Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Král je mrtev. Střet uchvatitelů může začít, George R. R. Martin: Střet králů (Píseň ledu a ohně 2)

Martin George R. R: Píseň ledu a ohně II. - Střet králů - váz. - (Argo)

Čtyři uchazeči, ale jen jeden trůn. Spor mezi nimi se více a více přiostřuje a první velký střet je na spadnutí. Každý ale bojuje různými způsoby. Někdo mečem a silou, někdo slovy a zradou. Nově zvolený král vzdoruje pochybám o svém původu, Sever si jde svou cestou a Jih čelí sporu dvou bratrů. Střet králů propuká naplno.

Po smrti Eddarda Starka se Sever snaží postavit na vlastní nohy a zvolit si svého nového krále. Robertův syn Joffrey usedá jako právoplatný dědic na trůn a zpovzdálí sleduje spor svých strýců Stannise a Renlyho. Daleko za hranicemi moře pak dračí královna spřádá plány na budování nezničitelné armády, která by ji dopomohla k jejímu dědictví. Naopak na severu za Zdí, kde vládne Mance nájezdník, začíná vystrkovat růžky hrozba, která by mohla ovlivnit životy všech živých bytostí. Sedm království se otřásá v základech a přitom to největší zlo je úplně jinde…

Střet králů je druhá část fantasy cyklu Píseň ledu a ohně, která vychází v novém překladu u nakladatelství Argo. Vztahy a spory, které nám byly představeny v prvním díle, dostávají pořádně zabrat, a to v dosti rychlém tempu. George R. R. Martin neničí klasicky jen životy jednotlivých postav, ale i život celé armády. A ani v tomto díle nešetří nečekanými zvraty, zvráceností, pomstou, nemilosrdnou, krutou politikou a všudypřítomným strachem a nenávistí.

Kniha je opět vyprávěna z úhlů několika hlavních postav, kteří zobrazují vývoj děje na všech stranách. Boj o Železný trůn je teprve v první zatáčce a kdo dosáhne vysněné cílové rovinky je jen ve hvězdách. Než ale poznáme pravého vítěze, musí hlavní protagonisté projít nejednu trnitou cestu plnou útrap, zrady a smrti. Válka je na spadnutí, na obloze září rudá kometa a ten, kdo vypadá jako jasný favorit, může ztratit každou chvílí všechno. Samotná kometa se tak stává určitým symbolem, jehož význam ale každý bere trochu jinak.

„Zlá znamení, jedno za druhým. Bylo jich příliš, než aby se dala přehlížet. Co to všechno znamená? chtělo se mu zvolat.“

Hra o trůny představila George R. R. Martina jako mistrného vypravěče, který svůj příběh sice vypráví pozvolna, ale o to víc se zaměřuje na své protagonisty. Postupně představil situaci na všech důležitých místech – kdo kde vládne, kdo koho nenávidí nebo miluje, kdo plánuje další zradu nebo nové spojenectví a kdo tahá za nitky na politické rovině. Hra o trůny tak vyznívá jako takový úvod a až teprve ve Střetu králů se dočkáme pořádného vývoje.

George R. R. Martin v pěti bodech

  1. Vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Patrně nejznámější je díky sérii fantasy románů Píseň ledu a ohně.
  2. Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, Ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.
  3. Mezi hlavní témata v Martinových povídkách patří osamělost, spojení, láska předem odsouzená k zániku, idealismus, romantismus a protiklad tvrdé pravdy a milosrdné lži.
  4. Napsal scénáře mnoha televizních seriálů, mezi něž patří nová řada Zóny soumraku a Krásky a zvířete.
  5. Sestavil více než dvacet antologií, k nimž se řadí i patnáct titulů ze sdíleného světa série Divoké karty.

Kniha disponuje několika zajímavými a nečekanými zvraty. Napětí graduje a na některých stránkách je až hmatatelná atmosféra umocňující lehce strohý autorův popis. Martin pomalu skáče z jednoho vypravěče k druhému, a díky lidské rozmanitosti sledujeme střety zajímavých charakterů. V Písni ledu a ohně je důležité naučit se hlavně to, že nikdo, ale opravdu nikdo není čistě dobrá a zlá postava. A téměř každá postava je toho důkazem. Čtenáře to tak nutí přemýšlet nad jejich jednáním a uvažováním, protože každý si tady stojí za svým názorem a svou vlastní pravdou.

Z prostého příběhu, kde lidé bojují o post nejvyššího vládce, se tak stává výjimečné dílo. Každého láká číst o velkých bitvách s udatnými rytíři nebo se těší na první střet draků. O tom ale Střet králů není. Celá kniha stojí na lidech. Stojí na kruté politice, kdy vlastně nikomu nemůžete věřit ani slovo. Stojí na cílevědomé a ambiciózní královně v exilu, která chce získat zpět své dědictví. Stojí na neústupnosti a víře člověka, který se snaží postavit vlastní krvi. Závist a pomsta, věrnost a podpora, intriky a skryté plány. Plány v plánech. A taky magie, téměř zapomenutá a ztrácená, která začíná v drobných střípcích vystrkovat růžky.

Střet králů je právem oceňovaný díl, který hravě navazuje na Hru o trůny a celou ságu posouvá o několik příček výš. Překladu se tentokrát zhostila Dominika Křesťanová, která spolu s celým překladovým týmem odvádí opravdu kvalitní práci. Takže pokud si potřebujete ukrátit čekání na poslední řadu seriálu, knižní předloha je tou správnou volbou.

  • George R. R. Martin: Střet králů (Píseň ledu a ohně 2)
  • Argo, 2017
  • Překlad: Dominika Křesťanová
  • Obálka: Kateřina Bažantová
  • 884 stran, 598 Kč (váz.) a 498 Kč (brož.) (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč a 448 Kč)
21. října 2018, Tereza Vršková

Píseň ledu a ohně II. - Střet králů - brož. - (Argo)

Píseň ledu a ohně II. - Střet králů - brož. - (Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč

Píseň ledu a ohně II. - Střet králů - váz. - (Argo)

Píseň ledu a ohně II. - Střet králů - váz. - (Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 888 Kč 799 Kč