Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kopie – Co nás utváří? V čem spočívá lidství?, Lauren Oliver: Kopie (Replika 2)

Lauren Oliverová: Kopie

Lyra je konečně volná, může svobodně dýchat. Nyní mohou společně s Orionem žít plnohodnotný život. Život, který v sobě nezahrnuje ostrahu, doktory, lékařské testy a ostnatý drát. Jenže místo kýženého zlepšení se dostaví vedlejší příznaky Havenské instituce. Děvče je nakažené nevyléčitelnou nemocí, její stav se den za dnem zhoršuje a pomoci jí může jen doktor Serpestein, tajemný Bůh z její minulosti. To, co chtěla navždy nechat za sebou, ji pronásleduje jako temný stín. Hlasy minulé existence se ozývají stále silněji a silněji. Něco visí ve vzduchu, něco se blíží!

Naproti tomu Gemma, jak se zdá, nalezla svůj pohádkový konec. Ona i Pete jsou nerozlučnou dvojkou. Mají se navzájem rádi a jeden za druhého by dali ruku do ohně. Jenže copak lze jen tak zapomenout na to, jaké hrůzy, ne-li přímo zvěrstva se před nedávnou dobou děly na Floridě? Skutečně je lidstvo opravdu tak zvrácené, aby mučilo entity, jež jsou jim tolik podobné? Je třeba učinit přítrž všemu tomu strádání a bolesti. Jenže jak toho dosáhnout, když za kormidlem celého tohoto grandiózního projektu stojí její otec, který je nejvlivnější osobou široko daleko?

Lauren Oliverová se v knihomilském světě proslavila především svou originalitou, které nechybí ani špetka jedinečnosti, a dobře vykresleným prostředím i postavami. Ani závěr duologie se tomuto dobře zmámenému vzorci nevymyká, a tak dostanete přesně to, na co jste zvyklí. Skvělé popisné pasáže, které však nejsou ani moc zdlouhavé, ani nudné, právě naopak. Spisovatelka sice zařadila pilotní dějovou linii do našeho světa, který není nasycen magií, podivnostmi ani zvláštními schopnostmi, ale i z nudné šedi každodenního bytí dokázala stvořit něco jedinečného.

Stejně jako v úvodním díle série, tak i zde se setkáváme se dvěma dějovými liniemi. Jenže zatímco v Replice se nesčetněkrát stávalo, že se cesty hlavních hrdinek až příliš často potkávaly, což způsobovalo i vedlejší efekt v podobě prožívání několika pasáží stále znovu a znovu, tak v Kopii už na podobné přešlapy nenarazíme. Dívenky si jdou každá za svým osudem, jejich cesty nejsou vůbec jednoduché a často musí překonat nejednu překážku, leč setkávají se poměrně poskromnu. Takže žádné velké repete a ustavičné čtení kruhem se tentokrát nekoná.

Lauren Oliver v pěti bodech

  1. Její pravé jméno je Laura Schechter.
  2. Narodila se v New Yorku, ale studovala na University of Chicago.
  3. Její rodiče jsou oba profesoři literatury.
  4. Jako malá si ráda sepisovala pokračování svých oblíbených knih.
  5. V současnosti žije v Brooklynu spolu se svým snoubencem.

K velké čtivosti tohoto díla jistě nemalou měrou napomáhá i poměrně jednoduchý styl psaní. Spisovatelka se neuchyluje ke zbytečným složitostem a okrasným kudrlinkám. Vyjadřuje se jasně, stručně a výstižně, byť její vypravování nepostrádá toliko potřebnou jiskru. Na rozdíl od mnohých obdobných děl se však v tomto téměř nevyskytují nudné vycpávkové momenty. Právě opak je pravdu, zatímco úvodní knížka po sobě zanechala plno nezodpovězených otázek, její nástupkyně na ně nabízí mnohdy až šokující odpovědi.

Jestliže hledáte nenáročnou četbu, s trochou romantiky a neotřelým námětem, tak jste na správné adrese. Navíc i samotné provedení knihy má něco do sebe, můžete ji totiž číst buď z jedné a poté z druhé strany, nebo i na přeskáčku po kapitolách. Je to jen na vás, ale takováto kráska se na pultech našich knihkupectví jistě neztratí.

  • Lauren Oliver: Kopie (Replika 2)
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Romana Bičíková
  • 456 stran, 399 Kč
21. května 2019, Anastasja Višťalová