Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kouzla rodu Thornů: Když knihy žijí vlastním životem, Margaret Rogersonová: Kouzla rodu Thornů

Rogersonová Margaret: Kouzla rodu Thornů

V dlouhých chodbách veleknihoven se nacházejí kouzelné knihy, které si žijí vlastním životem a mohou být smrtelně nebezpečné. Při útoku na právě takovou knihovnu jeden z nejmocnějších grimoárů uprchne a tato událost rozpoutá peklo na zemi pro jednu z mladých učednic.

Nikdo nečekal, že si odložené dítě, které se objevilo u dveří jedné z austermérských veleknihoven, tamější ředitelka nechá a vychová jej mezi policemi těžkých svazků. Díky tomu Elisabeth už od malička procházela kolem spoutaných grimoárů, knih, které se při osvobození promění v monstra z kůže a inkoustu.

Od dětství byla magickými a děsivými knihami okouzlena, stala se učednicí a chtěla se stát strážkyní. Její plány však vzaly za své ve chvíli, kdy se ocitla uprostřed útoku na veleknihovnu. Aby zabránila grimoáru osmé úrovně napadnout nevinné lidi, musela porušit hned několik předpisů, a ačkoli se jí vše podařilo, obyvatelé knihovny ji nepovažují za hrdinku, ale za zločince.

Elisabeth má stanout před soudem a doprovázet ji nemá nikdo jiný než čaroděj Nathaniel Thorn, který je ztělesněním čirého zla… nebo je vše jinak?

Margaret Rogerson v pěti bodech

  1. Když nepíše, věnuje se malování, čtení a hraní her.
  2. Sbírá šály.
  3. Sleduje více dokumentárních filmů, než je – podle některých – ve společnosti přijatelné.
  4. Žije v Cincinnati ve státě Ohio.
  5. Zbožňuje lesy, a proto by se jednoho dne ráda přestěhovala k nějakému strašidelnému hvozdu.

Margaret Rogerson je pro českého čtenáře velkou neznámou a také další spisovatelkou, která se rozhodla vrhnout do psaní populární fantasy pro mladé. Úspěšně kombinuje retelling, originalitu, lásku ke knihám, milostný příběh a dobrodružství.

Kouzla rodu Thornů jsou jednou z mnoha young adult fantasy, která se inspiruje ve slavném pohádkovém příběhu. Jedná se už o několikátý retelling příběhu Krásky a zvířete, z čehož by čtenář mohl být na první pohled už otráven, určitě by se ale v tomto případě neměl nechat odradit. Kouzla rodu Thornů jsou totiž jedinou z těch originálnějších young adult a nejedná se jen o jednoduché převyprávění známého příběhu, naopak jde o lehkou inspiraci na pozadí originálního magického světa, který si určitě získá mnoho fanoušků.

Grimoáry, živé a velmi zabijácké knihy, jsou samy o sobě něčím velmi zajímavým a netradičním. Mají různě úrovně síly a tím pádem i nebezpečí a příběh doopravdy dostojí své anotaci – že knihy žijí.

Příběh úspěšné kombinuje klasická klišé YA fantasy s převratnými událostmi, které zařídí, že kniha není tak předvídatelná, jak je zvykem. Rychle ubíhá a autorka píše velmi čtivě, takže některé části jsou zábavné, jiné napínavé, další dojemné a nechybí i romantika. Není jí málo, ale nijak nepřehlušuje dobrodružství, které mladá hrdinka zažívá.

  • Margaret Rogersonová: Kouzla rodu Thornů
  • Fragment, 2021
  • Překlad: Pavla Kubešová
  • 448 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
11. července 2022, Nela Libovická

Kouzla rodu Thornů

Kouzla rodu Thornů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč