Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiksový start Zázračné ženy, Brian Azzarello, Cliff Chiang, Tony Akins: Krev (Wonder Woman 1)

Azzarello Brian, Chiang Cliff a Akins Tony: Wonder Woman 01 - Krev

Její jméno ani u nás v Česku rozhodně není neznámé. S nejvyšší pravděpodobností jde dokonce o nejslavnější komiksovou superhrdinku světa (pardon, Catwoman a Black Widow). I v češtině jsme si mohli příběhy s ní počíst – ale nikdy ne samostatné. Až donedávna. Takže tedy, dámy a pánové, seznamte se s Wonder Woman.

Je to vskutku tak, první samostatný komiks Wonder Woman u nás vyšel až v samotném závěru roku 2015, tedy v době, kdy je legendární superhrdince, která tvoří základní kostru Justice League (spolu se Supermanem a Batmanem), celých 73 let. Poprvé se totiž objevila v roce 1942 v čísle 8 série All-Star Comics, aby vytvořila jakousi protiváhu mužským hrdinům v časech války. A byť během svého života prošla spoustou proměn, na svůj věk vypadá pořád zatraceně dobře – a možná lépe, než kdy dříve.

Vyslankyně z bájné říše Amazonek to má v našem světě těžké. Na rozdíl od ostatních kolegů z týmu Justice League v něm totiž nevyrůstala, a tak si musí stále zvykat. A aby to neměla snad až příliš jednoduché, občas jí přistane pod nohy klacek vržený „příbuzenstvem“ z řeckého pantheonu. Tak je tomu i v případě knihy s podtitulem Krev, ve které se až příliš mnoho Diových spratků ocitá mimo Olymp a rozvíjí své tradiční mocichtivé pikle.

Zeus totiž zmizel. Pravda, není to kdovíjak originální zápletka, ale co můžeme čekat od komiksu, který si jako hlavní téma zvolil postavy ze starověkého Řecka? Zeus zmizel a je jen logické, že o olympský trůn se strhne nebetyčná mela. Takřka každý si chce urvat co největší díl moci, o pozici nejvyššího boha se pak uchází především Héra, Poseidón, Hádes či marnotratný Apollón. Válka – mezi řeckými bohy rodinná tradice – může začít.

Další oblíbená a tradiční kratochvíle řeckého božstva je rozsévání polobožských levobočků – a Zeus byl v tomto ohledu mistr, k Héřině nevoli. I před svým zmizením stihl jednoho zplodit, na což bohyně manželství a zrození reaguje tradiční touhou po krvi. Jenomže nebohá dívenka, která se stala součástí vyšší hry jenom proto, že si tu a tam ráda zašpásuje, se dostala pod ochranná křídla Wonder Woman.

První česky vydaná samostatná kniha Wonder Woman se hodnotí jen těžko. Na první pohled je z ní totiž patrné, že jde pouze o entreé k mnohem většímu příběhu. Scénárista Brian Azzarello se ke slavné superhrdince dostal po DC restartu New 52 a rozhodl se vyjít poměrně specifickou cestou – spíše než aby vkládal řeckou mytologii do superhrdinského komiksu, vložil superhrdinský komiks do řecké mytologie. Spíš než další řady z New 52 tak Wonder Woman připomíná mix Percyho Jacksona s komiksy z Vertiga, tedy Lucifera či Mýtů. Bohové tu chodí mezi námi a ukazují nám, že nejsme jediní, kdo trpí mnoha neřestmi a slabůstkami – v jejich podání jsou však rozsah a důsledky diametrálně odlišné.

Azzarellův příběh, základní zápletka a vývoj vás sice na zadek neposadí, ale pokládají základy, na kterých se může odehrát ještě velice zajímavá hra – a s nejvyšší pravděpodobností tragédie. Je jasně vidět, že Azzarello některým svým postavám dodává pozadí, z něhož bude těžit až později – a mnohdy se zdá, že řečtí bohové jsou v centru jeho zájmu spíše než sama hrdinná Amazonka. Ta jako by do řecko-božské hry o trůny spadla náhodou. Ovšem rozhodně v ní bude mít veliké slovo, jak napovídá lehce zmatečný závěr první knihy.

Skvělou práci na komiksu odvedl Cliff Chiang, jehož kresba s výraznou linkou a zvolenými barvami tu a tam dostává lehce secesní nádech, který dané kapitoly komiksu odlišuje od tradičních superhrdinských čítanek. Naopak kreslíř několika zbylých částí jej zase sráží do průměru.

Přestože o akci (a mnohdy sympaticky šťavnatě krvavou) ve Wonder Woman rozhodně není nouze, hlavní hrdinka se nevyhýbá ani trošce toho niterného hledání uvnitř sebe samé, když zjistí pravdu o svém původu. Nečekejte však žádnou intelektuálštinu, Wonder Woman: Krev je na první místě komiksem, který má své čtenáře bavit. A to se mu daří zhruba na výbornou s mínusem. V rámci sérií New 52 je otevírák Wonder Woman rozhodně jedním z nejlepších.

  • Brian Azzarello, Cliff Chiang, Tony Akins: Krev (Wonder Woman 1)
  • BB/art, 2015
  • překlad: Martin D. Antonín
  • obálka: Cliff Chiang
  • 160 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
19. prosince 2015, Josef Horký

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Wonder Woman 01 - Krev

Wonder Woman 01 - Krev
399 Kč 359 Kč