Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krásní, Scott Westerfeld

Westerfeld Scott: Krásní

**Tally má konečně všechno, co vždycky chtěla. Je Krásná, spolu se svými přáteli žije v New Pretty Townu a užívá si nikdy nekončících večírků. Její největší starostí je vymyslet správné oblečení na párty a následně přežít opici, která po každém správném mejdanu následuje. Mezi tím vším Tally pomalu zapomíná na věci, které se do jejího krásného mozku nehodí. ** Vše se ale změní, když se k ní díky lidem z Kouře dostanou tabletky, které mohou vyléčit léze, které krásné myšlení zapříčiňují. Jednu si vezme sama a druhou dá svému novému příteli Zaneovi. U Tally tabletka opravdu funguje, ale Zanea trápí čím dál tím větší bolesti hlavy, se kterými si může poradit pouze ten, kdo tabletky vytvořil. Doktorka z Kouře.

Scott Westerfeld mě nejspíš nikdy nepřestane překvapovat. Nejen že napsal příběh, jehož hlavní postavou je holka, ale navíc ho podává opravdu přesvědčivě. Svůj svět má promyšlený do posledního detailu, takže opravdu není těžké uvěřit prknům, která létají díky magnetům, nebo vznášejícímu se kluzišti. Realisticky působí i chování postav. V pozadí hlavní zápletky řeší svá malá osobní dramata, jako vzhled, touhu někam patřit nebo morální dilemata. Čtenářský zážitek nekazí žádné nesrovnalosti, takže vás příběh bez problému vtáhne. Děj je skvěle vykreslen a tempo je čím dál tím rychlejší, takže bez přestání čtete až do té doby, než zjistíte, že jste vlastně na konci. A přitom jste začali teprve včera.

Po celou dobu čtení jsem byla stejně nabuzená, jako Tally a spol. Většina situací totiž dostala naprosto neočekávatelný konec, což mě posléze donutilo za vším hledat nějaké ale. U této série by mě už nepřekvapilo ani to, kdyby se šla Tally projít do lesa a najednou se propadla králičí norou do Číny. Jediná věc, na kterou bych si mohla stěžovat, je že na rozdíl od prvního dílu, Krásní vám nedají žádný prostor na oddych a zamyšlení se nad tím, co jste právě zjistili. Nad důsledky některých situací budete muset přemýšlet ještě dlouho po dočtení knihy, protože dřív na to prostě nebyl čas. Možná i pro to na Krásné prostě nedokážete zapomenout.

Pokud jste četli Ošklivé, pořiďte si i druhý díl. Pokud ne, rozhodně máte co dohánět. Neznám totiž nikoho, kdo by jen nepatrně litoval. Způsob, jakým Tally nahlíží za oponu dokonalé společnosti, vás uchvátí, takže budete toužit po další dávce. Komu by taky stačili Krásní, když Speciálové doslova klepou na dveře?

  • Scott Westerfeld: Krásní
  • Triton, 2011
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • obal: Carissa Pelleteri
  • 284 stran / 259 Kč
6. července 2011, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Ad Krásní
Renča - 19. 07. 2011 09:08

Jsem v polovině třetího dílu a začínám mít pocit, že čtu potřetí totéž. Z prvního dílu jsem byla nadšená, jakou kombinaci utopického a dystopického světa autor vytvořil, navíc příběh Tally byl uvěřitelný i její vnitřní vývoj. Ale dvojka je vlastně totéž trošku jinak a trojka zase.
Přesně takový pocit jsem měla když jsem četla Cres...
Míša - 20. 07. 2011 09:00

Přesně takový pocit jsem měla když jsem četla Crescendo. Taky je to oproti zavrženému jak přes kopírák.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).