Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Království bez magie a ženských práv, Chris Colfer: Příběh magie

Colfer Chris: Příběh magie 01

Bývalá hvězda muzikálového seriálu Glee, Chris Colfer, u nás zabodoval se svou šestidílnou pohádkovou sérií pro děti Země příběhů. Čtenáři však nemusí vůbec zoufat, jelikož autor přišel se zbrusu novou prequel sérií ze stejného světa, která u nás taktéž vyjde. Jak Země příběhů vypadala před příchodem dvojčat Baileyových?

Bydlet v Jižním království je noční můrou každé tamější ženy. Nesmí číst, vzdělávat se ve výlučně mužských oborech, jako jsou práva a jejich jediným údělem je být dobrou manželkou a rodit děti. Zakázané je i používat magii – víly, čarodějnice i jiní kouzelní tvorové jsou bez milosti popravováni nebo vyhnáni do vyhnanství.

Právě na takovém místě žije čtrnáctiletá Brystal Vždyzelená, dcera soudce, od které se očekává, že se v budoucnu dobře vdá a bude dělat rodině dobré jméno. Dívka však sní o jiném životě. Brzy také zjistí, že dokáže kouzlit, což jí přivede do velmi nezáviděníhodné situace. Zachrání ji až tajemná madam Počasitá, která ji vezme do nově otevřené akademie pro děti s magickým talentem. Podaří se Brystal spolu se svou mentorkou a přáteli změnit názor celého světa na magii?

Buď dobrou manželkou

Chris Colfer po své veleúspěšné šestidílné sérii Země příběhů přichází se zbrusu novou sérií Příběh magie, která je prequelem, a odehrává se tak stovky let před událostmi v Zemi příběhů. Autor čtenáři představuje svět, ve kterém je magie zakázaná a kouzelní tvorové nemají žádná práva a jsou bez milosti zabíjeni. Špatné postavení mají i ženy, jejichž jediným úkolem je rodit děti a být dobrou manželkou. Svým způsobem toto rozdělení společnosti hodně připomíná to středověké, z něhož si autor zajisté vzal nějaký ten příklad. Už z toho vyplývá, že se Colfer zabývá už na samotném začátku závažnými tématy, o kterých je třeba mluvit, a která jsou aktuální i v současném svě­tě.

Chris Colfer v pěti bodech

  1. Za roli Kurta Hummela v seriálu Glee obdržel Zlatý glóbus.
  2. Zahrál si ve filmu Struck by Lightning, který sám napsal a produkoval.
  3. V roce 2011 byl podle časopisu Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.
  4. Stejně jako postava Kurta Hummela, i on je homosexuál.
  5. Kouzelné přání se dva týdny po vydání stalo číslem 1 na žebříčku bestsellerů New York Times.

Svým zasazením si tedy první díl nové série může získat i starší čtenáře. Známá pohádková atmosféra původní série tu však stále znatelná je, a to především v druhé části. Knihu lze číst i bez znalosti Země příběhů, jelikož se odehrává o několik set let dříve. Je však třeba zmínit i to, že se tu, i když to na první pohled není úplně zřejmé, objevují některé postavy z původní série, jejichž backstory se Colfer konečně rozhodl odhalit. Už jen díky tomu stojí za to se do Příběhu magie pustit.

Hodné dívky znají své místo

S každou další knihou je poznat, že se autor neustále zlepšuje a vytřibuje svůj pisatelský um. Příběh magie tak na první pohled působí daleko dospěleji a zraleji než autorovy předchozí tituly. I tak mu ale nechybí jeho předchozí čtivost a svižnost. První část příběhu celý svět nejprve představuje a seznamuje čtenáře s novými hrdiny, ta druhá je naopak nabytá akcí, napětím a nečekanými zvraty, z kterých půjde hlava kolem. Každá kapitola je již tradičně doprovázena ilustrací na začátku, stejně jako v Zemi příběhů.

Autor opět nezapomenul ani na budování charakterů svých postav. Hlavní hrdinka Brystal se od Alex Baileyové z původní série až tak neliší, snad až jen na prostředí, ve kterém obě dívky vyrůstají. Brystal byla na rozdíl od Alex už od mala nucena poslouchat a věnovat se dospěláckým pracím, takže ve svých čtrnácti působí daleko vyspěleji než její vrstevníci. Dělá to z ní daleko zajímavější a realističtější postavu, s kterou se spousta dnešních mladistvých může sžít. Pozadu nezůstávají ani vedlejší postavy. Romantika v Příběhu magie není, alespoň ne v tom tradičním smyslu, daleko více se autor zaměřil na vztahy mezi postavami, a to jak ty rodinné, tak i ty přátelské.

Příběh magie je vhodný jak pro fanoušky původní série, tak i pro ty nové, kteří hledají magický příběh plný bezpráví, nesvobody a snů jedné mladé čtenářky.

  • Chris Colfer: Příběh magie
  • Fragment, 2020
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • Obálka: Brandon Dorman
  • 368 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
6. února 2021, Kateřina Kopišťová

Příběh magie 01

Příběh magie 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč