Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kotleta a Sněgoňová rozjíždějí novou akční space operu Legie, František Kotleta: Operace Thümmel (Legie 1)

Kotleta František, Sněgoňová Kristýna: Legie 01: Operace Thümmel   PŘEDOBJEDNÁVKA

Je tomu víc jak deset let, co začal František Kotleta svou literární kariéru švihlým Hustým nářezem, v němž se mezi sebou mydlili evropští upíři a malí zelení mimozemšťané. Jenže co kdyby upíři neexistovali a lidstvo bylo na emzáky samo? Přesně na této myšlence stojí nová vícedílná space opera Legie, kterou Kotleta představuje dohromady s kolegyní Kristýnou Sněgoňovou.

Nebudeme si lhát do kapsy, lidstvo to s mimozemšťany projelo na celé čáře. A bude hůř. Úvodní stránky prvního dílu nás zastihnou na malé těžební planetce, kde mimozemšťané lidskými těly denně mrhají, jako by to byl dobytek – a ostatně část lidské populace se také vytrvale mele do konzerv, které se ohřívají k večeři těm lidem, co ještě nedosloužili. Prostě noční můra na ntou. Existují ale tvrdí lidé z bývalých tajných služeb, kteří se nechtějí ani přesto vzdát a snaží se hledat jakákoli východiska. Třeba jako ústřední hrdina František Moravec. Mimozemská rasa totiž zdaleka není jen jedna a nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. Nebo líp?

Kotleta sevřenější a dospělejší

Novinka Františka Kotlety vlastně ničím nepřekvapí, podobné schéma už jsme u něj viděli mnohokrát. Skupina nesourodých hrdinů v čele s ostříleným, ale zároveň jaksi skautsky útlocitným protagonistou se musí prostřílet z nezáviděníhodné situace a získat proti všemocnému nepříteli jakoukoli myslitelnou výhodu. Neoslní ani prostředí závratně mocné vesmírné civilizace, které v mnohém připomene libovolné space opery jiných autorů.

Přesto je na spisovatelově psaní znát, že se snaží o něco nového. Jeho styl je v Operaci Thümmel sevřenější, s větším důrazem na výstavbu zápletky (a samozřejmě akci) než na šílené nápady nebo sex, které jsme si u něj zvykli očekávat v minulosti. Hlášky pobaví, ale i ty se vyskytují pouze proto, aby hnaly děj dále dopředu a ne jen aby sloužily samy sobě, jak se to v české akční škole stává často. V mnohém vlastně kniha připomíná autorovu sérii Spad, kde se také oprostil od šíleností svého běžného stylu a místo toho se soustředil na „dospělé“ vyprávění z krutého světa.

František Kotleta v pěti bodech

  1. Pochází z Bruntálu.
  2. Dle fiktivního životopisu je o jeho životě známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  3. Tak například se mluví o tom, že kvůli konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka a ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem dvě knihy ročně a dnes už čítá kolem dvaceti svazků.
  5. Podle posledních informací je jeho pravé občanské jméno Leoš Kyša. Kdo je ale tenhle floutek, to nikdo neví. Říkat mu budeme pořád stejně Kotleta.

V novince Kotleta jednoduše buduje základy pro novou velkou sérii. Hrdinové na počátku prakticky ani netuší, co všechno netuší, a tak se (navzdory mnoha vývojům v rámci prvního dílu) jen na velmi pozvolný začátek toho, co ještě přijde. A vypadá to rozhodně zajímavě, protože Kotleta se Sněgoňovou plánují celkem dvanáct dílů, každý s víceméně uzavřeným koncem, avšak stále s jakousi jednotící linkou boje proti vesmírnému impériu. Autoři se budou u psaní střídat a hned druhý díl, nazvaný dle nové hlavní hrdinky Amanda, vydala Kristýna Sněgoňová ještě v roce 2020.

Nová slibná série na obzoru

Od Františka Kotlety jsme si zvykli na určitý dobrý standard, kterého se drží i v Legii. Ničím novým tedy v rámci své bibliografie neoslní, zároveň ani nezapadne a stále pobaví. Je jasně patrné, že i sám autor si uvědomuje, že by bylo fajn na zažitém postupu něco změnit, a tak je myšlenka dvanáctidílné série psané dohromady s jinou talentovanou autorkou tuzemské školy dozajista zajímavá. Nezbývá než jim držet palce a vyhlížet další díly.

  • František Kotleta: Operace Thümmel (Legie 1)
  • Epocha, 2020
  • obálka: Jiří Arbe Miňovský
  • 344 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. ledna 2021, Jan Nohovec

Legie 01: Operace Thümmel

Legie 01: Operace Thümmel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč