíců, jež jsou v knize použity, a jejich krátká charakteristika. Dále zde čtenář nalezne názvosloví, jež je v knize použito, a rodokmen krále Mirama, jehož potomci vládnou Viděnu dodnes.

Stejně pečlivě jako popisu světa stvořeného trojbohy se autorka věnuje i popisu hlavních postav. Nejen jejich vzhledu, ale i jejich vývoji, během něhož se postupně mění jejich chování. Dává taktéž nahlédnout do jejich myšlenek, které dokreslují celkový obraz komplikovaných osobností ústředních hrdinů. Ti se totiž na dobré a zlé nedělí – tedy pokud pomineme stvoření, jako jsou warrgové nebo allani. Zatímco o warrzích už slovo padlo, druzí jmenovaní jsou bytosti vzhledem podobné lidem, které netouží po moci a žijí se všemi tvory Viděna v harmonii.

V debutovém titulu Moniky Vorálkové se také střídá několik časových pásem, z nichž hlavní linie se odvíjí v současnosti, ale jiné se vrací k minulosti. Naštěstí je v úvodu každé kapitoly napsaný den, měsíc a rok, kdy se následující kapitola odehrává. Místy také autorka uveřejňuje niterní myšlenky a pocity Nayry a Valaana, tyto části se nicméně prolínají s odstavci psanými er-formou. Celkově se tyto styly dobře doplňují a pomáhají k rychlejšímu spádu děje.

Příběh, který podle anotace balancuje mezi Pánem prstenů a Písní ledu a ohně mile překvapí milovníky klasického fantasy. I když nevytváří zcela nový svět a je zde vidět inspirace zmíněnými knihami, zachovává si jistý punc originality. Kniha si tak jistě najde své čtenáře ve všech věkových kategoriích.

  • Monika Vorálková: Krev Nejmocnějších (Krev Nejmocnějších 1)
  • Černý Drak, 2017
  • obálka: Enrique Meseguer
  • 432 stran, 288 Kč (v e-shopu Fantasye již za 259 Kč)
17. srpna 2017, Ivana Scholzová

Krev Nejmocnějších

Krev Nejmocnějších
Vložit do pytle na zboží  Koupit 288 Kč 259 Kč