Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kostičas Samanthy Shannonové má přinejmenším slušný potenciál, Samantha Shannonová: Kostičas

Shannonová Samantha: Kostičas

Samantha Shannonová si krátce po vydání své prvotiny vysloužila přezdívku „nová Rowlingová“. Tahle britská spisovatelka totiž práva na svou sedmidílnou sérii prodala stejnému nakladatelství jako autorka série o brýlatém čaroději, a její kniha si rychle vydobyla přední pozice na žebříčku bestsellerů The New York Times. Tohle vše k přečtení Kostičasu bezpochyby láká – otázkou zůstává, zda si to vysloužil právem.

Devatenáctiletá Paige Mahoneyová je krajinochodkyně, což je jeden z nejvzácnějších a zároveň nejmocnějších druhů jasnovidectví. Naneštěstí se právě píše rok 2059 a na území Velké Británie funguje Scionská republika, která jasnovidectví zakazuje. Paige se jakožto člence syndikátu daří protloukat pod hranicemi zákona, ale jednoho dne její štěstí vyprchá. Je dopadena. K jejímu překvapení ji ovšem nečeká ani poprava, ani mučení, ale přeprava na místo, o němž doposud neměla ani tušení. Do bývalého Oxfordu, kam Scion už dvě stě let posílá vidoucí a kde vládnou tajemní Refájci, jimž jsou všichni jasnovidci vydáni napospas…

Alfa i omega

Jedním z hlavních plusů Kostičasu je promyšlený svět, v němž se odehrává. Autorka do detailů rozpracovala nejen různé druhy jasnovidců, ale i jazyk – Kostičas je plný neologismů a slangových výrazů, což zajímavě dokresluje prostředí, v němž se příběh odehrává. Paradoxem je, že množství pojmů představuje zároveň i Achillovou patu knihy.

Autorka čtenáře po hlavě vhodí do děje a snaží se ho se světem seznámit prakticky za pochodu. I kdyby vysvětlila úplně vše, počet nových pojmů, které je člověk schopen najednou vstřebat, má určitou hranici, a Samantha Shannonová ji v prvních kapitolách rozhodně překročila.

Alespoň, že u slangových pojmů dobře poslouží slovníček výrazů, který se nachází na konci knihy. Ten má jen jednu nevýhodu: chybí v něm charakteristika různých jasnovidců. Co znamená médium si lze domyslet, ale rhabdomant, polyglot nebo berserker už jsou větší oříšek.

Dlouhá cesta ke čtivosti

Kromě pojmů je důležité nastínit i pravidla světa Samanthy Shannonové a jeho historii. Kostičas bývá řazen k dystopiím, ale jde spíše o paralelní historii, protože autorčin svět se od toho našeho odchýlil už na konci devatenáctého století. Zatímco první půlka je spíš matoucí, druhá nabírá na dynamičnosti. Čtenář už se snáze orientuje, příběh nabírá na obrátkách a je znát, že se autorka už trochu vypsala. Poslední čtvrtina svádí i k tomu, aby člověk zapomněl na případné negativní dojmy, jež si doposud utvořil, a s napětím hltal stránky až do konce.

Samantha Shannonová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1991 v Západním Londýně.
  2. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordu.
  3. Svůj první román Aurora napsala již v patnácti letech, ale jejím prvním publikovaným dílem je právě Kostičas.
  4. Na ten se již před vydáním prodala filmová práva a kniha byla zatím přeložena do pětadvaceti jazyků.
  5. Momentálně spisovatelka pracuje na dalších částech téhle sedmidílné série. Druhý díl s názvem The Mime Order vyjde v říjnu 2014.

Kostičas je poměrně dlouhá kniha, a na charakteristiku postav má spousta prostoru. Nejlépe autorka samozřejmě popsala Paige, z jejíhož pohledu knihu vypráví. Její odvaha sice občas až hraničí se zbrklostí, ale i přesto na konci knihy spousta čtenářů zjistí, že se jim dostala pod kůži. V její prospěch hraje i to, že na rozdíl od většiny hrdinek knih pro náctileté netráví desítky stránek uvažováním nad milostnými problémy. Romantická linka se v knize skutečně objeví až ke konci, a to jen na pár stranách.

Přirovnávat Samanthu Shannonovou k J. K. Rowlingové bylo spíše nešťastné rozhodnutí. Obě série mají totiž víc rozdílného než společného, počínaje věkem a pohlavím protagonistů. I styl psaní obou autorek je odlišný, a Shannonová už v první knize navodila o dost temnější atmosféru. Jestli se jí ale v dalších dílech podaří udržet laťku, kterou nasadila v závěru Kostičasu, mohla by si ono srovnání časem zasloužit alespoň co do úspěchu.

24. června 2014, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kostičas

Kostičas
329 Kč 296 Kč