Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiksová Wetemaa Adama Andrese bere dech, Adam Andres, Petr Kopl: Wetemaa I. (komiks)

Andres Adam, Válková Veronika a Kopl Petr: Wetemaa I. - komiks

Fantasy cyklus Wetemaa z pera Veroniky Válkové skrývající se pod pseudonymem Adam Andres, patří k základním kamenům české fantasy literatury a jeho historie se píše už od počátku devadesátých let. Nyní se připravují dvě nové knihy a na pultech právě přistálo komiksové zpracování. Bohatý pseudostředověký svět tak ani zdaleka není mrtvý.

Zpracovat jakoukoli českou fantasy jako komiks to je počin zcela nevídaný, za nějž se před brněnským nakladatelstvím Zoner Press, které stojí například i za nedávným představením edice Kroniky karmínových kamenů, musí smeknout klobouk. Wetemaa navíc představuje takřka ideální předlohu, protože se jedná o epickou fantasy sérii, jež nabízí rozsáhlý propracovaný svět s množstvím drobných epizod, které jsou pro komiksové zpracování jako dělané. Všechny příběhy, točící se kolem nemalého množství postav, tvoří stovky let fiktivní historie země Éllad a několik rozsáhlých dějových linií, které zaručují, že v případě úspěchu prvních dílů komiksu bude stále množství dalšího materiálu čekat za humny na výtvarné zpracování.

Komiks Wetemaa si můžete na Fantasyi pořídit za zvýhodněnou cenu 206 Kč

První díl komiksové Wetemay rozvíjí, podobně jako vůbec první knižně vydaná kniha cyklu, příběhy jedenácti družiníků chromého krále Gudleifera, kterému bylo předurčeno, že sjednotí po stovky let rozdělená království země Éllad. Po drobném úvodu, který nastíní základní zákonitosti fiktivního světa – čtenáři komiksu mají možnost spatřit celý božský panteon včetně nejmocnějšího Orlyga nebo bájnou historickou bitvu, která Éllad rozdělila na dva znepřátelené kusy země – se příběh přesune k dějovým linkám jednotlivých Gudleiferových družiníků. První komiksový sešit začíná se Sianem Hnědookým a s Dangrudem Zadumaným, jejich mládím v hlubokém lese a následnou výpravou do civilizovaného svě­ta.

Sama Veronika Válková, autorka knižní předlohy i scénáře ke komiksu, prohlašuje, že tento nový počin je kreslen jak pro ty, kdo se zamilovali do prvního vydání na počátku devadesátých let, tak pro ty, kdo o Wetemae dosud ani neslyšeli. Čtenáři se proto dočkají uceleného příběhu jen s minimem nevysvětlených momentů, které by nováčkům mohly dělat v orientaci v rozsáhlém světě problémy. Ostatně právě pro takové čtenáře je na konec sešitu přidána krátká příručka o všech bozích a jejich vybraných družinících. Staří známí čtenáři ságy se zase dozví některé dosud neznámé detaily – například jak to skutečně bylo s Gudleiferovým ochrnutím.

Adam Andres v pěti bodech:

  1. umělecký pseudonym Veroniky Válkové, pod vlastním jménem vydává historické práce
  2. Válková se narodila v roce 1970 v Praze, kde dodnes žije
  3. pracuje jako učitelka dějepisu a latiny na střední škole
  4. jako Adam Andres publikuje rozsáhlou fantasy ságu Wetemaa, která v současnosti čítá pět (respektive osm) knih, další dvě se připravují ve Strakách na vrbě na zimu 2012/2013
  5. Zoner Press, vydavatel komiksové Wetemay, zatím plánuje druhý sešit, který by měl vyjít rovněž ke konci roku 2012

Vlastní kapitolu komiksového zpracování samozřejmě představuje samotná kresba, tedy vlastně to nejdůležitější na každém komiksu. Petr Kopl, který s Veronikou Válkovou už dlouhodobě spolupracuje, je známý především díky metodě cartooningu, tedy postupu, který všechno zjednodušuje do geometrických tvarů a tím ulehčuje práci animátorům a kreslířům komiksů. Ve Wetemae se od této metody sice odpíchl, nicméně stále dokázal čtenářům přinést plnohodnotný zážitek z barvitého fantasy světa se všemi jeho drobnými detaily. Sama autorka si kromě vzhledu hlavních postav pochvaluje například „svébytnou staroélladskou sakrální architekturu“.

První sešit komiksové Wetemay představuje pro čtenáře fantasy literatury docela ojedinělé okno do toho, jak by mohly jejich literární ságy vypadat ve zdramatizované a animované podobě. Pro člověka, který komiksy zná maximálně tak z doslechu, je to pastva pro oči, pro častého čtenáře nepohyblivých obrázků zase výlet někam jinam – od marvelovských superhrdinů spíše k Asterixovi, ačkoli Wetemaa hraje více na epickou šíři a hrdinské činy než na vtip. Třebaže i tady se najdou vtipné pasáže, nezřídka zachované z knižní předlohy, často s účastí legendárního moudrého havrana Caradaca, kterého si fanoušci románové Wetemay pamatují jako jednu z vůbec nejoblíbenějších postav.

  • Andres, Adam (Veronika Válková) a Kopl, Petr: Wetemaa I. – komiks
  • Zoner Press, Brno 2012
  • obálka a kresba: Petr Kopl
  • 160 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
14. června 2012, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).