Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Království těla a ohně: Láska a touha spaluje tělo i duši jako oheň, Jennifer L. Armentrout: Království těla a ohně (Z krve a popela 02)

Armentrout Jennifer L.: Z krve a popela 02: Království těla a ohně

Co se stane, když člověk zjistí, že všechno, v co věřil, čím byl, čím byl nucen být a v co byl nucen věřit, je jen pouhá lež? A co když tou největší lží je muž, do kterého se Poppy zamilovala? Neměla šanci poznat svět, který se skrýval za údělem Panny, a teď už jí není a sama netuší, kdo tedy je. Ví jen, že pro ni neexistuje větší hrozba než Princ Atlantie.

Aby zachránila svého bratra, musí se spojit s nebezpečným a smrtelně svůdným zlem. A je jen otázkou času, než tajemství dvou království vyjdou na světa. Ale až nebesa začnou krvácet, mohlo by být už pozdě.

Většinu svého života strávila Poppy za závojem Panny. Byla svatá, nedotknutelná, měla jasně daný úděl, který nesměl být zpochybněn. A pak zjistila, že to všechno byla lež. Lež, kterou si vymyslela monstra, která ji chtěla využít. Monstra, která odvedla jejího bratra. To všechno zjistila díky svému strážci, muži, jenž jí ukázal svět a city, o jejichž hloubce neměla tušení. City, která se proměnily v nesmírnou hrůzu, když konečně zjistila, kdo onen muž ve skutečnosti je. Není to osobní strážce, není to její milovaný, ale temný Princ, jehož jméno si lidé v celé zemi šeptají a bojí se ho. I ona se ho musí bát. Je jejím nepřítelem. Její zkázou. Protože ačkoli si všechno tohle uvědomuje, nedokáže poručit svému srdci i tělu, aby po něm netoužily.

Jennifer L. Armentrout se proslavila jako autorka new adult romantických knih, a proto není vůbec s podivem, kam se její fantasy série obrací. Ačkoli vymyslela temný svět, kde fungují boje, přetvářky i zvrácená magie, prim tu stejně hraje vztah dvou hlavních hrdinů. A v pokračování série ještě o něco více, než to bylo v déle předchozím.

Jennifer Armentrout v pěti bodech

  1. Pochází z Martinsburgu v Západní Virginii, má manžela a psa Lokiho.
  2. Není autorkou jednoho žánru, píše paranormální romány pro mládež, new adult romány, sci-fi i fantasy.
  3. Publikuje i pod pseudonymem J. Lynn, pod kterým v češtině vyšly např. série Počkám na tebe a Jako led.
  4. Kniha Z krve a popela vyhrála v roce 2021 Goodreads Choice Awards za Nejlepší romanci.
  5. Když právě nepracuje, ráda čte, dívá se na zombie filmy a tráví hodně času na Twitteru.

Poppy se zpočátku neprojevovala jako nejchytřejší hrdinka, ale autorka se postarala o to, aby vysvětlila, proč je tak naivní a dodala jí i uvěřitelný a dobře vystavěný charakter. Dívka navíc nepůsobí jako nějaké ořezávátko, ale umí bojovat a měla potenciál stát se skvělou „bad ass“ hrdinkou, kdyby k tomu ovšem dostala příležitost.

Autorka sice dokázala kvalitně vykreslit Poppy, aby byla jiná než ostatní hlavní postavy podobných knih, ale zároveň své protagonistce vnukla až přílišnou nerozhodnost. Takže se většinu děje neustále točí v kruhu svých myšlenek, když v jednu chvíli temného Prince nenávidí, ale zároveň po něm touží; chce mu utéct a bojovat, ale zároveň si přeje se poddat. Což se opakuje tak často, až se Království těla a ohně ve výsledku zdá někdy příliš dlouhé, protože samotný příběh jako takový se posouvá podstatně pomalejším tempem.

Jen další paranormální romance nebo opravdové fantasy?

Dobrá první třetina knihy je něčím, co si užijí milovnice náctiletých romancí a ti, kterým nevadí sáhodlouhé pasáže, které s budoucím dějem nemají nic společného. Pak však konečně přichází důvod, proč román neodložit a na sérii nezanevřít. On totiž má co nabídnout, protože autorka opět rozšiřuje svět, který vytvořila. Žijí zde různé rasy a tvorové, střídají se bojové sekvence a na chvíli čtenář opět získává pocit, že čte doopravdy fantasy s potenciálem epického děje, a nejen erotickou romanci zabalenou do kabátku populárních upířích romancí, kterých už je na knižním trhu přespříliš (a hodně jich je i v rámci žánru lépe napsáno).

Každá řádná fantasy kniha ale stojí a padá na funkčnosti svého světa. A ačkoli má Armentrout hromadu nápadů, z nichž spousta je zajímavá i v rámci relativně klasického námětu, tak to většinou lehce naruší tím, že dávkuje faktické informace jen v momentech, kdy to má význam pro děj. A proto čtenář nemá místy takový prostor si představit, kde se to zrovna ocitl, jaká jsou konečná pravidla a co se bude dít.

Druhý titul ze série Z krve a popela trpí tradičním problémem výplňkových dílů sloužících jako most mezi první a závěrečnou knihou. Toto pokračování si tak primárně užijí fanoušci dlouhých popisů intimních akcí (těch bojových tu je podstatně méně) a interakcí mezi dvěma protagonisty, kteří stále neví, co si o sobě mají myslet. Je to ale stále kniha, jež slibuje, že se děj bude postupně rozvíjet do epických rozměrů. A v tom můžeme autorce jedině fandit.

  • Jennifer L. Armentrout: Království těla a ohně (Z krve a popela 02)
  • Fragment, 2022
  • Překlad: Pavla Kubešová
  • Obálka: Hang Le
  • 616 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
19. března 2023, Nela Libovická

Z krve a popela 02: Království těla a ohně

Z krve a popela 02: Království těla a ohně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč