Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kotleta dělá z lidí maso pro mimozemšťany , František Kotleta: Operace Thümmel (Legie 1)

Kotleta František, Sněgoňová Kristýna: Legie 01: Operace Thümmel   PŘEDOBJEDNÁVKA

Zvlášť poté, co si chcete oddychnout od tlustosvazků s komplikovanými příběhy, vám určitě přijde k duhu barvité dobrodružství, které je zároveň psané čtivým jazykem a námětem se vrací k jednomu z nejzákladnějších námětů space opery. Jelikož se do takového projektu pustili osvědčený mistr František Kotleta a bezesporu talentovaná začínající autorka Kristýna Sněgoňová, není žádný pochyb o potenciálu, jímž se pyšní začínající cyklus Legie. První z dvanácti dílů nás zavádí mezi členy statečného odboje proti okupantům z hvězd.

Inu, pozemšťané zase jednou prošli prvním kontaktem mnohem dřív, než by si přáli, o ne zrovna příjemných okolnostech nemluvě. Násilně jsme byli včleněni do impéria, v němž vládnou nemilosrdní enlilové a s různým stupněm poddanství se v něm musí smířit další rasy, kupříkladu kulšešové nebo chanové. Ano, jména mimozemských národů jsou zde psána s malým počátečním písmenem a zdá se, že je to z jiného důvodu než v Mass Effectu. Každopádně se teď pozemšťané musí řídit drsnou politickou doktrínou s názvem skar. Velká část pozemského obyvatelstva je, ať už za „zločiny“ nebo kvůli přebytečnosti, přeměněna na separát, obsah enlilských konzerv. Pokus o zvrat na galaktické scéně se ovšem chystá skupina agentů, jež otročí, nebo zdánlivě dohlíží na těžební planetě.

František Kotleta v pěti bodech

  1. Narodil se údajně v roce 1981 v Bruntálu. O jeho životě je známo pou několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  2. Díky konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka. Ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  3. Pokud zrovna necestuje po světě a nehledá svoji matku, pracuje spořádaný občan Kotleta jako řezník ve svém rodném městě.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá: po trilogii Bratrstvo krve (Hustej nářez, 2010, Fakt hustej nářez, 2012 a Mega hustej nářez, 2013) vyšla dvoudílná Perunova krev (2013 a 2014) a povídková sbírka Příliš dlouhá swingers party (2014), nyní následovaná samostatným románem Lovci.
  5. Mnoho pomlouvačů si myslí, že Kotleta není reálná osoba, nýbrž pouhý výplod aprílového vtípku, který vznikl na základě ukázky z neexistující knihy. Za záhadných okolností tito pochybovači postupně tragicky umírají.

František Kotleta napsal první díl série Legie, což je příhodné vzhledem tomu, že celý námět představuje dle jeho vlastního doznání tak trochu duchovního nástupce příběhu Bratrstva krve (to se ostatně v knize dočkalo jisté reference). Tím pádem se jeho přátelé mohou těšit na spoustu akce a drsného prostředí nevhodného pro slabší nátury, ale také na sympatické hrdiny, jejichž hlášky dokáží pobavit i v takových bezútěšných kulisách.

Představivost tu rozjitří honičky na vzdálených planetách, různorodé mimozemské rasy, vesmírné bitvy i prastaré civilizace. Všechno, co čtenáři již mnohokrát někdy zažili, ale směsice morbidní reality a dobrodružné výpravy s několika zastávkami, jež autor nezapomněl učinit svébytnými, to vše oživují natolik, že větší originality netřeba.

Operace Thümmel vystupuje zkrátka jako takové kopnutí do dveří, upozorňující na nově ustanovené univerzum, v němž jsou sic věci uspořádány takříkajíc černobíle, ovšem i simplexní rámec dává prostor silným obrazům, za nějž poděkují všichni ti, co hltají inteligentní brak. Jak si se začátkem poradil Kotleta, už víme. Nemůžeme se proto dočkat, jak s konceptem naloží Sněgoňová.

  • František Kotleta: Operace Thümmel (Legie 1)
  • Epocha, 2020
  • obálka: Jiří Arbe Miňovský
  • 344 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. února 2021, Jiří Kábrt

Legie 01: Operace Thümmel

Legie 01: Operace Thümmel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč