Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kotletův pražský Underground zachvátila Revoluce, František Kotleta: Revoluce (Underground 02)

Kotleta František: Underground 02: Revoluce

Zatímco rozjel František Kotleta nový projekt Legie s Kristýnou Sněgoňovou, střihl si během pandemie ještě samostatný román z kyberpunkové Prahy z počátku 22. století nazvaný Underground. Ale protože úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, došlo nakonec i na volné pokračování s podtitulem Revoluce.

Underground byl u Františka Kotlety pokusem o něco opět trochu nového. V tomto konkrétním případě šlo o kyberpunkový nádech Prahy z počátku 22. století, kdy se civilizace rozpadla natolik, že multimilionová středočeská metropole zavřela své brány a dovnitř nikoho nepouští. A za zdmi se jí přitom povalují všemožné vymoženosti (tak třeba digitální čarodějky s těly nadupanými nejmodernějšími implantáty dokážou naprosto přesně ovládnout váš orgasmus jediným dotykem) a zároveň se tu odehrávají i brutální vraždy. Vyřešit je nemůže nikdo jiný než drsný, hláškující a sexem nepohrdající hrdina Petr Vachten.

V novém pokračování autor prakticky zopakoval podobné schéma jako u původně samostatné jedničky, rozhodně ale nenudí. I tentokrát je totiž příběh zaměřený více, než nakolik jsme od Kotlety zvyklí, na prostředí a jeho atmosféru, stejně tak jako na detektivní linku a trochu politiky. Obojí bylo trefou do černého už u originálního Undergroundu a nejinak tomu je i ve druhém svazku.

František Kotleta v pěti bodech

  1. Pochází z Bruntálu.
  2. Dle fiktivního životopisu je o jeho životě známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  3. Tak například se mluví o tom, že kvůli konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka a ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem jedna až dvě knihy ročně a dnes už čítá takřka dvacet svazků.
  5. Podle posledních informací je jeho pravé občanské jméno Leoš Kyša. Kdo je ale tenhle floutek, to nikdo neví. Říkat mu budeme pořád stejně Kotleta.

Praha budoucnosti totiž praská ve švech nejen počtem obyvatel, ale taky vzrůstající všeobecnou nespokojeností. Když to nevyšlo s digitálními čarodějkami, modlí se davy nyní, tedy několik měsíců po předchozích událostech, k Digitálnímu Ježíši a jeho novému kultu. K tomu připravuje další pouliční frakce rovnou revoluci (viz podtitul knihy) a na pozadí se sváří dva korporátní molochy o to, kdo ukořistí nejvíc z rozpadnuvšího se konkurenta. Zároveň však po městě běhá další nebezpečný vrah, který se vysmívá chudým i bohatým a plánuje rozpoutávat jen další a další chaos. Prostě případ jako malovaný pro Petra Vachtena.

Ačkoli autor v porovnání s Undergroundem nepřidává v druhém díle takřka žádné novinky a pouze opisuje funkční schéma z předchozího dílu, je to stejně skvělá jízda. Přispívají k tomu jak šťavnaté hlášky, humor a popkulturní odkazy (no potěšte, hymnou budoucí Prahy jsou zřejmě vypalovačky od Hanky Zagorové a Helenky Vondráčkové!), tak především čtivý text a svižná zápletka, díky nimž se dá svazek zhltnout za jedno delší odpoledne. Zajímavým intelektuálním zpestřením pak jsou citace z čínské klasiky Umění války, která autor vtipně roubuje na kyberpunkové vyprávění.

Ačkoli zkušenému čtenáři Františka Kotlety mohou jednotlivé knihy přijít občas jako přes kopírák, autor postupně zraje k silnějším a zajímavějším příběhům, aniž by zároveň opouštěl své brakové kořeny. Ačkoli Revoluce neobsahuje prakticky žádnou změnu v porovnání s jedničkou, čte se stále výborně, a to ať už máte od autora doma všechny jeho počiny, anebo zatím žádný. A myslíte, že bude i třetí díl? Nechme se překvapit.

  • František Kotleta: Revoluce (Underground 02)
  • Epocha, 2021
  • obálka: Adéla Stopka
  • 408 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
17. února 2022, Jan Nohovec

Underground 02: Revoluce

Underground 02: Revoluce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč